Kullanımdan memnun olduğumuz çoğu malzemeyi atma zamanı geldiğinde önemli bir geri dönüşüm problemi ile karşılaşıyoruz. Münih Teknik Üniversitesi (TUM) araştırmacıları, biyolojik süreçlerden esinlenerek enerjisi tükendiğinde “ölecek” materyaller geliştiriyor. Böylelikle ambalajlar, ilaçlar zamanı geldiğinde kendini imha edebilir.
Artık malzemelerin de ömrü var
Hayvanlar ve bitkiler, kendi enerjisini yenilemek için güneş enerjisi altında durmadığında ve beslenmediğinde yaşam faaliyetleri duruyor. Ancak yapay bir madde, çevreyle bu tür bir enerji alışverişi yapmadığı için uzun süre formunu koruyabiliyor. Sonunda onu elden çıkarmak istediğimizde, geri dönüşüm gibi süreçler yoluyla daha fazla enerji tüketimine ihtiyaç duyuyoruz.
Şimdiye dek insan yapımı maddelerin çoğu kimyasal olarak çok kararlı ve onları bileşenlerine geri döndürmek için çok fazla enerji harcanıyor. Araştırma ekibi doğal sistemleri taklit eden, serbestçe hareket edebilen ancak yakıt eklendiğinde hidrojenle birleşen malzeme geliştirdi. Bu yakıt, karbodimidler adı verilen yüksek enerjili moleküller biçiminde ve kimyasal reaksiyonlar, enerji arzı sürdüğü sürece malzemenin istikrarlı kalmasını sağlayacaktır. Kullanım ömrü bittiğinde ise malzeme basit moleküllere parçalanabilir.
Ekip, laboratuvar testlerinde birkaç dakika veya saatlik ömrü olan ve ömrünü tamamladıktan sonra parçalanabilen malzemeler üretmeyi başardı. Araştırmacılar bu tekniğin, vücut içinde ilaç taşıyabilecek kısa ömürlü dağıtım sistemlerinde kullanılabileceğini ve ilacı hedef bölgeye bıraktıktan sonra çözünebilen bir malzeme oluşturulabileceğini belirtiyor.
:: Ömrü olan malzemeler hakkında ne düşünüyorsunuz?
Bu haberler neden hep amerikadan , ingiltereden yok almanyadan veya isveçteki üniversitelerden çıkıyor ?niye türkiyedeki üniversitelerden çıkmıyor bu üniversitelerdeki bilim adamları ne yapîyor bilim üretmiyor mu ?
Bunun yan etkilerini arastirmadan sevinmemek gerek. Cunku omru olan, malzeme, kimyasal sonucta. Dogal ve omru olan malzemeyi sadece doga uretir. Bu sebeple uzunca sure testlerin yapilmasi gerek. Hatta parcalarina ayrisan maddeleri kapali bir odada tutup kapali odanin icini atese verip etkilerini gormek gerekir. Uzun cunku. Insanlar cok su kullanmayin, cunku kuresel isinma oluyor diyorlar. Sular azaliyor diyorlar. Oysaki sularin azaldigi falan yoktur. Agir metallerle birlesiyor sular ve daha derine iniyorlar o sebeple yuzeye cikamiyorlar. Firtinalarin olmasi da agir metallerden kaynaklaniyor. Cunku metallere asiri derecede sular tutunuyorlar ve bunlar normal yagmur gibi ayrik durmuyorlar. Sonra da yumruk buyuklugunde dolu yagiyor. Yani biz yapiyoruz herseyi. Onun icin elektrikli araclarin yayginlastirilmasi gerek, karbon bazli pillerin terkedilip yeni bir tur pilin icat edilmesi gerek. Sanayinin mumkun oldugu kadar azaltilmasi insanlarin dogaya karismasi gerek,…vb.
Biz organik hoşaf yapiyoruz merak etme sen
ömrü olmayan bir şey varmıymış dünyada.. allah allah bi yaşıma daha girdim?
herşeyin önrü var zaten. leptop klavuzunda bile 6 yıllık ömrü olduğu yazıyor