Milli işletim sistemi olarak geliştirilen Pardus‘un 19.5 sürümü yayınlandı. Ara sürüm olarak kullanıma sunulan yeni güncelleme daha ideal bir kullanım vaat ediyor.
Planlanan güncelleme takviminde geliştirmelerine devam edilen Linux dağıtımı, kullanılan paket ve uygulamalarını güncellemeye devam ediyor. Pardus‘un yeni versiyonunda, öntanımlı internet tarayıcısı Firefox versiyonu ve e-posta istemcisi Thunderbird versiyonu 78.8′e yükseltildi. Öte yandan yine öntanımlı olarak sunulan medya oynatıcısı olan VLC versiyonu 3.0.12‘e yükseltildi. Ek olarak Kernel versiyonu da bu yükseltme ile 4.19.0-14 sürümüne güncellendi.
Pardus 19.5 yayında
TÜBİTAK ULAKBİM tarafından geliştirilen Pardus, kullanıcı deneyimini geliştirmeye devam ediyor. ULAKBİM’in Twitter hesabından duyurulan güncelleme, “Pardus 19 ailesinin en yeni sürümü 19.5 yayında! Yapılan değişiklikleri gözlemlemek için; Pardus 19 yüklü sisteminizi güncel tutmanız yeterli!” notuyla paylaşıldı.
Pardus 19 ailesinin en yeni sürümü 19.5 yayında!
Yapılan değişiklikleri gözlemlemek için; #Pardus 19 yüklü sisteminizi güncel tutmanız yeterli!
Özgürlük için👉 https://t.co/HgRiQR0KLz
Sürüm notları için👉 https://t.co/oYdy5jBfbg@Tubitak @PardusKurumsal pic.twitter.com/s9GAfjWCrH
— TÜBİTAK ULAKBİM (@TubitakUlakbim) March 3, 2021
Pardus’un en yeni ara sürümü 19.5’in aldığı başlıca değişiklikler şu şekilde;
– Pardus hakkında sistemsel bilgileri içeren Pardus Hakkında uygulaması eklendi.
– Iso alırken kullanılan sıkıştırma algoritması değiştirildi. Buna bağlı olarak:
– Kurulum daha hızlı bir şekilde gerçekleşmektedir.
– Pardus Çalışan seçeneği daha hızlı açılmaktadır.
– Iso boyutu yaklaşık olarak %10 oranında artmıştır.
– Kullanıcılar için varsayılan şablonları oluşturan uygulama sisteme dahil edildi.
– Başlangıç onarma aracı canlı (Pardus Çalışan) sisteme dahil edildi.
– Pardus Canlı Kurulum aracında iyileştirmeler yapıldı.
– Pardus Paket Kurucu uygulamasında iyileştirmeler yapıldı.
– Pardus Disk Kalıbı Yazıcı uygulamasında iyileştirmeler yapıldı.
– Pardus Java Kurucu uygulamasında iyileştirmeler yapıldı.
– Gnome arayüzünde iyileştirmeler yapıldı.
– Xfce ve Gnome standart kurulumlarında iyileştirmeler yapıldı.
– Sunucu sürümünde Ahtapot ekibi tarafından iyileştirmeler yapıldı.
– Sistemsel iyileştirmeler yapıldı.
– Kurulu sisteme 100‘ün üzerinde paket ve yama içeren güncelleştirmeler getirildi.
– Depoda 1000‘in üzerinde paket güncellendi.
Açık kaynak kodlu milli işletim sistemi Pardusu indirmek için ilgili siteye buradan ulaşabilirsiniz. Ek olarak en yeni ara güncelleme sürümü olan 19.5‘in detaylarına da buradan ulaşabilirsiniz.
Yerli işletim sistemi Pardus’un en yeni sürümü siz nasıl buldunuz?
Daha dün kurdum gayet hızlı ve stabil çalışıyor
Pardus forumlarına aynen şu mesajı yazdım. Muhtemelen de yayınlamayacaklar. Eleştiri kabul etmeyen bir güruh var orada.
