İkizler Paradoksu nedir?

Işık hızına yakın hızlardaki hareketleri inceleyen Özel Görelilik, İzafiyet Teorisi’ni açıklarken ikizler paradoksuna sıkça başvurur.

Örneğin dünyada bulunan Arda ve Ali adında, aynı yaşlarda iki kardeş olsun. Bu iki kardeşten Arda’yı bir uzay aracına bindirip, ışık hızına yakın hızlarda uzayda belirli bir süre boyunca seyahat ettirelim. Bu durumda Arda dünyaya geri döndüğünde, kendisi için zaman daha yavaş aktığı için Ali’den daha genç bir halde kalacaktır.

Evrenin gizemli gücü karanlık enerji nedir?

Evrenin gizemli gücü karanlık enerji nedir?

Kütle çekimi ile kıyasıya bir rekabet içinde bulunan karanlık enerji, evrenin sürekli olarak genişlemesindeki ana faktör olarak görülüyor. Karanlık enerji hakkında bilinen tüm detayları derledik!

Bu durumu biyolojik olarak düşünüp uzun yıllara uyarladığınızda Ali’nin yaşlı bir görünüm aldığında, Arda’nın orta yaşlı biri gibi görüneceğini düşünebilirsiniz. Teorik olarak hesaplandığında ışık hızının yüzde 99,9’u hızda seyahat ederseniz, dünyadaki her 100 saniye sizin için dört buçuk saniyeye eşit olacaktır.

izafiyet teorisi

İzafiyet yalnızca zaman için mi geçerli?

Uzay pek çok gizem ve bilinmeyen ile dolu. Ancak şu an için bilindiği kadarıyla izafi olduğu düşünülen tek şey zaman değil. Zamanla birlikte uzayın da izafi olduğu düşünülüyor. Einstein’e göre uzayda seyahat sırasındaki hızınız arttıkça, gideceğiniz yerin mesafesi azalıyor. Yani saatte 100,000 km hızla a noktasına gittiğinizde ve saatte 1,000,000 km hızla a noktasına gittiğinizde, bulunduğunuz yer ile a noktası arasındaki mesafe farklı oluyor.

Evrenin sonu hakkında dikkat çeken üç ilginç teori

Evrenin sonu hakkında dikkat çeken üç ilginç teori

Evrende bulunan her şeyin bir sonu olduğunu düşünürken, evrenin sonu yok dememiz biraz yanlış bir düşünce olur. Sizler için evrenin sonu hakkında dikkat çeken üç teoriyi derledik!

Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Bu türdeki popüler bilim konuları ilginizi çekiyor mu, bu tip yazılara devam edelim mi?