NVIDIA, AMD ile birlikte şu anda en iyi ekran kartlarını üreten iki şirketten bir tanesi. Her yıl yenilenen ekran kartlarını tanıtan şirket, asıl zamanını ise yazılımlara harcadığını belirtiyor. Gelişen yazılımlarla birlikte ekran kartlarının yetenekleri de artıyor.
NVIDIA ekran kartlarının az kullanılan bazı özellikleri
Şirketler yazılım cephesinde fazla mesai harcayarak ekran kartlarında birçok yeni özellik sunuyor. Anca çoğu kullanıcı bu özellikleri maalesef kullanmıyor. Biz de NVIDIA ekran kartların az bilinen bazı özellikleri bir araya getirdik.
Yeniden oynatma
Oyunlarda bazen olağanüstü durumlar yaşanabiliyor ya da siz çok etkileyici bir hareket yapabiliyorsunuz. Bu anları kaydetmek çoğu oyunseverin en büyük isteklerinden bir tanesi. Ancak bazen oyunlardaki bu etkileyici anları kaydetmek mümkün olmuyor. İşte bu konuda NVIDIA’nın Instant Replay özelliği devreye giriyor.
NVIDIA, Instant Replay özelliği ile kullanıcılarına 15 saniye ile 20 dakika arasında bir yeniden oynatma süresi sunuyor. 60 fps ve 8K videolar kaydedebilen bu özellik ile oyunlarda kaçırılan anlar yeniden izlenebiliyor. Görüntüleri geçici olarak sabit sürücünüzde saklayan sistem, videolar kaydedilmediği takdirde ise bunları siliyor.
Otomatik optimizasyon
Oyunları optimize etmek kullanıcılar için her zaman kolay olmuyor. Ancak GeForce Experience size optimizasyon konusunda önemli bir başlangıç noktası sağlayabilir. GeForce Experience üzerinden oyunlarınızı otomatik olarak optimize etmeniz mümkün.
Her oyun için geçerli olmasa da GeForce Experience, kullanıcılarına en iyi oyun deneyimi yaşatmak için bazı ayarlar sunabiliyor. Ancak bu ayarların tamamen doğru olmayabileceğini de söylemekte yarar var. Yine de oyuncular için oldukça iyi bir yol gösterici olacaktır.
Fotoğraf modu
NVIDIA GeForce Experience uygulamasında bir Ansel özelliği bulunuyor. Bu özellike ile birlikte oyun içi görüntüler çekebilirsiniz. Ekran görüntüsü almaktan farklı olarak Ansel, desteklenen oyunlarda kullanıcılarına birçok farklı özellik sunuyor.
Ansel ile oyun içi fotoğraflarda alan derinliği ve çözünürlüğü artırıcı birçok farklı ayar yapılabiliyor. DXR formatında dışarı aktarılabilen fotoğraflara HDR uygulamak da mümkün. Ancak üzücü bir şekilde NVIDIA yeni oyunlarda bu desteği pek sunmuyor.
Oyunlara filtre ekleme
GeForce Experience’de sunulan bir diğer önemli özellik ise FreeStyle. Oyunlara filtreler uygulayabilen bu özellik ile benzersiz bir deneyim yaşamak mümkün. Gri tonlamalı, eski film ve sepya gibi birçok seçeneğin bulunduğu özellik ile farklı bir oyun deneyimi yaşayabilirsiniz. Elden Ring ve Yakuza: Like a Dragon gibi oyunlarda bu özelliği deneyebilirsiniz.
Kare hızı belirleme
Kare hızı sınırlarını belirlemek oyun oynarken oldukça önemli. Özellikle kare hızınız monitörünüzün yenileme hızını aşıyorsa, bilgisayarınızın daha verimli çalışmasına ve oyunlarınızın daha akıcı olması için bu ayarları yapmanızı öneriyoruz.
NVIDIA Denetim Masası üzerinden 3D ayarlar seçeneğinden yapılan bu ayar ile birlikte Maksimum Kare Hızı’nı değiştirmek mümkün. Bu ayar ile birlikte bilgisayarlarda yaşanabilecek olası sorunların da önüne geçilmiş oluyor.
NVIDIA, glişmiş ekran kartları ile öne çıkarken yazılım cephesinde de önemli adımlar atıyor. Biz de NVIDIA’nın sunduğu ancak fazla kullanılmayan özellikleri bir araya getirdik. Peki siz bu özellikleri kullanıyor musunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.
Eski bir sisteme sahibim
Amd phenom ll 6x 1090 T islemcim
Amd rx5500xt ekran kartim
8 gb ram
256 gb ssd hdd
Bu sistemle world of tanks oynuyorum ve
Fps konusunda bazen sorunlarim olabiliyor
Bu durumda fps monitorun yenileme hizi ile sabitledigimde çoğunlukla problemim çözülmüş oluyor..
Kusura bakmayın da bunlar çoğu bilgisayar oyuncusunun bildiği şeyler. Bilmeyen arkadaşlar zaten bilgisayarda oyun oynamıyordur.