Küresel su krizini önleyebilecek 5 faydalı teknoloji
Bu yıl da önceki yıllarda olduğu gibi gündeme gelen ‘su kıtlığı‘ kar ve yağmurların yağmasıyla yerini başka sorunlara bıraktı. Küresel bir sorun olan su kıtlığı canlıların yaşamını etkileyen en büyük beş küresel risk arasında yer alıyor.
Su kıtlığı olan bölgelerde durum oldukça acımasız hale gelebiliyor. Kar yağışı, yağmur ve kolayca erişilebilen yer altı suyu gibi geleneksel kaynaklar iklim değişikliğinden etkileniyor ve insan nüfusu artış gösterdikçe su kütlesi azalıyor. Burada insan kaynaklı bir diğer sorun olan küresel ısınma karşımıza çıkıyor olsa da bilinçsizce kullanılan su kaynakları su kıtlığına sebebiyet veren bir diğer faktör oluyor. Peki, bu sorunu çözmek için teknolojiden faydalansaydık nasıl olurdu?
Su kıtlığı için çözüm olacak teknolojiler
Su kıtlığının yaşandığı ülkelerde su, sürdürülebilir kalkınma için kritik bir önem taşıyor. Bunun akabinde sosyal huzursuzluk ve çatışmanın potansiyel bir nedeni bile olabilir. Su kıtlığı aynı zamanda geleneksel mevsimlik insan göçlerini de etkiliyor. Su sıkıntısı çeken ülkelerin planlama ve yönetimde köklü bir değişikliğe ihtiyacı bulunuyor. Geleneksel olmayan su kaynaklarının yaratıcı bir şekilde kullanılması yoluyla bunu teknoloji ile karşılamak mümkün.

Dünya’nın deniz tabanından üst atmosferine kadar, kullanılabilecek çeşitli su kaynaklarımız var. Bu kaynaklardan en iyi şekilde yararlanmak için çok çeşitli teknolojik müdahalelere ve yeniliklere ihtiyaç var. Bunlardan ilki ‘Catching Fog’ olarak adlandırılan ve Türkçe’ye ‘Sisi yakalamak/tutmak’ olarak çevrilebilecek olan yöntem oluyor. Sisin içinde gömülü olarak bir miktar su bulunuyor.
Sis, yoğun olduğu ve düzenli olarak meydana geldiği kuru alanlarda giderek artan bir şekilde içme suyu kaynağı olarak görülüyor. Sis, damlacık akışını kesen dikey bir sistem kullanılarak toplanabilir. Buradan elde edilen su daha sonra bir su toplama, depolama ve dağıtım sisteminde toplanabilir. Sis toplama işlemlerinde ise farklı materyaller kullanılabilir. Bu yöntemin kuru, dağlık ve kıyı bölgelerinde işe yarayacağı söyleniyor. Şu anda aktif olarak sis suyu toplama projeleri uygulanan bölgeler bulunuyor. Bunlar arasında Şili, İsrail ve Umman gibi ülkeler yer alıyor.

Bir diğer yöntem ise yine doğal yol ile oluşan bulut yoluyla oluyor. Cloud Seeding adı verilen bulut tohumlama/besleme yöntemi yağmurun iyileştirilmesine dayanıyor. Havadan su toplama hacmini artırmayı hedefe alan bu teknoloji sayesinde küçük partiküller bulutlara ve çevreye dağılıyor. Bu parçacıklar, yağmur damlaları veya buz kristalleri için bir başlangıç noktası görevi görüyor ve oluşumlarını destekliyor. Bu da yağmur veya kar yağma olasılığını artırıyor. Bu yöntemle birlikte yağışların yüzde 20 oranında artabileceği söyleniyor.
Küresel ısınma ve su kıtlığının çözümleri aslında ortak da denebilir.
Buharlaşmanın en aza indirilmesi ise bir diğer yöntem oluyor. Kuru alanlar az miktarda yağış aldığından, burada bazı işlemlerin yapılması gerekiyor. Burada da karşımıza iki ana mikro havza yağmur suyu toplama sistemi türü çıkıyor. Birincisi, yüzey akışının toplandığı ve tanklarda veya benzeri cihazlarda depolandığı çatı sistemleri aracılığıyla su hasadı bir diğeri ise bir su toplama havzasından akan yağmur suyunun küçük bir havuzda veya ekili bir alanında toplanmasını içeren tarım için su hasadıdır .
Yıllardır gündemde olan deniz suyunun tuzdan arındırılması halen çok masraflı bir işlem olarak kayıtlara geçiyor. Deniz suyunun tuzdan arındırılması, membran teknolojisi ve malzeme bilimindeki gelişmeler nedeniyle daha hızlı büyüyor. Bu ilerlemelerin 2030 yılına kadar üretim maliyetlerinde önemli bir düşüşe neden olacağı tahmin ediliyor .

