Deloitte Teknoloji, Medya ve Telekomünikasyon (TMT) Grubu’nun hazırladığı Deloitte Telekomünikasyon Öngörüleri raporunun dokuzuncusunu yayınladı.
Deloitte 2010 Telekomünikasyon Öngörüleri adını taşıyan bu raporda, iletişim dünyasındaki gelişmelerin yanı sıra mobil ve VoIP iletişimin geleceğini belirleyen son trendler ile bant kullanımından fiyatlandırmaya kadar operatörlerin değişen stratejileri gibi birçok konu uzman gözüyle ele alınıyor (2009 Mobil Sektörü Kime Yaradı?).
Mobil Kullanıcı Sayısı Artacak
Önümüzdeki dönemde akıllı cep telefonları arama motoru özellikleri ile bilgiye erişimde önemli bir işlev üstlenmeye hazırlanırken, mobil cihazlar üzerinde VoIP (internet üzerinden ses iletişimi) kullanımının artması mobil operatörlerin yeni stratejiler geliştirmesini sağlayacak.
Bu arada iletişim trafiğinin artması telekomünikasyon endüstrisini yeni teknolojileri daha etkin kullanmaya yönlendiriyor. Deloitte uzmanları günümüzde katlanarak artan mobil kullanıcı sayısının, donanımdan yazılıma kadar tüm telekom endüstrisinde ciddi bir çarpan etkisi yarattığını somut rakamlarla sergiliyor.
Geçen yıl 3,2 milyar dolarlık telekomünikasyon pazarı %7 gibi çok büyük bir ivmeyle büyüyecek.
Mobil arama öne çıkıyor
Günümüzün gezgin tüketicisi, akıllı cep telefonlarını, sesli haberleşmenin yanı sıra daha çok e-posta, takvim ve web tarayıcı özellikleri ile tanıyor.
Deloitte, 2010 sonuna kadar en çok kullanılan bu uygulamalara bir yenisinin daha ekleneceğini öngörüyor. Mobil arama uygulamalarının 2010 sonuna kadar 2 milyar dolara yakın bir iş hacmi oluşturması bekleniyor.
Mevcut web arama motorlarının işlevlerini mobil ortamlara uyarlaması, mobil arama konusunda yeni girişimlerin ortaya çıkması, ürün ve hizmet pazarlamasını desteklemek amacıyla geliştirilen uygulamalar, mobil arama teknolojilerinin gelişmesi ile sonuçlanacak.
2008 yılında Amerikalı mobil cep telefonu kullanıcılarının sadece %7’sinin mobil arama işlevlerini kullandığına dikkat çeken uzmanlar, geçen yıl ise sadece Japonya’da, mobil kullanıcıların %40’ının mobil arama hizmetlerinden faydalandığını söylüyor.
Akıllı cep telefonları (smartphone) 2009’da 180 milyon adetlik satış rakamı ile taşınabilir PC satışlarının üzerinde bir performans gösterdi. 2011 yılına kadar, 400 milyon adetlik satış rakamına erişmesi beklenen akıllı cep telefonlarının, dünyadaki -taşınabilir ve masaüstü- tüm PC satışlarını da aşması bekleniyor.
{pagebreak::Mobil Reklamcılık Pazarı 7,2 Milyar Dolara Ulaşacak}
2012’de piyasaya girmesi beklenen 500 milyon adetlik cep telefonunun ise mobil reklamcılık pazarında yaklaşık 7,2 milyar dolarlık bir iş hacmi yaratması, Mobil Arama işlevinin de neden önemli olduğunu gösteriyor.
Telefon kullanıcıları cep telefonu üzerinde entegre gelen GPS navigasyonu ile aradıkları hizmet veya ürünle ilgili konum ve rota bilgilerine çok daha hızlı erişebilecek (Mobile World Congress 2010’un ardından).
200 Milyondan Fazla VoIP Özellikli Cep Telefonu Pazara Giriyor
Internet üzerinden ses erişimi sağlayan VoIP teknolojisi yaklaşık bir on yıldır varlığını sürdürmesine rağmen, 2010’dan itibaren geniş kesimler açısından anlamlı hale gelmeye başlayacak.
