Pentagon’un İleri Savunma Araştırma Projeleri Ajansı DARPA, nükleer uzay aracı yapmak için havacılık şirketi Lockheed Martin ve Jeff Bezos‘un uzay şirketi Blue Origin‘i seçti. İki şirket, dünya ile ay arasında yer alan ‘cislunar‘ uzaydaki misyonlar için çevik bir roket tasarlamak üzere General Atomics ile birlikte çalışacak.
Nükleer termal tahrik (NTP) sistemleri, insanlı görevlerin uzayda yeni bir anahtarı olabilir. NASA, 70’lerden beri yaşadığı bütçe kısıtlamaları nedeniyle teknolojiyi bir kenara bırakıp geliştirdiği NTP‘ye geri döndü.
NASA Mars’a götürmenin kısa bir yolu olarak NTP’ye döndü
İtme kuvveti oluşturmak için nükleer reaktörden sıvı iticiye ısı aktararak çalışan sistem, kimyasal roketlerin iki katı yakıt verimliliği sağlıyor.
NASA, 70’lerden beri yaşadığı bütçe kısıtlamaları nedeniyle teknolojiyi bir kenara bırakıp geliştirdiği NTP‘ye geri döndü. DARPA, NTP teknolojisinin gelişim hızını artırmayı hedefliyor. Buna göre ajans, 2025 yılına kadar düşük dünya yörüngesinin üzerindeki bir uzay aracında nükleer tabanlı tahrik sistemi kuracak.
Önümüzdeki 18 ay boyunca görev, DRACO (Agile Cislunar Operasyonları için Gösteri Roketi) programının 1. aşaması ve şirketlerin cislunar uzayda (dünya ile ay arasında) hızlı manevra kabiliyetine sahip bir araç geliştirmek için iki yola ayrılacak.
CNBC’nin haberine göre, ödülün kazanılması Blue Origin için yeni bir ulusal güvenlik sözleşmesine işaret ediyor.
Bezos’un şirketi ve toplamda 5.4 milyon dolar hibe edilen Lockheed Martin, ilk olarak NTP sistemi ile çalışan operasyonel uzay aracı için rakip tasarımlar üzerinde çalışacak. General Atomics ise 22 milyon dolar hibe ile nükleer reaktörü geliştirecek.
DRACO program yöneticisi Nathan Greiner, “Performans ekipleri gelişmiş reaktör, tahrik ve uzay aracı sistemlerini geliştirme ve yerleştirme yeteneklerini gösterdiler. DRACO programı kapsamında geliştirmeye ve göstermeye çalıştığımız NTP teknolojisi, uzayda gelecekteki operasyonların temelini oluşturmayı hedefliyor” dedi.
Kendisi bolluktan parayı ne yapacağını bilmediğinden böyle işlere kalkışıyor
tmm
Uzay araçlarında nükleer enerji kesinlikle şarttır, ancak kullandıkları teknoloji yine de ilkel bir teknolojinin geliştirilmişinden başka bir şey olmayacaktır. Gelecek nesil uzay araçları ısı üretmeyen kapalı sistem itkisi ile hareket edecektir. Bu konuda son aşamadayım ve şu anda 14 motorlu bir prototip üzerinde çalışmalarım sürmektedir.