Yapay zeka eğitimleri son zamanların tartışılan konusu haline geldi. Birçok araştırmacı, gazeteci ve yazar; GPT gibi dil modellerinin eğitilmesinde kendi içeriklerinin ihlal edildiğini düşünüyor. Son olarak OpenAI ve Microsoft için açılan dava, ChatGPT’nin eğitilme sürecini ele alıyor.
OpenAI ve Microsoft’a ChatGPT üzerinden yeni dava
İki yazar, telif hakkıyla korunan eserlerinin yapay zeka modeli eğitiminde kullanıldığını iddia etti. Bu kapsamda OpenAI ve Microsoft’a karşı yapay zeka davası açtıklarını duyurdu. Şirketlerin, telif hakkı ihlali yaptığı belirtildi.
Nicholas Basbanes ve Nicholas Gage, kitaplarındaki bazı araştırmaların OpenAI tarafından GPT modelini eğitmek için kullanıldığını bildirdi. Dava dilekçesine göre OpenAI ve Microsoft, yapay zeka sistemlerinde telif hakkıyla korunan materyalleri izinsiz kullandı.
Hayran yapımı yeni Portal oyunu geliyor!
Valve’dan ümidi kesen hayranlar, serinin öncesini anlatan yeni bir Portal oyunu piyasaya sürmeye hazırlanıyorlar!Amerikalı yazarlar dava kapsamında iki şirketten tazminat talebinde bulunuyor. Kitaplardaki fikri mülkiyetin “milyarlarca dolarlık bir endüstriye kaynak olmasının önemine” dikkat çektiler. Ancak GPT eğitiminin, büyük şirketler için kötüye örnek olduğunu söylediler.
Daha önce birçok kez telif hakkına dayanan araştırmaların ChatGPT gibi dil modellerinde kullanıldığı görülmüştü. Davanın kabul edilmesi halinde diğer yazarlar da benzer bir şikayette bulunabilir. Bu da yazarların ayaklanmasına yol açabilir.
OpenAI ve Microsoft ise davada ileri sürülen iddialarla ilgili yorum yapmaktan kaçındı. Daha önce komedyen Sarah Silverman ve yazar George R.R. Martin de yapay zekanın “yaratıcı” olması için kendi içeriklerinin kullanıldığını iddia etmişti.
Peki siz bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi aşağıdaki Yorumlar kısmından bizimle paylaşabilirsiniz.
İnsanların yazdıklarından bir şey öğrenmesini istemiyorsan herkese açık yayınlama o zaman yapay zeka öğrenirken aynısını kopyala yapıştır yapmıyor insan öğrenmesine benzer zaten %100 dogru öğrenen dil modeli de yok üstüne koya koya ilerliyor aynı insan gibi.
Cok mantikli bir savunma
doğru
Sadece yazarlar mı. Üretilen tüm içeriklerden sosyal medyalara, metaryellerden yazılan kodlara kadar hepsi kullanılıyor. Bi dönem gizlilik haberleri yapılırdı. Veriler, analizler ve paylaşımlar ne işe yarar denilirdi. Şimdi daha iyi anlaşılıyordur umarım big datanın ne işe yaradığı.
İnsan vs makinanın ilk davaları
Aç gözlü yazarlar. Ne diyelim, bilim daha önemli.
İyi de aga teknik olarak insan da bunu yapıyor, ben mesela bi kitabı okuyunca aa ne güzelmiş bunu hemen unutayım da bi şey yazarken kazara bunun etkisinde yazmayayım demem.
Yapay zeka ne anlar telif hakkından belki 50 yıl sonra
saçma ya