VoIP iletişim İnternet ortamını kullandığı için normal ses haberleşmesine göre daha fiyat avantajı sunmasına karşılık nispeten düşük ses kalitesi ve hot spotların sayıca azlığı nedeniyle çok hızlı yaygınlaşamadı.
3G ve WiFi iletişimin avantajlarını bir arada sunan hibrid cep telefonlarının fiyatlarının diğer cep telefonlarına göre biraz daha pahalı olması bu teknolojinin kullanımının önünde bir engel oluşturuyordu.
50 milyon dolarlık VoIP pazarının cirosunu geçen yıl 100 milyon dolar seviyelerine yükseldi.
2010 sonuna kadar 200 milyonun üzerinde VoIP özellikli cep telefonunun pazara girmesi bekleniyor. Tüketicilere kablosuz İnternet hizmeti veren yerlerin (hot spot) sayısındaki artış da bu telefonların kullanımını özendiriyor. Kamuya açık hot spot sayısının bu yıl sonuna kadar çeyrek milyonu aşması bekleniyor.
Çok işlevli mobil VoIP teknolojisi alışıldık bazı iletişim kalıplarını da değiştirecek. Facebook ve Yahoo gibi sanal topluluk siteleri üzerinden sesli görüşme bir standart haline gelirken, sesli mesaj, sesli e-posta, telekonferans gibi özelliklerin kullanımı giderek artacak. VoIP mobil operatörler açısından tartışmalı bir konu olma özelliğini koruyor.
Bu nedenle bazı mobil operatörler şimdilik VoIP haberleşmesini kısıtlıyor veya yasaklıyor. Ancak 700 milyar dolarlık VoIP pazarı için her gün yeni bir uygulama geliştiriliyor, bu noktada birçok operatörün mevcut iş planlarını VoIP’i de kapsayacak şekilde yeniden gözden geçirmesi gerekebilir.
{pagebreak::Dünya BT pazarı %3,3 büyüyecek}
2010 yılında dünya bilgi teknolojileri pazarının %3,3 oranında büyüyeceği tahmin ediliyor. Buna karşılık telekomünikasyon ekipmanları pazarındaki büyümenin ise %3,2 düzeyinde gerçekleşmesi bekleniyor. Telekomünikasyon pastası içinde en çok gelecek vaat eden mobil ağ teknolojilerindeki büyüme ise %7 olarak gerçekleşecek.
Daha bu yılın başında dünyada mobil (3G, GSM) genişbant ağ bağlantısı olan akıllı telefon, dizüstü bilgisayar, mini bilgisayar ve Tablet PC sayısı toplamda 600 milyona ulaştı. Uzmanlar önümüzdeki 18 aylık sürenin sonunda mevcut cep telefonu şebekelerinin ciddi bir yoğunluğa ulaşacağını öngörüyor (Adobe’dan Apple’a Hodri Meydan).
Kullanıcıların mobil kullanımına gösterdikleri büyük iştah nedeniyle operatörlerin fiyat tarifelerini yeniden gözden geçirmeleri ve tüm seçenekleri bir arada sunan yeni fiyat tarifelerinin rekabeti ateşlemesi kaçınılmaz görünüyor.
Mobil bant genişliklerinin giderek sıkışması ile birlikte 2014 sonrasında dünya 4G teknolojilerini tartışmaya başlayacak.
Hedef çevreci teknolojiler
Doğaya karbondioksit salınımını azaltmayı öngören çevreci politikalar telekomünikasyon sektöründe de etkisini gösteriyor. Dünyada 4 milyar kişiye ortalama kişi başı 1,5 hat ile hizmet veren telekomünikasyon sektörü, yıl sonuna hat başına karbon salınımını %10 oranında azaltmayı hedefliyor.
Endüstri faaliyetleri sonucu atmosfere yılda 183 milyon ton karbondioksit salıyor. Bu miktar dünyadaki sera gazı salınımının binde 7’sini oluşturuyor.
Günümüzde üretilen her yeni teknoloji çevre koruma yönünde yeni artı değerlerle gündeme geliyor. Yeni baz istasyonları önceki modellere göre %50 daha az enerji tüketerek daha fazla alanı kapsarken, fiber ağlar da bugün yaygın olarak kullanılan düşük verimli bakır kablo iletişimine göre %30-40 daha yüksek verim sunuyor.
:: Mobil Cihazlar PC satışlarını sollayacak mı?