Göreve başladığı günden bugüne binlerce gezegen keşfeden Kepler Teleskobu, artık emekliye ayrılıyor. Kepler Teleskobu, elde ettiği son verileri dünyaya aktaracak.
Kepler Teleskobu yakıt sorunu yaşıyor
NASA, 2009 yılında Kepler Uzay Teleskobu’nun lansmanını yapmıştı. Bugüne kadar binlerce gezegen keşfedilmesinde görev alan teleskop, artık emekliye ayrılıyor. NASA yaptığı açıklamada teleskobu emekliye ayırmadan önce, teleskobun elde ettiği tüm verileri aktarması için çalıştıklarını duyurdu.
Kepler’in emekliye ayrılacak olmasının ana nedeni, yakıt deposunun düşük seviye uyarısı vermesi oldu. Son gözlemde toplanan verilerin dünyaya aktarılabilmesi için teleskop, düşük güç moduna alındı. Kepler çalışanları, NASA’nın Deep Space Network’ü aracılığıyla ağustos ayına kadar görev verilerini dünyaya aktarmayı hedefliyor.
2013 yılında direksiyon sistemi ile mekanik arıza yaşayan teleskop, NASA’nın tahmininden daha uzun süre hizmet verdi. NASA’ya göre, Kepler görevi ile 2.244 aday dışsal gezegen ve 2.327 onaylı dışsal gezegen keşfi yapıldı. Genişletilmiş K2 misyonunda ise 479 adayı tanımlamayı başardı.
Uzay araştırmalarında önemli bir görevi üstlenen Kepler’in, yerini Hubble Uzay Teleskobu’na bırakması planlanıyor. Ancak Hubble konusu şu anda oldukça belirsiz görünüyor. 2019 yılında tanıtılması beklenen Hubble, teknik geliştirmeler nedeniyle 2021 yılına ertelendi. Erteleme kararının arkasındaki gerekçe ise olası bir eksiklik veya hatanın milyarlarca dolar maliyetle sonuçlanacak olması.