Dijital dönüşümün lokomotifi konumunda bulunan internetin yaygın hale gelmesi ile insan hayatı da büyük ölçüde kolaylaştı. Bu doğrultuda ülkemizde uzunca bir süredir dijital dönüşüm üzerine çalışmalar yapılırken, kısa süre önce İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık işleri Genel Müdürlüğü’nden müjdeli haber geldi. Kimlik kartlarına e-İmza yükleme işlemi 50 il özelinde resmen başladı. Peki bu işlem nasıl yapılır? Yazımızda anlattık…
Kimlik kartına e-İmza tanımlama işlemi için neler yapılması gerekiyor?
Hatırlanacağı üzere İçişleri Bakanlığı tarafından 2020 yılının eylül ayında ”Hayat Kimliğinle Kolay” projesi hayata geçirilmişti. Kısa süre önce de söz konusu projenin ikinci etabına geçildi ve 50 il özelinde T.C Kimlik kartına e-İmza yüklenmesi işleminin başlatıldığı açıklandı. İlerleyen dönemlerde bu işlemin tüm illere yayılması hedefleniyor.
Bugün itibariyle kimlik kartına e-İmza yükleyebilecek iller ise şöyle; Adana, Adıyaman, Afyonkarahisar, Ağrı, Amasya, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Batman, Bursa, Çanakkale, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, Erzurum, Erzincan, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Isparta, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Ordu, Osmaniye, Rize, Sakarya, Samsun, Siirt, Sivas, Şanlıurfa, Tekirdağ, Tokat, Trabzon, Van, Zonguldak.
Bu projenin amaçlarını vatandaşların dijital dünyaya daha fazla adapte olması, zamandan ve maliyetten tasarruf sağlanması şeklinde açıklayabiliriz. Böylelikle bankacılık ve finans, noter, tapu ve kadastro, sağlık, gümrük, hukuk, sigortacılık gibi onlarca alanda saatler süren işlemlere son verilecek.
Projenin resmen hayata geçmesi ile en çok merak edilen konulardan biri de T.C Kimlik kartına e-İmza yüklenmesinin nasıl yapılacağı oldu. Bunun için atmanız geren adımlar ise şöyle;
Adım 1: e-İmza başvurusu yapabilmek için BTK tarafından yayınlanan e-İmza başvuru merkezi listelerine göz atabilirsiniz. Buradaki hizmet sağlayıcılarından birini seçerek başvuruda bulunabilirsiniz. Aynı zamanda PTT’nin e-İmza başvurusu almaya yetkili işyerlerini de şahsen ziyaret edebilirsiniz. e-İmza’nın bireysel ve kurumsal olmak üzere iki farklı şekilde vatandaşlara sunulduğunu da unutmayın. Burada sizlere süreçle ilgili detaylı bilgiler verilecektir.
Adım 2: e-İmza’nızı edindikten sonra kimlik kartına yükleme işlemi için yukarıda vermiş olduğumuz 50 ilde bulunan nüfus müdürlükleri, tapu müdürlükleri ve bankalara başvurmanız gerekecek.
Adım 3: İşlem tamamdır. Aynı zamanda ehliyet olarak da kullanılabilen e-İmza entegre edilmiş kimlik kartlarınızı gönül rahatlığıyla kullanmaya başlayabilirsiniz.
E-imza ıslak imza’nın kopyası mıdır?
E-imza karta nasıl yükleniyor? Normal imzamızı mı tarayıp karta aktarıyorlar?
E-imzayı nasıl kullanıyoruz? İnternet üzerinden işlem yaparken nerelerde nasıl kullanacağız?
Bunun gibi çok soru var fakat başlıkta yazılanlar bile açıklanmamış. Nesi müjde imiş?
Aslında millete değil tamamen korsanlığa hizmet edecek bir şekilde yapılmış. Hiçbir güvenli değil.
Artık malımızın-itibarımızın çalınması, adımıza kurulan holdingler, e-mahkemelerde mahkümiyet, e-tapuda dairenin gitmesi ve daha fazlası işten bile değil. Çok basitleşti korsanlık.
Artık ortalığın çaylak korsanlara kalması bir tarafa, gençlerin bu işi meslek haline getirmesi işten bile değil.
Sertifika ücretleri ve bunların vadeleri konusunda da bilgi verilmemiş. çoğu kişi devlet bu işi bize bedava yükleyecek zannediyor. Elzem işi olanlar ve şirketler kurumlar öncesinde zaten usb bellek üzerinden ve mobil imza altında kullanıyorlar. Yine vatandaş çıplak.
Hali hazırda firmalar 229 TL’ye elektronik imza ödemesi yapıyordu. Yeni durumda 50 TL ücreti var.
öncelikle bir e-imza şirketinden e-imza almalısınız , zaten aldığınızda kimliğe yüklemeden de kullanıyorsunuz.
az önce haberlerde 50 tl karşılığı internetten ödenip nüfustaki matiklerden e-imza alınıyor dendi
Bende mobil imza var 10 yıldır kullanıyorum. Mobil imza daha iyi ve bu kadar ücret ödemenize gerek yok. aylık 12 tl sadece.