Reklam

Karda Kaybolmayın, Teknolojiyi Kullanın

8
Reklam

İnsanların başına gelebilecek en kötü şeylerden bir kaçı, bir yerde mahsur kalmak ya da kaybolmak.  Özellikle son günlerde yaşadığımız yoğun kar yağışının olduğu dönemlerde.

Düşünsenize arabanızda yakıtınız az, lastikleriniz pek iyi durumda değil ve yolu bilmiyorsunuz. Eksi 10 derece soğukta, lapa lapa kar yağarken kaldınız. Ne yapabilir siniz?

Artık teknoloji o kadar gelişti ki en basitinden Akıllı telefonlar bizim yardımımıza koşuyor. Akıllı telefonunuz yoksa üzülmeyin. Sizler için de rehberimizde bir kaç çözümümüz var.

Reklam

Evet yavaş yavaş konumuza girelim. Bakalım bu tip zor durumlarda kaldığımızda elimizdeki telefonlarla neler yapabiliyoruz?

{pagebreak::2}

Yerinizi Tesbit Etmek :

Kayboldunuz ve yardım isteyeceksiniz. Ama nasıl? Kaybolan bir insan oranın adresini bilemez. Bilse zaten kaybolmaz. O yüzden yardım isterken, adresi öğrenmemiz gerekiyor.

Ülkemizdeki 3 büyük operatör, sizin bulunduğunuz yeri bildiren hizmetleri mevcut. Tabi burada da en önemli nokta çekim gücü olsa gerek. Kaybolduğunuz bir yerde çekmesi lazım. Biz ilk başta pozitif düşünüyoruz ve telefonunuzun çektiğini varsayıyoruz.

Turkcell kullanıcısıysanız Neredeyim yazın 7777‘ye yollayın, 1.2 TL karşılığında konumunuz cebinize gelsin. Bu hizmet için illaki akıllı telefonunuzun olmasına gerek yok. Turkcell şehir içinde adresinizi 300-500 metre, şehir ışında ise 1-1.5km arası sapma ihtimali ile verebiliyor.

Vodafone‘da da Neredeyim yazıp 7777′ye SMS yolluyorsunuz ve size bulunduğunuz yer geliyor. Ayrıca yakınlarınıza bulunduğunuz yeri bildirmek istiyorsanız, Neredeyim (gidecek GSM numaraları) 7777’ye yolluyorsunuz. Ayrıca bu hizmetin bedeli ise 0.4 kuruştur.

Avea’da ise Neredeyim yazıp 4565‘e yolluyorsunuz. SMS sorgu ücreti ise Avea’da 0.80TL.

Şimdi yerimizi öğrendik. Yakınlarımıza da operatörünüz destekliyorsa yerimizi duyurduk. Sonra?

{pagebreak::3}

Gerekli Yerlere Haber Vermek :

Eğer telefonunuz çekiyor ve sizlere bir adres cevabı veriyorsa, kurtarılmanız için gerekli yerlere telefon açmanız gerekiyor. Türkiye’deki operatörler, acil aramaları ücretsiz olarak sunuyorlar. Kontörünüz olmasa da endişe etmeyin.

Örneğin 155‘i tuşlayarak Polis’i arayabilirsiniz. Gerekli yerlerle irtibata geçerek, sizi bulacaklardır.

Tabi işin daha vahim kısmını düşünelim. Telefonunuz çekmiyor. O zaman ne yapacağız?

{pagebreak::4}

Telefonunuz Çekmiyor. Ne Yapacağız Şimdi?

Telefonunuz çekmiyor. Ne 3G ile internete girebiliyorsunuz ne de size konum mesajı gelebiliyor. Bu noktada akıllı telefonlar devreye giriyor. Tabi GPS fonksiyonunun olması şart.

Çevrimdışı navigasyon programının kurulu olması gerekiyor. Bu tip uygulamalar tüm akıllı telefon sistemleri için mecut.  Bu GPS nedir derseniz kısaca açıklamak istiyorum.

Global Positioning System diye açılan sistem, ABD savunma sistemine ait yörüngedeki 24 uydudan oluşuyor. Bu uydular çok düşük  ama güçlü radyo sinyalleri yayarlar. Yer yüzündeki GPS alıcısı ise bu sinyalleri alır ve konum belirlenmesi mümkün hale gelir. GPS esasında 1980‘lerden beri sivil kullanıma açıktır. Ama ülkemizde yaygın kullanımı yeni yeni başlamıştır.

Telefonunuzdaki kılıf benzeri ürünleri çıkarın ve GPS alıcısının olduğu kısmı direk havaya bakacak şekilde bekleyin. Uyduyu bulması daha kolay olacaktır. Hava ile aranıza giren cisimler çoğaldıkça, bağlantı kurması zorlaşacaktır.

Ayrıca kullandığınız çevrimdışı GPS uygulamasının haritasını sık sık güncellemeniz gerekmektedir. Eğer başınıza böyle bir durum gelir, yanlış konum gösteriyorsa bu sorun haritanın güncel olmamasından kaynaklıdır.

