NASA yaptığı açıklamada, Alman Havacılık ve Uzay Merkezi’nin (DLR) inşa ettiği ve Mars’a ilk yeraltı köstebeği yerleştirmek için planlanan görevin iptal edildiğini duyurdu. Söz konusu Mars Köstebeği, gezegenin yer altı işleyişiyle ilgili önemli bilgileri aktaracaktı.

Virgin Orbit, Boeing 747’nin kanadından roket ateşledi

Virgin Orbit, Boeing 747’nin kanadından roket ateşledi

Virgin Orbit, bir ilki gerçekleştirdi. Geçtiğimiz pazar günü değiştirilmiş bir Boeing 747'nin kanadının altından roket ateşleyen Orbit, ateşleme ileuyduları alçak dünya yörüngesine yerleştirdi.

Mars Köstebeği projesi rafa kaldırıldı

Uzay Ajansının 2018’de Mars yüzeyine inişle başlayan InSight görevi, Kızıl Gezegen’in iç kısımlarına yönelik ayrıntılı bir resim oluşturmayı amaçlayan aletleri taşıyordu. Özellikle gezegenin iç ısısının ne kadarının dışarıya kaçtığını ölçmek için tasarlanan cihaz, jeolojik yaşamın ne ölçüde olduğunu belirlemek için önemli bir kozdu. Ancak 2 yıl süren girişimlerin sonunda NASA, projeyle ilgili resmen havluyu attığını duyuran açıklamayı yaptı.

mars-kostebegi-calismiyor-nasa-pes-etti

InSight’ın HP3 cihazının baş tasarımcısı olan Alman Havacılık ve Uzay Merkezi’nden Tilman Spohn, “Başarı garanti edilmedi. Ama bunun son olduğunu kabul etmek de zor” ifadelerini kullandı. NASA’dan Thomas Zurbuchen ise “InSight’ın köstebeğini gezegenin derinliklerine indirmek için çabalayan ekibimizle gurur duyuyoruz. Ancak sorunların milyonlarca kilometre uzaktan giderildiğini görmek şaşırtıcıydı. Bu yüzden risk alıyoruz. Neyin işe yarayıp neyin yaramayacağı öğrenmek için sınırları zorlamalıyız. DLR’den Alman ortaklarımıza bu enstrümanı sağladıkları ve iş birliği için teşekkürlerimizi sunuyoruz” dedi.

InSight’ın misyonları sona erdiğinde, hiç kuşkusuz bilim insanları Mars’ın durumuyla ilgili her zamankinden daha fazla bilgiye sahip olacaklar. Ancak HP3’ün başarısızlığı genel resmin pek çok kişinin beklediğinden bulanık olması anlamına geliyor. NASA’nın odağı bu günlerde jeofizikten uzaklaşıp el değmemiş kaya örneklerine doğru kayarken, karasal dünyaların çalışma şekline ilişkin sorular cevapsız kalabilir.