Yenilenebilir enerji kaynakların her geçen gün çok daha önemli hale geldiği günümüzde, güneş panellerinin popülerliği hızla artmaya devam ediyor.
Uluslararası Enerji Ajansı tarafından geçtiğimiz günlerde güneş enerjisinin, diğer enerji kaynaklarına kıyasla en hızlı büyüyen küresel enerji kaynağı olduğuna dair yapılan açıklama, bu durumu bir kez daha doğruladı.
Bir kelebeğin kanatları, güneş ışığının iki kat daha verimli bir şekilde kullanılabileceği yeni güneş paneli hücreleri için ilham kaynağı oldu.
Bilim insanları gül kelebeğinin kanatlarını inceledi!
Güneş panelleri genellikle kalın hücrelerden üretiliyor ve güneşten en fazla miktarda ışık elde edilebilmesi için belli bir açıda konumlandırılırlar. İnce hücreli güneş pilleri ise çok daha ucuz ve daha hafif olmalarına rağmen genellikle saat ve hesap makinelerinde karşımıza çıkıyor.
Zira, nanometre kalınlığa sahip olan bu hücreler maalesef verimlilik konusunda günümüz standartlarının oldukça gerisine kalıyor.
Güneydoğu Asya’ya özgü gül kelebeğinin kanatlarını inceleyen bilim insanları, bu yapıyı daha verimli olan ince hücreler oluşturmak için kullanacaklar. Bu hücrelerin diğerlerinden farklı olarak, hangi açıda olursa olsun çok fazla ışığı emerek enerji üretebileceği ifade ediliyor.
California Institute of Technology’de bir biyomühendis olan Radwanul Siddique‘nin liderliğindeki bilim insanları, bu kelebeklerin neden bu kadar verimli olduğunu anlamak için elektron mikroskopu altında kanatlara baktılar ve kanatların nano yapılarının 3D bir modelini oluşturdular.
Kanatların rastgele aralıklarla yerleştirilmiş küçük deliklerden oluştuğu tespit edildi. Delikler bir metrenin milyarda birinden az bir mesafede yer alıyor ve ışığı dağıtmaya ve kelebeğin ısıyı soğurmasına yardımcı oluyor.
:: Yenilenebilir enerji kaynakları hakkında siz ne düşünüyorsunuz?
Hadi hayrlisi. Su fosil atiklardan kurtulalim da doga bir kendine gelsin.