Tamam yerinizi buldunuz. Bağlantınız yok ama bu durumdan kurtulmak istiyorsunuz. Ne yapacağız?

{pagebreak::5}

Yönünüzü Bulup, Kaybolduğunuz Yerden Kurtulmak :

GPS’de çevrimdışı olarak yerinizi buldunuz. Fakat ne sokak ne birşey. Dağ başındasınız. Yönünüzü nasıl bulacaksınız? GPS programına bakarım diye düşünüyorsanız, çevrimdışı bir GPS sistemi o kadar anlık bulamayabilir. O yüzden telefonların sensörleri yardımı ile kullanımı kolay, pusula uygulamalarını tercih edin.

Pusula programları sayesinde yönünüzü doğru bir şekilde bulup, yolunuza devam edebilirsiniz.

Ayrıca kötü bir durumda arabanız olmadığında, telefonların LED flaşını, fener gibi kullanabilen uygulamalar da yardımcınız olabilir.

Şansınız yaver gitti ve kaybolduğunuz yerden kurtuldunuz diyelim. Peki bu duruma gelmemek için daha dikkatli olamaz mıydık? Daha önceden uyarıları görebileceğimiz programlar mevcut.  Biraz da onlara bakalım.

{pagebreak::6}

Önceden Temkinli Olmak :

Özellikle İstanbul’da yaşayan okurlarımız için İBB Trafik uygulamasını tavsiye ediyorum. Bu uygulama trafik hızını, olan kazaları sizlere gösteriyor. Siz de ona göre önleminizi almalısınız. Mahsur kalmak illa dağda olmaz. Trafikte arabanızda da mahsur kalabilirsiniz. 

Tabi Yandex’in haritası da bu noktada bizlere yardımcı oluyor. Genellikle tüm caddelerdeki akış hızını bizlere gösterebiliyor. Bu yüzden kendinize en çabuk gidebilecek rotayı seçmeniz kolaylaşıyor.

Teknoloji bu kadar gelişmişken, hayatımızda daha fazla yer edinmeli. Bakın en kötü durumlarda bile bizim kurtarıcımız olabiliyor.

:: Kötü hava koşullarında sizce bu yöntemler işe yarar mı?

 

8 Yorum

  1. Tabiki akıllı telefon olması şart yoksa eline alıcaksın 3310 ‘u hatta telefonunda lirada olmayacak nerdeyimde yazamıyacaksın )

  2. Hiçbir işe yaramaz. eğer telefon çekmiyorsa navigasyondan nerede olduğunuzu bile öğrenemezsiniz. Ofisde masada navigasyonu açıp bakmak kolay. Çıkın bakalım toroslara, konya-antalya yolu arasındaki alacabel tepesine. O karda araç tepeye çıkarken kalır eğer zinciriniz yoksa keza olsada o tipide takmanız çok zor, yapabileceğiniz tek şey motoru kapatmadan birilerinin geçmesini beklemek. Kısaca bu teknolojik hedeler ancak şehirde işler 😉

  3. Arkadaşlar
    Bildiğim kadarı ile GPS şehir içi veya şehir dışı farketmez, sinyalini baz istasyonundan almıyor. GPS sinyallerini uydulardan almaktadır. Bu nedenle GPS dağ başında da işe yarayabilir.

  4. PlainLogic Nickli Üyeden Alıntı
    Hiçbir işe yaramaz. eğer telefon çekmiyorsa navigasyondan nerede olduğunuzu bile öğrenemezsiniz. Ofisde masada navigasyonu açıp bakmak kolay. Çıkın bakalım toroslara, konya-antalya yolu arasındaki alacabel tepesine. O karda araç tepeye çıkarken kalır eğer zinciriniz yoksa keza olsada o tipide takmanız çok zor, yapabileceğiniz tek şey motoru kapatmadan birilerinin geçmesini beklemek. Kısaca bu teknolojik hedeler ancak şehirde işler 😉

    Bu durum sadece AGPS destekli telefonlar için geçerli. Asisted GPS, verilerini mobil internet şebekesi üzerinden alır. Şebeke olmadığı durumlarda tabii ki işe yaramaz. Ancak GPS destekli cihazlarda böyle bir durum söz konusu değil. Ayrıca cihazda iyi bir navigasyon programı olmalı.

    Bugün, gündüz vakti, şehrin göbeğinde 3 fotoğrafı bile zor çekebildim soğuktan

  5. “gps” in ne oldugunu bilmeyenler lutfen yorum yazmasin…

    İfadeye bak sen ! “gps”yi bilmek zorunda mıyım? Sen Türkçesini yazdın da ben anlamadım mı? Mecbur muyum senin kısaltmalarını anlamaya? Sen biliyorsan eğer, parantez içinde o üç harfin açılımını Türkçe olarak yaz da bilelim.

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version