Daha çok MIT kısaltmasıyla bilinin Boston merkezli Massachusetts Teknoloji Enstitüsü, yeni çoklu materyal desteği sunun MultiFab isimli 3D yazıcı modelini duyurdu. Bu 3D yazıcıyı farklı kılan ise, alışılmışın aksine, 10 farklı materyal ile aynı adam işlem yapabilme yeteneği oluyor.

:: Akıllı Lens konsepti, gerçek oluyor!

MultiFab ile çoklu materyal desteği!

Her ne kadar doku basma yeteneği olan 3D yazıcılar dahi olsa bile, genel olarak ulaşılabilir olan 3D yazıcılar; plastik, metal ve son geliştirilen bir yazıcı ile de cam baskı yapabiliyor. Ancak MultiFab’ı farklı yapan ise, klasik 3D yazıcılar gibi tek bir madde ile baskı yapabilmek yerine, aynı anda 10 farklı materyal ile baskı yapabiliyor olması…

15-08/25/news_1-mit-den-10-farkli-materyal-destekli-3d-yazici-2015-sdn.jpg

Yine klasik 3D yazıcılardan farklı olarak, herhangi bir objeyi tarayıp, 3 boyutlu haritasını çıkartabilen ve obje üzerine baskı yapabilen MultiFab isimli 3D yazıcı, MIT tarafından verilen popüler bir örneğe göre ise, iPhone modelinin üzerine bir kılıf basabilecek kadar ince işçilik yeteneğine sahip.

MultiFab, 40 mikronluk hassasiyet sunabiliyor!

15-08/25/news_3-mit-den-10-farkli-materyal-destekli-3d-yazici-2015-sdn.jpg

MIT tarafından kaydedilenler arasından dikkat çekici bir diğer nokta ise, MultiFab’ın üretim hassasiyeti oluyor. Zira söz konusu bilgilere göre MultiFab, 40 mikron hassasiyetine sahip çalışmalar gerçekleştirebiliyor. Aslında MultiFab, çoklu materyal desteğine sahip olan 3D yazıcılar arasında bir ilk değil. Ancak MultiFab’ı özel yapacak şey, MIT’ye göre fiyat noktasında ortaya çıkacak. Zira şu an için prototip halinde olan MultiFab’ın, piyasaya yaklaşık 7,000 Dolar seviyesinde bir fiyatlandırma ile çıkacağı öngörülüyor.

Sahip olduğu bu etiket ile MultiFab, diğer çoklu materyal desteği sunan 3D yazıcılara göre yaklaşık 40 kat daha uygun bir fiyata sahip olacak.

15-08/25/news_2-mit-den-10-farkli-materyal-destekli-3d-yazici-2015-sdn.jpg

Son olarak göz ardı etmemek gerekiyor ki, her ne kadar MultiFab, diğer ciddi çoklu 3D yazıcılara göre büyük fiyat avantajına sahip olsa da, fiyat bazlı bir karşılaştırma yapmak doğru olmayacaktır. Zira yetenekler söz konusu olduğu zaman MultiFab, ciddi anlamda geride kalmakta… Bu bağlamda MIT’de bu yazıcının, daha çok hobi amaçlı kullanım sunabileceğini vurgulamaktan geri durmuyor.

:: MIT’den gelen MultiFab isimli bu çoklu materyal destekli 3D yazıcı hakkında, siz ne düşünüyorsunuz? Alabilecek durumunuz olsa, hobi amaçlı alıp kullanmak ister miydiniz?