“Çalışmalarınız için teşekkür ederim fakat GNOME sürümü çağın gerisinde kaldığı için bir türlü Pardus kullanamıyorum. Ubuntu GNOME 40 ile gelecekken, biz halen 3.30 sürümünde çakılı kaldık. GNOME 3.30 sürümü 2018 yılına ait. Aradan 3 sene geçti. Eski teknoloji kaldı. Çağı yakalamanız gerekiyor ve ben ve diğerleri gibi linux sevdalılarını kendinize çekmeniz gerekiyor. Ha umarım bu yorumumu yayınlarsınız. Eleştiri kabul etmiyorsunuz çünkü. Sevgilerimle. “
Çünkü gnomeun stabil debiandaki en son sürümü 3.30? Ayrıca Ubuntuya da çıkmasına daha var. Ubuntuya çıktıktan kısa bir süre sonra Pardusa da gelir boş yapmışsın
hangi ubuntu gnome 40 ile geliyor acaba öğrenebilir miyiz? debian stable ne zamandan beri latest paketleri alıyor? keşke eleştirebilseniz de faydanız dokunsa, çok üzülüyorum akıl sahibi olmadan fikir sahibi olanlara
21 Ağustos’ta çıkacak olan sürümü Gnome 3.38 ile gelecek. Ayrıca neden eleştri kabul etmediğini düşünüyorsunuz? Eğer forum mesajlarını gönderirken mesajınızın yayınlanması için onaylanması gerektiğini diyorsanız o en başlarda oluyor. Hem bot önlemi hem de küfür vs. yazıp çıkanlar olmasın diye. Belli bir zaman sonra yazdıklarınız otomatik olarak onaysız gönderiliyor. Tamamen salınmasın diye yine ara ara onay için bekletiyorlar.
Cengiz beyin yorumu yayınlanmış bu arada.
Pardus Debian tabanlı bir Linux işletim sistemi. Daha önce yüklemiştim. Bütün driverleri sisteme uygun şekilde kurulmuyor. Ben de ses driveri sorunu yaşadım ve başka bilgisayardan Usb belleğe Windows 10 yazarak geri döndüm. Açıkçası berbat bir işletim sistemi. Pardus yerli bile değil kimseyi kandırmayın çünkü ana tabanını yapan Türk değil başka milletler.
Ne kadar cahilce yazılmış bir yorum. Örneğin benim bir sürü odunum var ve herkes kullansın diye ortaya bıraktım şimdi sen o odunları kullanarak kendi arazinde bir ev yapsan o ev senin mi benim mi oluyor bunun cevabını ver.
Arkadaşlar süper iş yapıyorlar. Hepsini tebrik ederim.
komiksin ,matematiğin ırkı olmuyor.ubuntuyu yapanlar gönüllüler vakıflar oda linux onunda tabanı mevcut olandan gelişti..yerli milli matematikmi var.napalım rokette yapmayız şimdi bu kafayla.biz direk başka bir araç icat edelim hadi sen başla maden biliyorsun..
