Yaptığı uzay çalışmaları ile öncülüğünü devam ettiren NASA, havacılık konusunda da ciddi girişimlerine devam ediyor.
:: NASA’nın Asterois Görevi Gecikebilir!
NASA’nın havacılık adına yaptığı son çalışma ise, ses hızını aşabilen yolcu uçağı tasarımı olmuş durumda!
NASA’dan sesten hızlı Süpersonik yolcu uçağı!
Aslında NASA’nın Süpersonik uçak tasarımı ile ilgili daha öncelerde de çeşitli bilgiler aktarılmıştı. Ancak bu defa ise somut bilgiler açıklanmış durumda. Ortaya atılan bilgilere göre NASA; 2003 yılında trajik olarak son uçuğunu yapan benzer bir Süpersonik uçak olan Concorde efsanesinden bu yana, ses hızını aşan yolcu uçağının insanlar üzerinde oluşturduğu etkileri araştırıyor.
En nihayetinde ise NASA, ABD merkezli Lockheed Martin firması ile bir iş ortaklığına giderek, 20 milyon Dolar bütçeyi ayırmış. X serisi olarak lanse edilmesi planlanan Süpersonik NASA uçağı, içerisinde birkaç yolcunun seyahat edebilmesine imkan sunacak. Bunların yanı sıra NASA’nın X serisi yeni Süpersonik yolcu uçağının, 2020 yılında gökyüzünde yer alacağı da açıklanan bilgiler arasında dikkat çeken detaylar arasında.
:: NASA’nın Süpersonik yolcu uçağı tasarlaması ile ilgili siz ne düşünüyorsunuz?
Ondan işte 🙂
Askeri alan da süpersonik füzeler kullanılıyor zaten Nasa'nın yaptığı sey bu teknolojiyi uçağa uyarlamak
YÜKSEK TEKNOLOJİ !! concorde bir havaalanına indiğinde sanki kıyamet kopuyor diye motorlarından acaip sesler geliyordu..dergiler böyle yazmıştı..defalarca arızalar yaptı ve fransa bu uydurmasyon jetleri kaldırdı.
şimdi ise nasa daha gelişmişini yapacağını ve motor seslerinin az olacağını anlatıyor külahıma..!! ve patroitlerin havada bir füze,yi vurabilmesi için 100 adet işlem yapması gerekir..bu nedenle bir çoğu karavana oluyormuş..bilgisayarındaki tutaklıklar nedeniyle..
ve insan kulağının desibel yapısı 16 herz,den başlar 16.000 herz,e kadar bant geçerliliği var olduğuna göre yüksek basinçlı sese iç kulak ve içkulaktan beyine bağlantı kılcal damarlar deforme olup kulaklar SAĞIR oluyormuş..işte yüksek teknoloji.. hele birde atmosfer,e basit ve yalın olarak koruyucu kalkan olmadan çıkılırsa dünya üzeri devletler arasına seyahat kişide mor ötesi ve kırmızı ötesi rahatsızlıklar olur..çünkü insanın yapısı ile atmosfer üzerine ulaşabilmesi için 7 katman geçmesi gerekir..
sttroposfer,de 16 km.lik negatif ve pozitif elektrik alanı vardır..nesne koruma kalkanına ve soğutma sistemlerine sahip değilse anında ateş topuna döner..bu ince uzun uçak,da da elektromanyetik soğutma özelliği olmazsa apollo serisi ve benzerleri gibi BOOOOOM olur..benden hatırlatma..!! niyet ne? örnek.. sanfransisko,hava alanından kalkıp atmosfer dışına çıkmak ve kısa yoldan TOKYO,ya varmak !!
HACIM YORUMUMUZ NEREDE.***
Arkadaki foto da Türkiye var! Ne iş bu?
Bir kaç kişimi? işin sürdürülebilir olması için daha çok bilet sattıracağı daha çok yolcu taşıyabilecek uçaklar yapması daha mantıklı olur
Ulan biliyor gibi upuzun yorum yazmis adam hepsi yanlış neredeyse
1966 da SR-71 Blackbird uçağını yapmışlar, 50 yıl geçmiş, hala yürürlükte bu klasta bir uçak yok 🙂 Şuan bu işlerin çok daha kolaylaşmış olması gerek bence…
"…Trajik olarak son uçuğunu yapan…" 🙂 🙂
Süpersonik : Mach >1 yani hali hazırda sesten hızlı demek. Sesten hızlı olmayan süpersonik olamaz zaten bu 1. 2.si, arkadaş sen bırak şu işleri -391 °C den sonra hala mühendislik okuyosun bu da 2 etti … SDN üst düzeyi size sesleniyorum : teknik bilgisi olmayan adam teknik içerikli bilgi yayınlamasın, can sıkıyo…