NASA, 4 Ağustos tarihinde insanlık tarihi için büyük bir atılım yapmaya hazırlanıyor. 27 Haziran tarihinde tanıtılan NASA ısı kalkanı ile uzay araçlarının kavrulmasının önleneceği paylaşılmıştı. Son teknoloji ile uzay sondaları Güneş’e de hiç olmadığı kadar çok yaklaşılabilecek.
NASA ısı kalkanı nasıl çalışıyor?
Gerçekleştirilecek uzay sondası görevi ile Güneş’e 6.5 milyon kilometre mesafedeki bir bölgeye gidilecek. Bunun insan yapımı bir uzay aracının ilk kez bu mesafeye gidebilmesi anlamında oldukça önemli olduğunun altı çiziliyor. Merkür gezegeninin bile güneşe yaklaşık 47 milyon kilometre mesafede olduğunu not olarak düşelim. Tabii ki devasa ateş topuna bu kadar yaklaşılabilmesi için NASA, ısı kalkanlarına ciddi geliştirmeler yapılmış durumda.
Termal Koruma Sistemi olarak adlandırılan teknoloji için hafif karbonlu bir köpük çekirdeği taşıyan yuvarlar karbon-karbon kompozitler kullanılıyor. Ek olarak, Güneş enerjisinin uzay aracından mümkün olduğunca yansıtılması için bu kompozitler, özel olarak formüle edilmiş beyaz bir kaplama ile korunuyor. Bu kalkan sayesinde uzay aracının çekirdeğinin 1,370 dereceye varan sıcaklardan korunması mümkün hale geliyor. Ayrıca, kalkanın görevini yerine getirmesi ile araçtaki aletlerin 30 derece gibi sorun yaratmayacak bir sıcaklıkta kalacağı ifade ediliyor. Kısacası, kalkanın ön tarafı ciddi anlamda sıcak olsa da kalkanın arkasında her şey yolunda olacak.
Sonbahar 2017 döneminde testleri gerçekleştirilen Termal Koruma Sistemi, aylar sonra ilk kez bir uzay sondasına (ki kendisinin adı Parker Güneş Sondası, monte edilmiş olacak ve her şey planlandığı gibi giderse Ağustos ayında insanlık adına önemli bir adım atılmış olacak. Uzay ve Güneş hakkında çok daha fazlasını öğrenmek adına bu gelişme kesinlikle heyecan verici.
Ona adını gönderebiliyorsun ama kapattılar
Amerigalılar bizi kıskaniyeaaahh
Mal mal isler yapior bu NASA. Henuz cok erken. Once dunyamizi anlamak, buradaki sorunlari cozmek gerek.