Bilindiği gibi yeni 11. Nesil Intel Core işlemciler kısa süre önce duyuruldu. Bu yeni CPU’ların performansı tüm çevrelerde değerlendirilirken biz de kendi uzman görüşümüzü, bu konuda deneyimi olmayan alıcılarla paylaşmak istedik.
11. nesil Intel Core işlemcinizi satın aldığınıza göre, yeni bir anakart ve bir soğutucuya da ihtiyacınız olacak. Bu gelişmiş CPU’larla ilgili olarak sık karşılaştığımız iki durum, güç tüketimleri ve ısınma özellikleri.
Peki, sıradan oyuncular kendilerine en uygun donanım konfigürasyonunu nasıl belirleyecekler? Bazı tavsiyeler en iyisini almanız yönünde olabilir, fakat bunların fiyatları hiç de ucuz değil. Nasıl bir seçim yapmalısınız? Eğer canlı yayın yapmayı, video düzenlemeyi ya da online oyun oynamayı düşünüyorsanız Intel Core i7-11700K + MSI MPG Z590 GAMING CARBON WIFI + MSI MPG CORELIQUID K360 kombinasyonunu tercih edebilirsiniz.
MPG Z590 GAMING CARBON WIFI
MPG Z590 GAMING CARBON WIFI, yeni 11.nesil Intel Core işlemcilerin güç gereksinimlerini karşılayabilecek kapasiteye sahip bir anakart. Toplam 16 Duet Rail güç sistemi ile bu anakart güçlü ve dayanıklı bir VRM yönetimine sahip. Ayrıca MSI’ın özel Core Boost teknolojisi sayesinde CPU’ya hızlı ve saf akım iletilmesini sağlıyor.
Bu anakart en yeni WIFI 6E ve Intel 2.5 LAN bağlantıları ile yüksek hızlı internet özelliğine sahip. Böylece videolarınızı online olarak paylaşabilir, ya da online oyunları daha akıcı bir şekilde oynayabilirsiniz. Aynı zamanda anakartın üzerinde biri PCI-E 4.0 SSD desteği sunan 3 set M.2 SSD slotu mevcut.
MPG CORELIQUID K360
Intel Core i7-11700K işlemcinin güçlü performansını ve anakartın VRM tasarımını mükemmel şekilde kullanabilmek için önemli bileşenlerden biri de CPU soğutucu. MPG CORELIQUID K360 bu noktada diğer su soğutuculardan ayıran özellik, soğutma performansı. MPG CORELIQUID K360, radyatör üzerinde hızlı soğutma gerçekleştirmek için güçlü bir hava akımı yaratan özel MSI TORX FAN 4.0 tasarımını kullanır.
Su bloğu üzerinde de bir adet 60mm TORX FAN 3.0 fan bulunur. TORX FAN 3.0 tasarımlı fan hem CPU, hem M.2 SSD, hem VRM, hem de çevrelerinde bulunan diğer bileşenlere yoğunlaştırılmış hava akımı iletmek ve sıcaklık değerlerini optimal seviyede tutmak için kullanılır.
Bu kılavuzda hem MPG Z590 GAMING CARBON WIFI hem de MPG CORELIQUID K360 modellerini Intel Core i7-11700K işlemci ile test ettik ve MPG CORELIQUID K360 soğutucunun yeterli soğutma performansına sahip olup olmadığını görmek istedik. CPU, VRM ve M.2 SSD ısı giderme performansını Cinebench ve AIDA64 yazılımları ile test ettik.
Cinebench R20 üzerinde, CPU’nun 4.6GHz çekirdek frekansında çalışırken farklı sıvı soğutucu fan modlarında 75~77 santigrat derece sıcaklık seviyesini koruduğunu gördük. CPU sıcaklığı Gaming modunda en düşük, Silent modunda ise en yüksek olarak kaydedildi. Bunlara ek olarak Core i7-11700K CPU işlemci hızaşırtma ile 5.0GHz seviyesine kadar çıkabiliyor.
MPG CORELIQUID K360’ın su bloğu, VRM ve M.2 üzerindeki sıcaklığı dağıtmak için dahili TORX FAN 3.0 ile geliyor. MPG CORELIQUID K360 ile önemli bileşenlerin yeteri kadar soğutulduğunu görüyoruz. Bunu kanıtlamak için, sistem AIDA 64 ile test edilirken VRM ve M.2 sıcaklıklarını gözlemledik.
VRM sıcaklığı, fan çalışır halde iken 57°C seviyesinde. Fan kapalıyken kaydedilen 74°C ile karşılaştırıldığında, fanın sıcaklığı %23 oranında düşürdüğü ortaya çıkıyor.
Daha sonra M.2 SSD sıcaklığını inceledik. Fan aktif halde iken sıcaklik 63°C seviyesinde olmasına rağmen fanı kapattığımızda ısı 80°C’ye yükseldi. Bu durumda fanın M.2 SSD termal değerlerini %21 oranında optimize ettiğini söyleyebiliriz.
Test sonuçları, MPG CORELIQUID K360’ın su bloğundaki TORX FAN 3.0 desteği ile VRM ve M.2 SSD üzerindeki ısıyı etkili bir şekilde düşürdüğünü, CPU ve depolama bileşenlerinin hem kararlılık, hem de hızaşırtma performansını belirgin şekilde arttırdığını gösteriyor.
Sonuç
Test sonuçlarına baktığımızda MPG Z590 GAMING CARBON WIFI anakart MPG CORELIQUID K360 soğutucu kominasyonunun hem günlük kullanımda, hem canlı yayında, hem de oyun sırasında yüksek performansı uygun fiyat avantajı ile sunduğunu görebiliyoruz. CPU performansı ise hızaşırtmada minimal termal farklarla dikkate değer şekilde yükseltilebiliyor.