Jüpiter toz bulutu ile Güneş Sistemi’nin en çok merak uyandıran gezegenleri arasında bulunuyor. Jüpiter toz bulutu incelemelerine üç boyutlu veriler elde edildi.
Gezegen isimleri nereden geliyor?
Güneş Sistemi'ni oluşturan gezegen isimleri nereden geliyor? Bu gezegenler isimlerini hangi mitolojilerden alıyorlar ve belli başlı özellikleri neler?Jüpiter toz bulutu derinliği 320 km
Güneş sisteminin en büyük gezegeni olan ve Güneş’ten uzaklığı ile 5. sırada bulunan Jüpiter hakkında yeni veriler elde edildi. Juno uzay aracı, Büyük Kırmızı Nokta’yı kaplayan toz bulutu hakkında araştırma yaptı. Daha önce iki boyutlu olarak bilgileri bilinen toz bulutunun, üç boyutlu bilgilerine ulaşıldı.
1830’dan beri izlenen Jüpiter’in yüzeyini, toz bulutu yüzde 350 oranında etkiliyor. Bu yıl Nisan ayı itibariyle elde edilen verilerin incelenmesiyle bu toz bulutunun genişliğinin 16.000 km olduğu gözlemlendi. Yani Dünya’nın çapının yaklaşık 1.3 katı büyüklüğüne eş değer. Ayrıca gezegenin atmosferi ile toz bulutunun uç noktası arasındaki mesafenin 320 km olduğu tespit edildi.
Voyager 1 ve 2 ile yapılan gözlemlerde ise bu genişlik yaklaşık Dünya’nın çapının 2 katı kadardı. Böylelikle Juno ile elde verilerde toz bulutunun küçüldüğü sonucuna varıldı. Büyük ölçüde hidrojen ve helyumdan oluşan hem boyut hem de kütle olarak Güneş Sistemi’nin en büyük gezegeni hakkında çalışmalar devam edecek. Aşağıdaki video ile toz bulutu hakkında ayrıntılı bilgiye ulaşabilirsiniz.
Toz bulutu hakkında ne düşünüyorsunuz?
Börek sandim canim cekti gül boregi