Son dönemde akıllı telefonların ve tabletlerin popülerliğinin inanılmaz ölçüde artması, bu alanda dünyanın en büyük organizasyonlarından olan Mobile World Congress‘e olan ilgiyi de artırdı.

Bu yılki Mobile World Congress’te, yeni çıkan cihazlarla beraber bu cihazlara güç veren donanım bileşenleri de daha önce hiç olmadığı kadar boy gösterdi.

NVIDIA, dört çekirdekli Kal-el mobil işlemcisi ile gövde gösterisi yaptı

Yepyeni Yongalar

Önceki senelerde telefonlarda kullanılan işlemciler ve yongalardan çok fazla söz edilmezken, bu sene NVIDIA, Broadcom, Qualcomm, Samsung ve Texas Instruments gibi isimlerin geliştirdiği yongalar büyük ilgi gördü. (NVIDIA’dan Dört Çekirdekli Kal-el)

NVIDIA, Tegra 3 olarak da anılan dört çekirdekli Kal-el, Qualcomm, çift çekirdekli ve 3D destekli APQ8060, Samsung, Galaxy S II de yer alacak Exynos 4210 ve Texas Instruments de ARM Cortex A15 çekirdeğini ilk kez kullanacak olan OMAP5 platformu ile büyük ilgi gördü. (İşte Karşınızda Samsung Galaxy S II)

{pagebreak::Donanımlar da İlgi Çekiyor}

Donanımlar da İlgi Çekiyor

Taşınabilir cihazların sadece kendileri ile değil donanımları ile de ilgi çekmesi, kullanıcıların artık bu alanda en az bilgisayarlar konusunda olduğu kadar bilinçli hale gelmeye başladığını ortaya koydu. (2 GHz’lik Telefonlar Yolda)

Artık mobil teknolojilerde rekabet sadece cihazların kendisi ya da işletim sistemleri arasında değil kullanılan işlemci ve yongalar arasında da yaşanacak.

Artık taşınabilir cihazların hangi işlemciyi kullandıkları da büyük önem taşıyor

Bahsi geçen tüm işlemcilerin ARM tabanlı olması da ayrıca dikkat çeken bir nokta. ARM, mobil dünyada yavaş yavaş bir tekel haline gelmeye başladı.

Intel tarafından ciddi bir rakiple karşılaşmadığı sürece, ARM tabanlı modellerin hakimiyetinin uzun süre devam edeceği rahatlıkla söylenebilir.

:: Almayı düşündüğünüz akıllı telefonun hangi işlemciyi kullandığına dikkat eder misiniz?