Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), eğitimle ilgili önemli kararlar almak için bir hazırlık içinde. Eğitim süresine ilişkin bazı kararlar almak isteyen MEB, kolları sıvadı. Sabah’ta yer alan habere göre eğitim iş günü süresi artıyor. İşte ayrıntılar…
MEB kararıyla 180 olan eğitim iş günü süresi 200’e çıkıyor
MEB, kasım ve nisan aylarındaki birer haftalık ara tatil uygulamasını bir süredir uyguluyor. Bu uygulamayı olduğu gibi devam ettirme kararı alan MEB, eğitim iş günü süresi ile ilgili yeni bir düzenleme yapacak. Buna göre 180 gün olan okul günü 200’e çıkarılacak.
Bahsedilen uzatılmanın yaz tatilinden kısılarak yapılacağı belirtiliyor. Daha önce yapılan takvime göre 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı, 9 Eylül 2024’te başlayacak. Eğitim süresi, birinci dönem 90, ikinci dönem de 90 olacak şekilde düzenlenecek.
Eğitim sistemi gelişmiş ülkelere bakıldığında Türkiye’deki tatil süresi oldukça uzun kalıyor. Güney Kore’de ise 220 gün okul süresi varken Hollanda’da 200 gün, Japonya’da 210 gün sürüyor. Finlandiya, Almanya gibi ülkelerde ise eğitim süresi 190 gün olarak işleniyor.
Eğitimin süresi çok da mühim değil, eğitimin kalitesi önemli. Önce öğretmenler sıkı bir eğitimden geçirilmelidir. Eğitim alırken veya eğitim verirken başarısız olan öğretmenin iş akdi fesh edilmelidir. Bu ülkede ölene kadar memuriyetin bitirilmesi, liyakat ve yeteneklerin ön plana çıkarılması gerekiyor. Bunun için de önce iktidarın beraberinde de toplumun düşünce yapısının değişmesi gerek.
Eğitim sistemi berbat ve boş olunca istersen 365 gün yap hiç bir işe yaramaz.
Ne istiyorsunuz bu çocuklardan. Zekaya ve Bilgiye değe veriliyor olsa 300 gün yapın ama yok öyle bir şey.
Japon çocukların bu kadar zeki olma nedeni okul ve eğitimle geçirdikleri fazla zamandan kaynaklanıyor. MEB’den güzel bir hamle olmuş.