Son yıllarda terlemeyi takip etmeye yönelik giyilebilir cihazlar geliştiriliyor. Bu cihazların birçoğu ağır fiziksel hareketler sonucunda terlemedeki artış ile çalışabiliyor. Cincinnati Üniversitesi’nden (UC) bir ekip, bant yardımıyla cildin küçük bir bölümünde vücudun ter bezlerini uyaran cihaz geliştirdi.
Karbakol kullanıldı
Glikoz ve ilaç seviyesi gibi çeşitli kimyasal durumlar ter ile izlenebiliyor. UC’de geliştirilen cihaz, biyosensörün ter temelli hormonların ve kimyasalların ağır fiziksel hareketlere gerek kalmadan ölçülebilmesini sağlıyor. Araştırmacılar, cildin lokalize bir bölgesinde terlemeyi tetiklemek etmek için üç adımlı bir yöntem geliştirdi.
İlk olarak karbakol adı verilen bir kimyasal içeren bir jel, ter oluşumunda tetikleyici oldu. Daha sonra biyosensör ve cilt arasında daha iyi temas sağlamak için bir köpük dolgusu geliştirildi. Son olarak ekip, küçük miktarda karbakolun cildin üst katmanına küçük ve fark edilmeyen bir elektrik akımı ile yönlendirilmesini sağlayan iyontoforez adlı bir işlemi dahil etti. Bu işlemin, cihazın giyildiği birkaç gün boyunca ter temelli sensör sonuçlarını başarıyla ürettiği gözlemlendi.
Sonuç olarak bu biyosensörler çok geniş bir kullanım yelpazesine sahip. Pilotların stres durumunun ölçümü, ameliyat sonrası hastaların kontrolü, ilaç kullanım dozunun ayarlanması gibi çeşitli işlemler kan almaya gerek olmadan ve kişi hastaneye gitmeden gerçekleştirilebilir.
:: Biyosensörler ile sağlık parametrelerinin ölçülmesi hakkında ne düşünüyorsunuz?
Bir tane LG at cebine terlersin zaten
Haci dogru durust baslik yazin. Hic mi kitap okumuyorsunuz. Cihaz terletmiyor, terin icindeki kimyasallari olcuyor diye sen yazdin. Siz nasil universite sinavini kazanacaksiniz boyle basit anlatim bozukluklari yaparak.