TEI (TUSAŞ Motor Sanayii) tarafından geliştirme sürecine başlanan Milli Muharip Uçak daha ortada prototip bile olmadığı halde yapısal bileşenlerine uygulanan yorulma test sürecinin yüzde 70’ini tamamladı. Peki bunu nasıl başardı?
Milli Muharip Uçak test süreci, yapay zeka sayesinde kısaldı!
TUSAŞ, yapay zeka kullanarak ürünlerin parçalarına ait gerçekleştirilen testler sayesinde yorulma testlerini yüzde 70 oranında azalttı. Bunu da millileştirmeyi başardığı yerli yazılımlar sayesinde gerçekleştirdi. Buna ek olarak testler esnasında ortaya çıkan hurda malzeme oranının düşürülmesi ve test esnasında oluşan enerji tüketiminin azaltılması hedeflenecek.
Konuyla alakalı açıklama yapan TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil şunları söyledi:
Hava araçlarımızın dünya standartlarında ve yarının teknolojileri ile geliştirilmesine yönelik çalışmalarımız hızla devam ediyor. Şirketimizin Amerika’da bulunan ofisindeki mühendislerimiz ve alanında uzman akademisyenler ile ortak çalışma meyvelerini verdi.
Bir kabiliyeti daha millileştirmiş bulunuyoruz ve bunu ülkemizin saygın üniversitelerinden TOBB Üniversitesi ile de doğruladık. Daha ileri teknolojilerin de kullanılmasına yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Ülkemizin havacılık ekosistemine katkı sağlayacak gelişmelere imza atan herkese teşekkür ediyorum.
Bu alanda testlerin yapay zekâ, makine öğrenmesi ve derin öğrenme teknolojilerinin kullanılarak yapılıyor olması da bilimsel olarak doğrulandı. Ayrıca sonraki aşamada hava aracı yapısallarında kullanılacak metaller, kompozit polimer malzemeler ve titanyum alaşımları gibi malzemeler için de uygulanmasına yönelik çalışmalara başlandı.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!
Gurur duyuyoruz heyecanla bekliyoruz
Dalaga gecmeyin insanlarla bence 🙄 ortada uçak yok testlerin yuzde 70 i nasil bitiyor
Haberi okuyarak nasıl bittiğini anlayabilirdiniz ancak ben yine de yardımcı olayım 🙂 Yapay zeka destekli geliştirilen yeni yazılımlar sayesinde testlerin yüzde 70’lik kısmının doğruluğu kanıtlanan simülasyonlarda hızlı bir şekilde yapıldığı söyleniyor.
Amiga 1200 u bilen birisi bilir.
Bilgisayar teknolojisi ve yazılım ile simülasyon yapılarak testler yapılabilir.
Benzeri simülasyon çalışmaları var sonuçlar çok olumlu.
Cahil için imkansız’a inanmak kolaydır, zor olan bilimsel olana inanmaktır. Okuyup araştırmadan, bilgi sahibi olmadan fikir yürütmeye kalkana ya da başkalarının aklıyla konuşanlara cahil denir. Senin gibi… Atatürk gençliği sizin gibilere rağmen bu işi başaracaktır. Hiç şüphen olmasın. Araştır bakalım sanal ikiz teknolojisi ne demekmiş.
Bence bu tür konuları okuma, beyin yakıcı konu bunlar. ÖYS de Türkçe test soruları vardı, okuduğunu anlama testi, genelde paragraf soruları olurdu, yada kısa cümleler olurdu, sen bu cümleler üzerine biraz çalış ,eğer vaktin varsa. Burada test süreçlerinin yazılım ile simule edildiği, sonra da bu yazılım testi doğru mu diye aynı parçanın fiziksel olarak da test edildiği, zorlandığı baskı uygulandigi yazıyor. Fiziksel test ve yazılım test sonucu aynı çıktığı içinde yazılımın güvenilir olduğunu anlatıyor. Yani bundan sonra testler eline çekiç alıp vurarak yada ısı odasına sokarak, sıcaklık,soğukluk, yağmur, nem,dön testleri yapilmiyacak, bu sayede de parçalar hurdaya dönmicek diyor. Açıklama metnin kendisinden uzun oldu, bu ÖYSY seviyorum. Bilmem açıklama yeterli oldu mu?
Umarım Altay tankı serüvenine benzemez
Yolumuz acik olsun.bizim bizden baska dostumuz yok.en buyuk dusmanimiz abd ve ab dir.
Düşman ın en büyüğü içimizdekiler
Türkiye için dönüm noktası #yalnizkurt
Hayırlı olsun inşaallah
Her şey doğruysa
Heyecanla
Milli jetimizi bekliyoruz
Çelik kanatlara iyi uçuşlar dileriz🤲
Hayırlısı diyelim