BTK’nın 3 ayda bir açıkladığı güncel ve gerçekçi verilere göre hızla artan mobil veri tüketiminde sürdürülebilir büyüme için, şartların çok iyi değerlendirilmesi gerekiyor. Operatörler arasında yaşanan rekabet, tüketiciler için son derece cazip kampanyaların ortaya çıkmasına vesile oluyor.
Sadece fiyat değil, iletişim şirketlerinin altyapı çalışmalarına hız vermesi, yatırıma devam etmesi de yine mobil veri tüketiminin sağlıklı olarak gerçekleşmesi için çok önemli adımlar.
Hem fiyatta hem de altyapıda yapılan bu iyileştirmeler, mobil internet deneyiminden herkesin faydalanması için pozitif gelişmeler olsa da, günlük hayatımızda yaşanan değişimin beraberinde getirdiği veri tüketimindeki artışa karşılık, sunulan imkanlarda iyileştirmelere her zaman ihtiyaç olduğu gerçeğini ortaya çıkıyor.
Akıllı telefonu, tableti, Ultrabook’ları ile daha fazla erişim imkanı olan tüketiciler için satın alınan internet kotasını bitirmek, çok zor değil. Sosyal paylaşım sitelerinden tutun da, videolar ve güncel haberleri takip etmek için bu kotalar bazen yetersiz kalabiliyor.
Burada kotaların artırılmasını beklemek bir çözüm olabilir belki ama benim bir başka önerim var. ADSL aboneleri veya Fiber internet kullanıcılarında olduğu gibi, internet kullanımında kota, sadece download işlemlerine tabi tutulmalı. Upload işlemleri, kotayı etkilememeli.
Oysa mobil internet kullanımında sadece indirdiğiniz değil, istekler de kotadan düşüyor. Bu da kotanın planlanan süreden daha erken bitmesine neden oluyor.
Operatörler, sadece konuşturmak ve mesaj göndermek için anılan şirketlerden biri olmak istemiyor. Katma değerli servislerin arasında bulut bilişim hizmetleri de var. Bulut bilişim imkanlarından faydalanmak için sık kullanılan upload işlemlerinin kotaya dahil edilmesi, bu hizmetlerin tercih edilmesi konusunda tüketicileri zor durumda bırakıyor.
Bazı görüşmeler yaptığım iletişim şirketi yöneticileri, ajandalarında bu tür bir güncelleme olmadıklarını belirttiler ama ben yine de bu değişiklik talebini gündeme getirmek istedim.
:: Mobil internette upload hızı kotadan çıkarılmalı mı?
Hepsi boş wimax teknolojisi turkcell ın elinden kurtarıldığı zaman hepsi batacak Allah’ın izniyle
usta yer yer 4-5 mbit upload alıyorum telefonda. dediğin olay olursa güzel olur ama bunun kötüye kullanıldığını düşünürsek(adslden hızlı oluyor doğal olarak) alt yapı sorunları yaşanması olası değil midir? şebeke kaldırabilecek mi bu ağırlığı ?
umarım bu işlem gerçekleşir aynı zaman da adslin zorunlu bıraktığı 1 mbit upload işkencesinden de bi nevi kurtulmuş oluruz
Şöyle bir sorun çıkar o zaman; torrent, dosya yedekleme işlemlerini insanlar cep telefonları ile yapar ve bu çok bir kota kullanımına sebeb olur. Mesela turkcell’in 3 tl’lik tanışma paketi ile telefonumda ki 500 mb lık fotoğrafı 3g ile google a aktarmıştım. 😀
Upload kesinlikle kotadan çıkartılmalı. Bu konuyu daha önceleri de shiftdelete.net ‘te tartıştığımızı hatırlıyorum.
İşin özü bir kişinin yaptığı upload doğal olarak diğer bir kişi için download olmakta. Bu diğer kişi bunun ücretini zaten ödemekte.
Biz buna halk arasında tek vurup çift saymak diyoruz. Peki bize bu uploadı ücretlendiren operatörün kendisi upload için bir ücret ödüyor mu acaba bir yerlere? Öyle ya onun uploadı da benim downloadım oluyor.
Ne olmuş okumaya üşendim yararlı bir şey mi ?
Milleti somurmek var iken nerde adamlar suyunun suyunu ve onunda suyundan kar etmeden böyle bir şey yapmazlar.
Yapmazlar anam yapmazlar.
nikahlarina zarari var yapamazlar.
Bu sefer telefonlardan upload kasma başlar, ttnetin upload hızı malum, bu haliyle upload hızı kısıtlaması yok sanırım operatörlerde, kotaya katmazlarsa hızını düşürürler.
Eğer upload kotadan çıkarsa Viber ve Tango gibi uygulamalar daha az veri tüketir(Sadece gelen ses trafiği kotadan düşecek) ve bu da operatörlerin işine gelmez. Adamlar nasıl yaparız da kullanıcının şeyindeki donuna kadar alırız şeklinde kampanya yürütüyorlar
Benim kanım Türkiye’de hiçbir operatör bu işi gerçekleştirmez. Ha her kim ki gerçekleştirir hattımı o operatöre taşırım
Yaparlar yapmazlar değil bu sefer ordan kaybedicekleri parayı paket fiyatlarına yansıtırlar
rekabet ve cazipmi :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
Mobil internet alanında rekabetten söz etmek bence mümkün değil. Operatörlerin tarifeleri hemen hemen aynı. Kotalar komik, fiyatlar yüksek.