Optik ve dijital yakınlaştırma arasındaki farklar nedir? Doğru bildiğimiz yanlışları öğrenmeye hazır mısınız?
Zoom yani yakınlaştırma performansı, birçok kamera özelliği gibi, teknoloji devlerinin sunduklarından çok daha karmaşık bir yapıya sahiptir. Samsung, Huawei ve Xiaomi gibi akıllı telefon üreticileri artık 10x, 50x ve hatta 100x yakınlaştırma özelliğini bünyesine eklemiş durumda. Peki bu fark yaratabilir mi? İşte optik ve dijital yakınlaştırma arasındaki farklar…
Optik ve dijital yakınlaştırma arasındaki farklar neler? Neye daha fazla ücret ödüyoruz?
Yakınlaştırma nedir? 5x veya 10x olması aslında ne anlama geliyor? Mercek büyütme (bir merceğin uzaktaki nesneleri ne kadar büyüttüğü) odak uzaklığının ve sonuçta ortaya çıkan görüş alanının bir sonucudur.
Odak uzaklığı daha uzun olan ( görüntü sensörünün boyutuna göre değişiyor) lens daha küçük bir görüş alanına sahiptir. Bu, uzaktaki nesnelerin daha kısa odak uzaklığına sahip bir mercekle göründüklerinden daha yakın görünmesini sağlıyor.
Lensler objeleri ne kadar büyüttüğüne bağlı olarak değil bunun yerine odak uzaklıklarına göre cihazlara ekleniyorlar. Yakınlaştırma özelliği şu anda kullandığımız şekliyle, temelde kompakt kameralar tarafından popüler hale getirilen bir pazarlama konsepti. Bu konsept başlangıçta, bir merceğin en kısa ve en uzun odak uzunlukları oranıyla zamanla değişti.
Bakıldığında, 10 mm-100 mm lens 10x yakınlaştırmaya sahipken, 25 mm-100 mm lens 4x yakınlaştırmaya sahipti. Bu, 10x yakınlaştırma yapabilen bir lensin her şeyi 10 kat daha büyük göstermediği anlamına geliyordu. Akıllı telefon üreticileri ise yakınlaştırma( zoom) özelliğini daha farklı kullanıyor.
Örnek verecek olursak, 1x yakınlaştırma, ana kameranın görüş alanı olarak genel olarak kabul ediliyor. iPhone 11 Pro gibi akıllı telefonlar, 1x’i en geniş açıya sıfırlamak yerine daha da geniş bir lens ekler ve buna 0,5x yakınlaştırma adını verir ve işlerin seyrini değiştirilmesine neden oluyor.
Optik Zoom’da 1 numara Huawei P40 Pro+