Akıllı telefonlardaki ekran teknolojileri, kullanım deneyimine doğrudan etki ediyor. Örneğin OLED ekrana sahip bir telefon, renk gamı LCD’ye kıyasla daha fazla olduğundan özellikle dizi-film izlerken renkleri daha canlı ve gerçekçi gösteriyor. Elbette aradaki fark bununla sınırlı değil. Ekran teknolojileri, pil tüketiminden verimliliğe çoğu alanda birbirlerinden farklılar.
Ne yazık ki kaliteli ekran beraberinde fahiş fiyat sorununu da getiriyor. Üretim maliyeti yüksek ve zahmetli olduğu için, ufak bir hasar alsa bile teknik servis neredeyse telefonun sıfırına yakın onarım ücreti çıkarıyor. Astarı yüzünden pahalıya geliyor. Kanada merkezli Concordia Üniversitesinden iki araştırmacı, bu durumu değiştirecek bir teknoloji geliştirdi.
Ekran oda sıcaklığındayken çizikleri kendi başına onarıyor
Projeye Concordia Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi’ne bağlı OH Araştırma Grubu’ndan iki araştırmacı önderlik ediyor. Üniversitenin web sayfasında paylaşılan blog yazısında, sistemin çalışma mantığı detaylandırıldı. Ekip öncelikle sentetik yöntemlerle kendini iyileştirebilen polimer ağlar oluşturdu. Ardından geliştirdikleri malzemeleri oda sıcaklığında beklemeye bıraktı.
Concordia Üniversitesi, projenin denemeler sonucunda mükemmel sonuçlar verdiğini açıkladı. Eğer hayata geçerse, ekran ufak tefek çizikleri ve hasarları oda sıcaklığında kendiliğinden onaracak. Kendisi aynı zamanda bir doktora adayı olan Twinkal Patel, “Vitrimerik Poli Ağları ile Üretilmiş Kendi Kendini İyileştirebilen Yeniden İşlenebilir Triboelektrik Nanojeneratörler” başlıklı makaledeki yazısında şunları söyledi:
Hasarları ve çizikleri dinamik olarak kendi kendine iyileştirme yeteneği geliştirirken, bir yandan ağın güçlülüğünü de korumayı amaçladık. Çiziklerin da sıcaklığında tamamen iyileşmesini sağlamaya odaklandık.
Twinkal Patel’in ortağı Pothana Gandhi Nellepalli ise bu proje sayesinde tüketiciler üzerindeki masraf yükünün azalacağını belirtti. Nellepalli, “Geliştirdiğimiz malzemeler tüketicilere zamandan ve paradan tasarruf sağlarken, çevreye etkisi de azalacaktır” dedi. Ayrıca Twink Patel, aynı teknolojinin gelecekte cep telefonlarının pil ömrünü artırmak için de kullanılabileceğini belirtti.