Oyun oynayarak para kazanmak için profesyonel bir oyuncu olmanıza gerek yok. Günümüzde pek çok kişi zaten vaktinin bir kısmını oyun oynamaya ayırıyor. Bunu sadece konsol veya bilgisayar oyunları olarak düşünmeyin. Akıllı telefonunuza indirdiğiniz basit bir satranç oyunu da buna dahil.
Her oyun severin oyun oynama tarzı farklı olabilir. Genel olarak insanlar vakit buldukça oyun oynamayı tercih ediyorlar. Ancak kimi insan öğle arasında 10-15 dakika kadar oyun oynarken kimi de bilgisayar veya konsolunda 5-6 saat belki de daha fazla vakit geçirebilir. Eğer bunu maddi bir kazanca çevirme fikri hoşunuza gidiyorsa, sizin için oyun oynayarak para kazanmanın farklı yollarını bir araya getirdik.
PC vs konsol! Oyun oynamak için hangisi daha iyi?
Oyun oynarak para kazanmanın yolları
Oyun oynayarak para kazanmak için yapabileceğiniz pek çok seçenek mevcut. Bunların arasında günümüzde en çok kazandıranlardan biri de yayıncılık yapmak. Sizi oyun oynarken izleyen yüzlerce hatta binlerce insan olduğunu düşünün. Tabi iyi bir yayıncı olmak için sadece oyun oynamak yeterli olmayacaktır.
Yayıncılığın yanı sıra, hiç bir kitleye hitap etmeden de oyun oynayarak para kazanılabilir. Direkt olarak oynadığınız oyunlardan bir gelir elde edebileceğiniz gibi; oyunda kazandıklarınızı da gelire çevirebilir veya uzmanlığınızı paylaşabilirsiniz. Gelin sizler için bir araya getirdiğimiz bu seçeneklere bakalım.
Oyun oynarken canlı yayın açın
Günümüzde milyonlarca insan canlı yayın platformlarında on binlerce farklı içeriği tüketiyor. Bunların içerisinde en popüler olan ve yayıncısına en çok kazandıranların başındaysa oyun yayınları geliyor. En çok tercih edilen platformlara örnek olarak da Twitch, YouTube ve Facebook verilebilir.
İyi bir oyuncuysanız ve bu işe ayıracak zamanınız varsa, iyi bir başlangıç yapabilirsiniz. Ancak geçiminizi sağlayacak kadar ve hatta zengin olacak kadar para kazanabileceğiniz bu işte sadece oyun oynamak sizi ancak belli bir noktaya kadar taşıyacaktır.
Oyunlarda kazandığınız eşyaları satın
Çoğu çevrimiçi oyun platformunun oyunlarda kazandığınız item adı verilen eşyaları satabileceğiniz yada beğendiğiniz eşyaları alabileceğiniz bir uygulama içi pazarı veya uygulama dışı marketi bulunuyor.
Bu duruma en iyi örneklerden biri de Steam platformudur. Örneğin Counter Strike oynuyorsunuz. Siz oynadıkça, oyunda daha kullanabileceğiniz eşyalar veya içerisinde nadir olduğu için fiyatı yüksek eşyalar olan kutular çıkıyor. Bu eşyaları daha sonra pazarda satıp para kazanabilirsiniz.
E-Spor turnuvalarına katılın
Turnuvalara katılıp para kazanmak istiyorsanız, iyi bir oyuncu olmanız şart. Her zaman iyi bir oyuncu olmak da işe yaramayabilir. Takım arkadaşı olarak seçtiğiniz kişilerin de sizin kadar iyi oyuncu olması gerekiyor.
İyi bir takım kurduysanız, tek yapmanız gereken turnuvalara başvurmak ve sıralamada en üstlere çıkmak olacaktır. En iyi takımlar arasına giremeseniz bile bu işten kazancınız milyonları bulabilir. Örneğin StarCraft II oyun turnuvasını kazanan takım 100 bin dolar ödül alırken; Dota 2 turnuvasını kazanan takım 1 milyon dolar kazandı.
Oyunları test edin
Henüz piyasaya çıkmamış oyunları oynayın, test edin ve bulduğunuz hataları yapımcıya raporlayın. Pek çok firma oyunları satışa çıkmadan önce bir test ekibi kurup oyunu denetiyor. Özellikle çevrim dışı oyunların büyük bir kısmı beta sürümlerini bile yayınlamadan önce bu test ekiplerinin denetiminden geçiyor.
Çok zevkli bir iş gibi duruyor olabilir. Ancak bazı kötü yanları da bulunuyor. Örneğin karşınıza her zaman sevdiğiniz tarzda bir oyun gelmeyebilir. Anlaştığınız firma tarafından bir korku oyununu veya sıkıcı bir çocuk oyununu saatlerce test etmeniz gerekebilir. Ancak bunları göze alabiliyorsanız, bu iş tam da size göre olabilir. Eğer bu işi yapmakta ciddiyseniz PlaytestCloud, BetaFamily, BestReviewApp ve ErliBird gibi siteleri kontrol edebilirsiniz.
YouTube’a oyun içerikleri üretin
Sadece ülkemizde değil, dünyada da tanınan pek çok YouTube içerik üreticisi kariyerine oyun videoları çekerek başladı. Oynadığınız oyunlarda geçilmesi zor bölümleri veya baştan sona tüm oyunu oynayışınızı kaydedebilir ardından YouTube’a yükleyebilirsiniz.
Pek çok kişi izledikleri oyun videosundaki oyunlara ilgi duymasa bile sizin tepkiniz ve samimiyetiniz için kanalınıza abone olabilir. Örneğin Pewdiepie isimli YouTube kanalı 10 yıl önce Minecraft oynarken çektiği videoları paylaşarak bu işe başladı. Günümüzdeyse 110 milyon takipçiye sahip ve YouTube’dan 30 milyon dolara yakın para kazanıyor.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Oyun oynayarak para kazanmak ister miydiniz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın.
selamın aleyküm
Aleyküm Selam 🙂