Reklam

NASA Süperbilgisayar Tesisinde Gezi

4
Reklam

Amerikan uzay ve havacılık dairesi NASA, yürüttüğü projeler için üç adet süper bilgisayar kullanıyor. ABD’nin Kaliforniya eyaletinde bulunan tesiste yer alan bu bilgisayarlar, genelde veri işleme ve simulasyon gibi işlerde kullanılıyor.

NASA’nın gözbebeği konumunda olan Pleiades adlı süperbilgisayar, kurum genelinde kullanılıyor. Kasım 2008′de kullanılmaya başlanan Pleiades, o dönemde dünyanın üçüncü en güçlü bilgisayarıydı.

Reklam

NASA üç adet süper bilgisayar kullanıyor

NASA, Pleiades’e her birinde 768 adet Intel Xeon çekirdeği bulunan 32 adet raf daha ekledi. Böylece ilk dönemdeki hızının iki katına çıkan Pleiades, 973 teraflopa ulaştı. Pleiades, hızını iki katına çıkarmış olsa da, şu an dünya sıralamasında altıncı durumda.

NASA’nın süperbilgisayar tesisinde ufak bir geziye çıkmak, Pleiades ve diğer süperbilgisayar hakkında bilgi edinmek istiyorsanız, sizleri sonraki sayfalara alalım.

{pagebreak::Dış görünüm}

Dış görünüm

 

NASA’nın süperbilgisayar tesisi ABD’nin Kaliforniya eyaletinde bulunan Ames Research Center adlı merkezin içinde bulunuyor.

{pagebreak::Yeni raflar}

Yeni raflar

NASA’nın Pleiades adlı süperbilgisayarı 973 teraflop hızında çalışıyor. Pleiades, dünyanın altıncı en güçlü bilgisayarı.

{pagebreak::Önceki raflar}

Önceki raflar

NASA’nın süperbilgisayar tesisindeki odalardan biri. Bu odadaki raflarda 768 yerine 512 adet çekirdek yer alıyor.

{pagebreak::InfiBand Kablolar}

InfiBand Kablolar

Pleiades için kullanılan InfiBand veri iletim kablolarının uzunluğu 30 km’den fazla

{pagebreak::Orion simulasyonu}

Orion simulasyonu

Pleiades ile yapılan hesaplamalardan biri. Burada Orion adlı uzay aracının etrafındaki hava akışının nasıl olacağı görülüyor.

{pagebreak::Hava kirliliği tahmini}

Hava kirliliği tahmini

Dünya üzerindeki aerosol gazlar, hava kirliliği, duman ve toz ile ilgili toplanan veriler Pleiades tarafından işleniyor ve tahminler yapılıyor.

{pagebreak::Columbia}

Columbia

Columbia faciasından sonra, bu tip olayların yeniden yaşanmasını istemeyen NASA yetkilileri çözüm için 2004 yılında yeni bir süperbilgisayar kullanmaya başladılar ve adını Columbia koydular. 60 teraflop hızındaki Columbia, kullanılmaya başlandığı zaman dünyanın ikinci en güçlü bilgisayarıydı. Columbia halen NASA bünyesinde kullanılıyor. Columbia, Pleiades’e kadar NASA’nın ana bilgisayarıydı.

{pagebreak::Pleiades}

Pleiades

NASA, üç yıl sonra Pleiades’ten daha üst bir model kullanmayı planlıyor. Ancak o zamandan sonra bile Pleiades kullanılmaya devam edilecek.

{pagebreak::Schirra}

Schirra

Pleiades ve Columbia’nın dışında NASA bünyesinde kullanılan bir diğer süperbilgisayar daha var. Schirra adı verilen bu 640 çekirdekli bilgisayar IBM p575+ tabanlı.

{pagebreak::SGI Altix ICE 8400}

SGI Altix ICE 8400

Pleiades’e eklenen 768 çekirdek alan raflar SGI’ın Altix ICE 8400 modelleri. Pleiades’te bunlardan 32 tane bulunuyor.

{pagebreak::Soğutma sistemi}

Soğutma sistemi

Columbia’da kullanılan soğutma sistemi artık günümüzde standart haline geldi. 2004 yılında ilk kez NASA tarafından uygulanan su soğutmalı yöntem günümüzde tüm süper bilgisayarlarda yer alıyor. Fotoğrafta görülen kişi ise NASA süperbilgisayar bölümünün başında bulunan Rupak Biswas.

:: NASA’nın kullandığı teknoloji hakkında ne düşünüyorsunuz?

4 Yorum

      • nasa hakkında özel bilgi sahibi olmak istiyorum uzay zaman kavrama astro fizik vb. kitaplar yardımcı olmuyor son 2 yılda kendimi farklı hissediyorum sürekli uzay zaman bilim ve nasa nın sırları hakkında düşüncelere dalıyorum bu konuda yardım istiyorum ve bir doktora görünün gibi bişey duymak istemiyorum uzaylılar hakkında küçük de olsa bişey gördüm gercekmi değilmi bilmiyorum ama aklıma geliyor lütfen uygun ve düzgün bi cevap istiyorum

  1. nasa hakkında özel bilgi sahibi olmak istiyorum uzay zaman kavrama astro fizik vb. kitaplar yardımcı olmuyor son 2 yılda kendimi farklı hissediyorum sürekli uzay zaman bilim ve nasa nın sırları hakkında düşüncelere dalıyorum bu konuda yardım istiyorum ve bir doktora görünün gibi bişey duymak istemiyorum uzaylılar hakkında küçük de olsa bişey gördüm gercekmi değilmi bilmiyorum ama aklıma geliyor lütfen uygun ve düzgün bi cevap istiyorum

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version