Yalnız o tabanlar aynı Pardus gibi açık kaynak kodlu. Zaten milli argenin mantığı, yurtdışına bağımlı olmamak değil mi? Linux çekirdeğinin kodları açık, Debian’ın açık ve Pardus’un da açık. Yani tüm kodları görebilirsiniz. Bu adreste Pardus’un kodlarını bulabilirsiniz: https://kod.pardus.org.tr/pardus
Kodlar açık olduğu için tamamen güvenilirdir. Eğer kodlar kapalı olsaydı o zaman evet bir dağıtım üzerine inşaa etmek milliliye aykırı olurdu ve güvenilir sayılamayabilirdi fakat kodlar açık yani biz yazalım desek zaten aynı şeyi yazacağız, zaten tüm kodları görüyoruz yani içine zararlı bir şey koymuş mu koymamış mı görebiliriz ve eğer koymuşsa onu silip programı derleyip kullanabiliriz. Debian’ın seçilmesi ise prgram çaşitliliği açısından faydalıdır. Pardus taban aldığı bu dağıtım üzerinde geliştirmeler yaparak sistemi kararlı hâle getirmiyi amaçlıyor. Yani çökmeyen, program uyumsuzlukları yaşanmayan ve uzun süre açık kalsa bile hatalara maruz kalınmayan bir sistem. Üstüne kendi araçlarını da ekleyerek sistemi daha da güzelleştiriyorlar. Şu anda sanırsam en bilindik Linux dağıtımları olan Ubuntu ve Kali Linux da Debian tabanlıdır. Pardus kötü değil aksine iyi bir seçenek seçmiştir. Eğer alt tabansız direkt kendisi taban dağıtım olsayda programların Pardus’a gelmesi daha uzun sürerdi. Çünkü programların kendi sistemlerine olan sorunlarını çözmek için ayrı bir çaba gerekecekti. Pardus’un 21 Ağustos’ta yeni sürümü çıkacak (nasipse). Bekleriz…
(Bir not ekliyim: diz üstüler için Pardus Gnome, masaüstüler için ise Pardus Xfce öneririm.)
Pardus, ShiftDelete’ye sponsor olunca olur gibi
Hangi ubuntu gnome 40 ile gelecek? ne zamandır debian stable son sürüm paketlerle geldi? forumlarda ne yazdınız da yayınlanmadı?
sıradan biri olarak üç şey okuyorum bir tanesi bile düşünülerek yazılmamış, sorduğum üç soruyo da cevap alamayacağım. keşke az fikriniz olsa da eleştirebilseniz ufak bir katkınız olsa. ekibe sabır diliyorum cahil cesaretine sabretmek kolay olmuyordur.
İnsan bilmediğinin düşmanıdır herhangi bir sorun yaşadığım da Pardus formda yardım seçenekleri var 1 dk içinde bağlanıp yardım ediyorlar.Bence kamu kurumlarında keskinlik devlet tarafından zorunlu olunmalıdır. Bazı basit sıkıntılar inan oda çözülüyor.Emeği geçenlerden Allah razı olsun.
Hiç bir sistem sıfır hata olarak çıkmıyor.Windows 10 da bir sürü hata ile ilerliyor.Pardusu eksikli kusurlu lanse etmek Windowsu yüceltmek hakkaniyetli olmaz.Önemli olan sistemin sıkıntılarının giderilmesi.Pardus her yeni sürümünde önceki sürümden göre daha stabil çalışıyor.Biz ısrarla kullanmaya devam edeceğiz.Tebrikler bu yolda emek veren beyinlerimize.
Linux tabanlıların hiçbiri yerli değil ama kullanmak istiyorsanız debian veya ubuntu dağıtımlarını deneyin mint te fena değil sadece ve kolay bir arayüze sahip
İstemezük
Çalışan sürümü deniyorum şu an. Gnome arayüzü eskiye göre çok daha iyi ve nedense daha hızlı gibi. Önceki sürümlerde sürekli takılmalar oluyordu bende. Animasyonlar daha hızlı. Tasarım da eski Pardus Gnome sürümlerine göre çok daha şık. Gerçi
kurmayacağım bilgisayarıma ama denemek istedim ve beğendim. Kurulum yapmadığım için GRUB ve sürücülerde sorun/eksiklik var mı, bilmiyorum.
3 bilgisayar var evde Birinde kubuntu diğerinde Linux Mint 3.bilgisyar sony vaio’da Pardus yüklü nasıl sorun yaşanıyor anlamadım.Herşey çok düzgün çalışıyor.Ben yakınlarıma hep Pardus ve linux mint yükledim windowsta iken kasiyordu bilgisayarları atacaklardı şimdi online ders yapıyorlar kac aileyi bu şekilde yeni pc almaktan kurtardım.Ayrıca özgür yazılım olduğu için Libreoffice,Gimp,Freecad,blender vs gibi birçok program var.Bence sürücü sorunu yaşayanlar iyice araştırsın.
