Ölümün hızı ölçüldü!
Ölümün hızı ne kadardır? Stanford Üniversitesi’nden Bilim insanları bu sorunun yanıtını bulmak için kafa patlatmış. Yapılan deneyde ölüm tehdidi olarak adlandırılan tetiklemenin bir hücrede yayılma hızını ölçüldü. Ölüm hücrelerde saatte 2 milimetre ilerliyor.
Ölümün hızı ölçüldü, peki bu ne işimize yarayacak?
Yapılan deneylerde kurbağa yumurtaları kullanıldı. Bunun temel sebebi ise böyle bir deneyi daha kolay gözlemlenebilecek büyüklükte bir hücrede gerçekleştirmek. Bildiğiniz gibi yumurtalar görebileceğiniz en büyük hücreler. Peki ölümün hızı ölçülünce ne öğrendik?
Ölümün hızının ölçülmesiyle birlikte, hücre içinde gerçekleşen ölüme neden olan mekanizmanın nasıl harekete geçtiği ve neyin ölümü tetiklediği ortaya çıkarılmış oldu. Deneyi gerçekleştiren Biyokimya Profesörü James Ferrell ve meslektaşı Xianrui Cheng, hücre içinde yayılan bu yıkımın diğer hücrelerde de ölümü nasıl tetiklediğini ortaya çıkardı.
Hücre ölümü stadyumda ki Meksika dalgasına benzer bir şekilde senkronize gerçekleşiyor. Buna neden olan ise ölen hücrelerin sinirlere gönderdiği tetikleme dalgası. Bu tetiklemenin ana sebebi ise apoptoz yani, vücudun gereksiz olan parçalardan kurtulma mekanizması. Aslında apoptozun bu konuda etkisi biliniyordu ama bu kadar etkili olduğu yeni keşfedilmiş oldu. Bu mekanizma örnek olarak embriyonun sağlıklı bir bebek haline gelmesi sırasında vücut için gereksiz olan hücrelerin ölümünde harekete geçiyor. Yine virüslere ve kansere karşı vücut bir savunma mekanizması olarak virüslü hücrelerden bu şekilde kurtuluyor.
Bu araştırmayla birlikte apoptoz sürecinin gelecekte kanser tedavisi gibi süreçlerde daha etkin kullanılmasının yolu açılmış oldu. Bu çalışma sonrası Bilim insanları bu tetiklemenin nasıl meydana geldiği ve apoptoz mekanizması üzerine çalışmalarını yoğunlaştıracaklar.
FIRSAT ÜRÜNLERİ

" Ölümün hızı ölçüldü! konulu haberimizde ShiftDelete.Net olarak sizlere Ölümün hızı ölçüldü! ile ilgili son gelişmeleri aktarmak istedik. Hemen yukarıda Ölümün hızı ölçüldü! ile ilgili yorum ve görüşleri inceleyerek sizlerde yorum bırakabilirsiniz. "
Popüler Haberler
- 1
500 TL altı en iyi teknolojik cihazlar!
- 2
Facebook iPhone kullanıcılarının oturumunu kapatıyor
- 3
Çin, korona için ABD askeri üssünü işaret etti
- 4
Mobil cihazlar için Google arama yeniden tasarlanıyor
- 5
EA Play ilk ay ücreti indirime girdi
- 6
TikTok akımı 10 yaşındaki kızın ölümüyle sonuçlandı
- 7
Huawei, ekosistemi için yeni uygulamasını duyurdu
- 8
OnePlus 9 serisinin özellikleri açığa çıktı
- 9
Cyberpunk 2077 1.1 güncellemesi yayınlandı
- 10
Beklenen oldu: Honor ile Qualcomm anlaştı
En yeni Videolar
- 1
Samsung'un en iyisi: Galaxy Buds Pro kutu açılışı
- 2
Yeni kanalımız: Android kullanıcılarına merhaba!
- 3
İyi ses için paraya kıydık: Saramonic Blink 500 Pro B2
- 4
M1 işlemcili MacBook Air kutusundan çıkıyor
- 5
Logitech M190 mouse inceleme
- 6
AirPods Pro rakibi Jabra Elite 85T incelemesi
- 7
M1 işlemcili Mac mini kutusundan çıkıyor
- 8
Türkiye'de ilk! Galaxy S21 Ultra kutu açılımı
- 9
QCY T5 Bluetooth kulaklık incelemesi
- 10
Uygun fiyatlı realme Watch S kutusundan çıkıyor!
Forumdan Son Başlıklar Tümü
En Yeni İncelemeler Tümü
- 1
Ucuz çizim tableti! Xiaomi Wicue 11 inceleme
- 2
Kendisini AirPods Pro zanneden 109 liralık kulaklık!
- 3
Xiaomi Mi Robot Vacuum inceleme!
- 4
BİM'den 250 liralık kulaklık alırsanız ne olur?
- 5
Asus TUF Gaming A15 inceleme!
- 6
MSI Optix MAG322CQR oyuncu monitörünü inceledik!
- 7
Apple bilgisayarların geleceği! (Video)
- 8
A101'de satılacak Huawei Band 4 özellikleri neler?
- 9
Oppo Reno4 inceleme - Tasarıma bayıldık!
- 10
Ortalığı dağıtacak Fuji X-S10 inceleme! (Dünyada ilk)
- 11
Oppo Reno4 Pro inceleme ve özellikleri!
- 12
Bilgisayarı soğuttuğunu iddia eden vakum!
- 13
11 yaşındaki Kerem'in oyun kolu incelemesi
- 14
Huawei Freebuds Pro inceleme
- 15
GoPro Hero 9 Black elimizde!
Zaman göreceli bir kavram olduğuna göre; ölümün hızı hiç bir zaman ölçülemez. Kimisi an içinde can verip ölür, kimisi yüzyıllar geçirerek can verip ölür..
Zamanın göreceli olduğunu, bu deneyi gerçekleştiren bilim adamları da biliyor şüphesiz… Ancak standart bit ölçünün belirlenip, temel alınması gerektiği gerçeğini gözardı etmemek gerekiyor.
ben aslında yoğum 😀
Zamanın göreceli olduğunu nereden çıkardın hesapladın mı?
Zaman göreceli tamam da burda bunu demek ne işine yaradı
İzafiyet teorisinden yola çıkarak zamanın çoğu canlı-varlık için çok farklı geçtiğini uzun zaman öncesinden biliyorduk zaten..
Bir teori baz alinarak, sonunda biliyorduk denmez la. Zaten izafiyet teorisi Kuantum mekanigi ciktiktan sonra yok oldu, onun uzerine string teorisi geldi, sonra gravitation teori,… boyle surer gider.
Su 6 yorum kadar bos yorum gormedim birisi bazilarinin olumu yuz yillar surer demis birisi baska sey sallamis izafiyet teorisi yorumlari zaten sacmalik okudugunuzu anlamada sikinti var sanirim yazida olum anindan itibaren hucrelerin bozulmasindan bahsediliyor hucrelerin olumunden bir sey de de yorum yaparken dusunerek yorum yapin ya.
Ahanda buyuk fiozof konustu 🙂 dagilin
Bilim insanlarinin isi gucu yok mu? Dunyamizin kirliligine bir cozum bulmaya calissinlar once. Gitmisler varsayimlarla is yapiyorlar.