MIT(Massachusetts Institute of Technology) başarılı teknoloji çalışmalarıyla adından sıkça söz ettirmeye devam ediyor. Bu sefer de 3D yazıcılar için yenilik yapan MIT, devrim niteliğindeki 3D yazıcı teknolojisiyle dikkatleri üzerine topladı. MIT’nin geliştirdiği teknoloji sayesinde, 3D yazıcıdan “cam” nesne basımına imkan sağlanıyor. 

3D yazıcıdan “cam” nesne baskısının detayları!

3D yazıcılar, nesne baskısı için genelde sert plastikten oluşan bir hammadeyi kullanıyorlar. Sanal ortamlarda hazırlanan 3D nesne modelleri de bu hammaddenin eritilmesiyle baskılanabiliyor. MIT’nin yeni 3D yazıcı teknolojisi de yine bu yazdırma modelini esas alıyor. Ancak MIT’nin 3D yazıcısı, hammade olarak sert plastik yerine cam kullanıyor.

15-08/22/3d_yazici_model.pngMIT’nin G3DP adını verdiği 3D yazıcısının özel haznesinde, camların 1037 santigrat dereceye kadar ısıtılarak eritilmesi sağlanıyor. Yazdırma kafası da eriyen camları istenilen tekniğe göre baskılıyor ve bu işlemlerin sonucunda muhteşem bir 3D cam nesne ortaya çıkıyor. Üstelik bu camlar soğuyunca da saydam bir halde oluyorlar. Böylelikle 3D yazıcıdan, geleneksel cam üretim teknikleriye üretilmiş cam ürünleri gibi baskılar alınabiliyor.

Sıradaşı bir baskı deneyimi sunan G3DP yazıcısıyla üretilen bazı cam nesneler, gelecek yıl Cooper Hewitt Smithsonian Tasarım Müzesi’nde de sergilenecekler. Bakalım insan hayatına birçok katkı sağlayan 3D yazıcıların, daha nasıl sıradışı modelleri karşımıza çıkacak?

#video_9516#

:: MIT’nin, cam nesne baskısı yapabilen 3D yazıcısı hakkında düşünceleriniz neler?