Koronavirüs salgınının etkileri azalmaya devam ediyor olsa da, sağlık tedbirleri nedeniyle kritik etkinlikler online olarak gerçekleştirilmeye devam ediliyor. Bu kapsamda dünyanın en büyük küresel hackathon yarışması olan ve NASA Space Apps etkinliği geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yılda 2 – 3 Ekim tarihlerinde çevrim içi gerçekleştirilecek.
10. kez düzenlenen yarışmada dünyanın dört bir yanından binlerce insan bir araya gelecek ve NASA’nın açık kaynaklı verilerini kullanarak 48 saat boyunca 9 farklı kategoride 28 görevden birisini seçip bir proje üretmek üzere yarışacak.
NASA Space Apps Challenge 2021: Türkiye’den 6 şehir!
Herhangi bir yaş sınırının bulunmadığı yarışmada Türkiye’nin konumu oldukça önemli. Türkiye, 2020 yılında en çok katılım sağlayan 4. ülke olarak Amerika Birleşik Devletleri’ni geride bıraktı. Yerel yarışmada başarılı olan projeler küresel yarışmaya taşınıyor ve NASA’nın oluşturmuş olduğu kurul tarafından değerlendiriliyor.
Küresel çapta başarı elde eden takımlar Amerika Birleşik Devletleri’nde bir roket fırlatma törenine davet gibi çeşitli ödüller kazanıyor. Ayrıca yarışmacılar proje geliştirmeye ek olarak, etkinlik boyunca katılımcılarla etkileşim kurma, eğitimlere katılma gibi fırsatlara sahip olmakta.
NASA Space Apps Challenge, 2012’deki başlangıcından bu yana, 17 ülkede 25 yerel etkinlikten 87 ülke ve bölgede 250’den fazla yerel etkinliğe ulaştı. 2020’de etkinliğe küresel çapta 26.000 kişi katılım sağladı. Uzay bilimlerine ve inovasyona ilgi duyan öğrencilerden oluşan ekipler, Dünya’daki ve uzaydaki en acil sorunlara çözüm bulmak için iş birliği yapıyor.
Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, etkinlik hakkında yaptığı konuşmada “NASA’nın böyle bir yarışma açması ve gençleri buna davet etmesi tüm Dünya’da ilgi görüyor. Bu tip bir yarışmayı biz de başlatabiliriz.” ifadelerine yer verdi.
Fikriniz dünyayı değiştirebilir!
Fikirleriniz dünyayı değiştirebilir! (Evet, matematikte gerçekten kötü olsanız bile!). “Uzman olmam gerekir mi?” diye düşünmeyin. Etkinlikte yarışmacılardan istenen şey projenin fikir aşamasının tamamlanmış olması. Tamamen kartondan yapılmış harika projeler gördük!
Geçmişte yarışmayı kazananlar arasında, oyunculara yaban hayatını koruma ve çevre koruma hakkında bilgi veren bir artırılmış gerçeklik oyunu proje fikri geliştiren liseli bir ekip ve danışman hocaları yer alıyor. Başka bir ekip ise, NASA açık verilerini ve COVID-19 pandemisi karantinası sırasında meydana gelen çevresel değişiklikleri belgeleyen ev yapımı enstrümanları kullanarak bir müzik parçası oluşturan ilkokuldaki bir erkek ve kız kardeşi idi.
NASA Space Apps, bu yıl tamamen çevrim içi olarak Ankara, Çorum, Edirne, Elazığ, İstanbul ve Şanlıurfa’da NASA Yerel Liderleri tarafından düzenlenecek ve etkinliğe Türkiye’nin her şehrinden katılım sağlanabilecek. Etkinliğe kayıt Space Apps Challenge resmi sitesi üzerinden yapılabilecek.
Space Apps Elazığ kayıt formu: https://bit.ly/sac-elazig
Space Apps Challenge nedir?
Dünyanın en büyük küresel hackathonu olan Space Apps Challenge, Amerikan Ulusal Uzay ve Havacılık Dairesi NASA’nın 2012 yılından bu yana yürüttüğü uluslararası açık kaynaklı bir hackathon. Yaklaşık 100 ülke ve 200 şehirde eş zamanlı olarak düzenlenen bu yarışmada binlerce insan, 48 saat içerisinde dünya ve uzayda karşılaşılan problemlere çözümler getirmeye çalışıyor.