Buzdağları potansiyel olarak su kaynağı olabilir. Buzdağını kutup buzullarından su kıtlığı olan bir ülkeye çekmek, su kıtlığı için pratik bir çözüm gibi görünmeyebilir. Ancak bilim insanları, akademisyenler ve politikacılar buzdağı hasadını potansiyel bir tatlı su kaynağı olarak düşünüyor. Bu sebeple de önemli çalışmalar yapılıyor.
Su ve iklim değişikliği birbirine bağlıdır, bu nedenle iklim değişikliği, kuru alanlarda aşırı kuraklık yaşanmasının olasılığını artırıyor. Geleneksel olmayan su kaynaklarının potansiyelinden yararlanmak, su kaynağı kaynaklarını çeşitlendirirken, su kıtlığı yaşayan toplulukların iklim değişikliğine karşı direncini artırmaya yardımcı olabilir.
Küresel risk raporunu okumak için bu bağlantıya tıklayabilirsiniz.

Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü'nü ikincilikle bitirdi. Üniversite yıllarından beri de bilim ve teknoloji alanına ilgi duyan bir gazeteci. Birçok mecrada editörlük yaptı. Yazdığı yazılar ve haberler ile tecrübe kazanıp ilerleyen yıllarda çok daha iyi yerlere gelmek istiyor.
Yazarın diğer haberlerine ulaşmak için tıklayın.
" Küresel su krizini önleyebilecek 5 faydalı teknoloji konulu haberimizde ShiftDelete.Net olarak sizlere Küresel su krizini önleyebilecek 5 faydalı teknoloji ile ilgili son gelişmeleri aktarmak istedik. Hemen yukarıda Küresel su krizini önleyebilecek 5 faydalı teknoloji ile ilgili yorum ve görüşleri inceleyerek sizlerde yorum bırakabilirsiniz. "
Popüler Haberler
- 1
Uygun fiyatlı Samsung tablet ortaya çıktı!
- 2
Meizu 18 ve 18 Pro tanıtıldı! İşte özellikleri ve fiyatı
- 3
Pardus 19.5 yayınlandı: İşte yenilikler!
- 4
Uygun fiyatlı oyuncu dizüstü Dell G5 15 sızdırıldı
- 5
AMD RX 6700XT tanıtıldı! İşte özellikleri
- 6
Realme 8'in özelliklerini şirketin CEO'su paylaştı
- 7
Çin aşısı Sinovac'ın Türkiye'deki etkinliği belli oldu
- 8
YouTuber'ların işine yarayacak önemli bir yenilik geldi
- 9
Xbox Game Pass'ten NBA 2K21 sürprizi
- 10
Bitcoin yeniden uçuşa geçti! Kritik eşiği aştı
En yeni Videolar
- 1
Arzum Mixtech Multi Blender inceleme
- 2
Xiaomi Redmi Note 10 serisi ile bizi neler bekliyor?
- 3
MediaMarkt CEO'su ile 2021 planlarını değerlendirdik
- 4
Konuşmanızı size gösteren Sunny SeeTalk mikrofon!
- 5
2.000 TL altı en iyi tablet tavsiyeleri
- 6
600 TL'ye hangi oyuncu kulaklığını alalım?
- 7
Peynir ekmek gibi satan teknolojik aksesuarlar!
- 8
Xiaomi Mi Watch UKT - Saat hakkında son sözler!
- 9
Ezgi Fındık'ın telefonunda ne var?
- 10
Tüm monitörleri Ambilight yapan aleti denedik!
Forumdan Son Başlıklar Tümü
En Yeni İncelemeler Tümü
- 1
Konuşmanızı size gösteren Sunny SeeTalk mikrofon!
- 2
600 TL'ye hangi oyuncu kulaklığını alalım?
- 3
Xiaomi Mi Watch UKT - Saat hakkında son sözler!
- 4
Kerem'in gözünden 8. Nesil iPad!
- 5
iPhone 12 mini UKT! - 2 ayda neler yaşadık?
- 6
Xiaomi Hutt akıllı cam temizleme robotu inceleme!
- 7
SteelSeries Aerox 3 Wireless incelemesi
- 8
Evin tek gözlü koruyucusu EZVIZ C6N incelemesi
- 9
Performans canavarı Monster Abra A7 V12.4 inceleme!
- 10
990 TL'lik bilgisayar Raspberry Pi 400 inceleme
- 11
Fiyatıyla öne çıkan Reeder P13 Blue Max'i inceledik
- 12
Bütçe dostu Xiaomi Mi Watch Lite'ı inceledik
- 13
Game Garaj Fighter 7T-144 inceleme
- 14
Uygun fiyatlı akıllı saat Xiaomi Mi Watch incelemesi
- 15
Sony Xperia Pro özellikleri: Ulaşması zor, fiyatı küçük bir servet
Agac niye ekmiyolar meyve agaci eksinler hem fiyatlari ucuzlar hem de dogaya katkisi olur