Pardus ekibi ve mobil operatör ekipleri salla başı al maaşı modundalar.
Pardus kullanmak istiyorum ama açık kaynak kodlu veya ücretsiz muhasebe programı bulamıyorum. Bir tane buldum oda yüklenmedi sorun yaşadım
Dolibarr deneyebilirsiniz. Kurulum ve kullanımı ile ilgili bilgileri bulabilirsiniz ayrıca Türkçe de kullanılabiliyor.
Yerli ve milli olsa devletin tüm kurumları kullanırdı. Devletin güvenmediği bir sisteme biz niye güvenip te kuralım.
bilgisayarımı maf etti alıştıpınız hiç bişeyi pardus da bulamoyorsunuz windows a alışan birine pardus çok yavan geliyor zeten oldum olalı sevmem linux sistemi pc de Windows dan gerisi yalan
Aga bu düz xfce
Pardus adam gibi işletim sistemi. Debian dünyanın en sağlam tabanı üzerine inşa edilmiş. Siz kötüleyin bakalım. Ben Pardus kullaniyorum gerçekten mükemmel. Özellikle laptopda Windows falan hikaye.
Ama hiç birşey inmiyor ve de donmalar oldu hiç 64 GB tamlık PC pardusta nasıl donar önermem
Bağımlılıklarından kurtulamayan insanlara ne deseniz işe yaramaz. Onlar bir kere göbekten bağlanmışlar, bırakamazlar.
Uzun yıllardır Pardus kullanıyorum, son hali ile çok daha iyi bir iş çıkarmışlar. Evde çocuklarım canlı derslerini de dahil her ihtiyaçlarını Pardus ile gideriyorlar. İş yerinde Pardus kullanıyorum, ofis belgeleri, Kurumsal yazışma sistemi, okul zil programı ve diğer tüm işlerimi Pardus ile hallediyorum. Sorunsuz, virüssüz ve güvenle kullanıyorum. Hiç bir eksikliğini de yaşamadım. Tüm donanımlarımı driver kurmama gerek kalmadan tanıyor.
Bağımlılıklarınıdan kurtulmak için çaba dahi harcamaya üşünenlerin Pardusu beğenmemesi kadar doğal bişey yok.
Açık kaynak kodlu ne demek, niye kullanılır ki burada. xfce üzerine birkaç tane kurulum yapmayı kolaylaştıracak python scripti ile özelleştirmeler yapılmış. Onun haricinde de kullanılan pekçok paket zaten hazır repolar ve svnler üzerinden bir sunucuya çekilmiş.Bunları da kullanmayı sağlamak için bir paket yöneticisi yazılmış . Gerçekten tam manasıyla bizim ve Türkiye’nin, falan mühendislerinin ürettiği filan bir OS değil. Driverlardan desktop environment ina kadar hazır… Maalesef Linux FROM scratch okuyup bir grup insan tarafından üretici gözüken tüketici kimliğiyle hazırlanmış. Hepsi bu… Heh bunu herkes yapıyor niye dert edeyim. Bunu milli ve yerli diye abartıyorlar çünkü. Ayrıca belli paketler ve scriptler haricinde ne yaptıklarını da göstermiyorlar. Açık kaynak kodlu ama gpl ile ticari bir açık kaynaklık bu. Yani kullandıkları paketleri yazan insanların ilkelerine de ters.. Neyse kullanan adam linux kullanıyorum ve türkler yapmış diye kullanadursun.
Pardusu önermem 64 GB RAM kök pcde dönüyor daha ben napıyıyım
Allah aşkına şuna yerli işletim sistemi demeyin. Debian linux üzerine kabuk giydirilmiş bir işletim sistemidir. Kısacası güzel temalanıp bir kaç uygulama ile desteklenmiş bir sistemdir.