Ülkemizde savunma sanayi konusunda başarılı adımlar atılmaya devam ediliyor. Silah Taşıyıcı Araçlar Projesi kapsamında üretimi tamamlanan Kaplan STA ve Pars’ın ilk teslimat töreni Ankara / Gölbaşı’nda gerçekleştirildi.

Proje kapsamında 260 adet silah taşıyıcı araç, 64 adet Kornet-E Silah Kulesi ve 196 adet OMTAS Silah Kulesi, 2020 yılına kadar TSK’ya teslim edilecek. Silah taşıyıcı araçların 184 tanesi paletli, 76 tanesi tekerlekli olacak.

Türkiye’nin yerli silah teknolojileri!

Türkiye’nin yerli silah teknolojileri!

Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından kullanılan ve tamamı yerli teknoloji ürünü olan silah ve ekipmanları bir araya getirdik. İşte ülkemizde geliştirilen yerli silahlar ve araçlar!

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanlığı ve FNSS Savunma Sistemleri arasında 27 Haziran 2016 tarihinde imzalanan sözleşme kapsamında üretilen KAPLAN STA, FNSS’nin yeni nesil zırhlı muharebe aracı olarak tanımlanıyor.

KAPLAN STA özellikleri

Ana muharebe tankları ile ortak hareket yeteneğine ve otomatik şanzımana sahip olan araç, mayınlara ve dışarıdan gelebilecek saldırılara karşı zırhlı. Farklı coğrafi şartlarda hızlı hareket edebilmesi için düşük ağırlıkta bir gövdeye ve 5 yol tekerine sahip olan KAPLAN’a farklı alt sistemler entegre edilebiliyor.

Bu sayede oldukça geniş bir yelpazedeki görevleri yerine getirebilen araç, soğuk ve sıcak iklim koşullarına karşı personeli koruyor. Asfalttan engebeli arazilere kadar her alan hızlıca hareket edebilme yeteneğine sahip.

Bunun yanı sıra araçta yer alan gelişmiş süspansiyonlu palet sistemi, araçta oluşan titreşimi azaltırken, yol tutuşunu artırıyor.  KAPLAN STA’nın vurucu gücünü modern atış ve komuta kontrol yeteneklerine sahip olan Uzaktan Komutalı Tanksavar Kulesi oluşturuyor.

PARS 4X4 STA özellikleri

PARS 4X4 STA ise dört kişilik bir mürettebata sahip. Herhangi bir ön hazırlık gerekmeden derin ve akıntılı suda operasyon yapma imkanı sağlayan araç düşük bir silüete sahip. Arkasında yer alan iki adet pervane ve uskur ile suda oldukça yüksek bir manevra kabiliyetine sahip.

Ön kısmında yer alan hidrolik kurtarma vinci sayesinde ihtiyaç halinde kendini kurtarabilen araç yüzde 70 dik eğim tırmanabiliyor. Aynı zamanda yüzde 40 yan eğimde tutunabilen araç, 40 sanimetre dik engelleri kolaylıkla geçebiliyor.

Ağırlık merkezi yere yakın bir şekilde konumlandırılan PARS tam bağımsız süspansiyon sistemine sahip. ABS destekli hidrolik disk frenleri, düşük yer basıncı, arttırılmış yaklaşma ve uzaklaşma açıları, azaltılmış kırılma açısı ile her türlü zorlu arazide hareket edebiliyor.