Halk arasındaki kendi kendine konuşana deli dendiği yönündeki söylem malum. Öte yandan bilim bunun aslında stres atmak, duyguları kontrol etmek ve zihninizi sakinleştirmek için oldukça önemli olduğunu kanıtlamış durumda.
Duyguları yönetmenin etkili yolu kendi kendine konuşmak!
Michigan State Üniversitesi araştırmacıları tarafından yapılan ve Scientific Report’ta yayımlanan bir çalışmaya göre, kendi kendine konuşmak duyguları yönetmenin etkili bir yolu. Yani üçüncü şahıs olarak kendiniz hakkında konuşmakta hiçbir sıkıntı yok.
Araştırmacılardan Jason Moser, insanların üçüncü şahıs olarak kendilerine atıf yapmasının insanların başkaları hakkında nasıl düşündükleriyle oldukça benzediğini ifade ediyor. Bu sayede insanlar kendi deneyimlerinden bir nebze olsun psikolojik olarak uzaklaşabiliyor ve bu durum onların duygularını düzenlenmesine yardımcı oluyor.
Çalışma, düşüncelerinizi tipik birincil insan zihniyetinden uzak tutarak kendi duygusal reaksiyonlarınızı yanlılık olmadan daha iyi analiz edebildiğinizi göstermekte. Dışarıdan bakmanın, kişisel düşünceleri ölçülü ve duygusuz bir şekilde ele almanın anahtarı olduğu ve bu düşünceleri yüksek sesle tekrarlamanın beyin aktivitesini düşürerek stresle başa çıkmada yardımcı olduğu vurgulanmakta.
Özetle, günlük hayatın stresinden uzaklaşmak için ara ara kendi kendine konuşmanın iyi bir rahatlama yöntemi olacağını söyleyebiliriz. Yine de bunu pek de ortalıkta yapmamakta fayda var.
:: Gün içerisinde kendi kendinize konuşuyor musunuz?
Bilim insani nedir yahu? Bilimadami dediginizde kadinlara hakaret mi etmis oluyorsunuz? Bu terim olmustur zaten… Okuyasi gelmiyor insanin…
İçim rahatladı. Artık kendi kendime daha içten konuşabilirim 🙂
tamam işte, delilerde de stres olmaz, kendi kendine konuşanda da olmuyo. demekki kendi kendine konuşan delidir 😀
Bu duruma teşvik veya normal karşılama tez'i delilik olmasada delirmeye giden yolun zemin katı olduğu bir gerçek. Çünkü zamanla kişi kendi konsantrasyonunu kaybeder ve kim olduğunu kiminle konuştuğunu ne yaptığını kavrayamaz hale gelir ve delilik dediğimiz durum baş gösterir.