Yakın zaman önce 2. el otomobil fiyatlarında çok yüksek rakamlar görülmüştü. Hal böyle olunca ve şikâyetler gün geçtikçe artınca, Rekabet Kurumu olaya el attı. Rekabet Kurumu otomotiv şirketlerine soruşturma açtı.
Rekabet Kurumu otomotiv şirketlerine soruşturma başlattı
Özellikle 2. el otomobil fiyatlarında yaşanan fahiş fiyat artışları, insanları çaresiz bırakmış ve resmi kurumlara başvurmak zorunda bırakmıştı. Sıfır otomobillerde de görülen ama özellikle 2. el otomobil fiyatlarındaki hızlı artışlara bağlı olarak haziran ayında baskınlar düzenlemişti.
Otomotiv şirketlerinin yanında bir de otomobil kiralama şirketlerine baskınlar düzenleyen Rekabet Kurumu, 12 Ağustos’ta bu şirketlere soruşturma başlattı. Sözcü’den Emre Özrpeynirci’nin haberine göre, kurum yetkilileri söz konusu otomotiv ve kiralama şirketlerine düzenledikleri baskınlarda detaylı arama ve araştırma yapmıştı.
Rekabet Kurumu, birçok büyük otomotiv markasının yanında bir de kiralama şirketlerine 17-18 Haziran tarihlerinde sıfır ve 2. el fiyatlarındaki değişimlere bağlı baskınlar düzenleyip, sorular yöneltmiş, yöneticilerin bilgisayarlarına el koymuştu.
Baskınlarda sıfır araçta fiyat birliği ve 2. elde fiyat koruma yapılıp yapılmadığının araştırıldığını aktaran yetkililer bu baskınlardan hiçbir şey çıkmayacağını belirtmişti.
Haziran ayı boyunca devam eden bu araştırma soruşturma aşaması, nihayete ererek soruşturmaya döndü. Rekabet Kurumu’nun yaptığı açıklamaya göre:
“Rekabet Kurulu 24.07.2020 tarih 20-35/456-M sayılı kararı ile 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 41. maddesi uyarınca, birinci el (sıfır) ve ikinci el satış pazarlarında faaliyet gösteren şirketlerin dahil olduğu distribütör ve araç kiralama şirketlerinin 4054 sayılı Kanun’un 4. maddesinin ihlal edip etmediklerinin tespitine yönelik olarak soruşturma açılmasına karar vermiştir” ifadeleri kullanıldı.
Tofaş, Ford Otosan ve Doğuş Otomotiv gibi şirketlerden soruşturmaya ilişkin açıklama yapılması istenirken aynı şekilde otomotiv marka ve kiralama şirketlerinin yöneticilerinden de ek bir savunma talep edildi.
Konuya ilişkin, bazı otomotiv yetkilileri: “Tahminimiz ikinci eldeki fiyat artışını araştırıyorlar. Ama olayın bizlerle bir ilgisi yok. Hem galeriler hem de bireysel tüketicilerin ilan sitelerine koydukları yüksek fiyatlar yüzünden yapılan şikayetleri dikkate alarak inceleme başlattılar. Bu noktada distribütörlerin yapabileceği bir şey yok” yorumunda bulundu.
Rekabet Kurumu’nun ilgili kararında yer alan 4. Madde ne diyor?
Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 4. maddesinde şu cümleler yer alıyor:
”Belirli bir mal veya hizmet piyasasında doğrudan veya dolaylı olarak rekabeti engelleme, bozma ya da kısıtlama amacını taşıyan veya bu etkiyi doğuran yahut doğurabilecek nitelikte olan teşebbüsler arası anlaşmalar, uyumlu eylemler ve teşebbüs birliklerinin bu tür karar ve eylemleri hukuka aykırı ve yasaktır.”
Euro olmus 8,68₺, agzina kadar otv dayamissin sonra fiyatlar neden boyle. Komiksin rekabet kurulu
Eee ne yapacakmış yani. Göstermelik hareketler
Sonuç? Araçlara Dünya’da en fazla vergi veren yine Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları!
Kimi kandıroyorlar Allah aşkına soruşma açmışlarmışmış. Döviz belli araçlara koyulan yüksek vergiler belli. Sıfır araç satan firmaları ne diye soruşturuyorlar. pandemiyi kullanan ikinci el araç satanlara baksınlar. Dövizi düşürecek yatırımlar yapsınlar ve uüksek vergileri kaldırsınlar sorun kendiliğinden çözülecek
Memleket insanı işte bu yüzden hırsız oluyor heryerde Rüşvet hırsızlık, hakkıyla çalışanların alım gücü bu yüzden zayıf Ellerine çok az şey geçiyor
Arabası olmayan ve bu yüksek giyatlar yüzünden alamayan vatandaş oladak söylüyorum.sıfır araç satanların nwyini soruştuyorsunuz. Döviz almış başını gitmiş.yüksek vergiler getirdiniz eee sonuç 3 kuruşluk araçlar oldu 10 kuruş.suç kimde siz söyleyin
Döviz artmadan fiyatlar 2 katıydı
Ve sonuç fiyatlar iki katına çıktı
Bence bunun davası olmaz 😀
Gidipte yönetenlere bu vergilerin hali ne, bu doların hali ne… Diye soruşturma acmaya maçaları yemediği için sıfır araç satanlara acıyorlar soruşturma. 2. El satan galericileri bir arastırsınlar asıl haltı yiyen onlar. yılanın başını ezmezsen kuyruğunu ezsen de bir şekilde yaşar.
Bir otomobil üreticisi bir araçtan ne kadar kâr ediyor. Bir otomobil bayii bir satıştan ne kadar kâr ediyor. Birde son olarak devlet o satılan otomobilden ne kadar kâr ediyor bakın sonra da düşünün. Hepsi bu kadar.
ocak ayında en düşük araç ötvsi %50 iken %60 çıkmışssa
bu artışın başı sensindir
birinci el aracın zamanlanması 2. el fiyatlarıda zamanlandıracaktır.
hiç kimse vergiye laf etmiyor nedense
Devlet kadar başınıza taş düşsün, tamam kdv ötv gasptır ama bayiide 630.000 tl olan aynı araba galeride 735.000 tl buda mı devletin suçu. Devlet galeriden ekstra vergimi alıyor. 4 ay önce 600.000 tl ye 2. El aldığım araba olmuş 1.050.000 tl. Vicdanım elvermez o fiyata satmaya. Devlete giden bir şekilde bize dönüyor ama Allah bizim bazı esnafımıza fırsat vermesin
2018 de 39000 € karşılığı aldığım araba bugün açıklanan zamlı fiyatı ile yine 39000 €. Firma şimdi zam mı yapmış oluyor? Gerçeklere dönelim, keseri kendimize çevirmeyelim.
Ulan önce dön sen kaç para kazanıyorsun omu sor ürettiğin yok bişey yok ama üreticiden çok kazanıyorsun.
Fırsatçılığı kar olarak gören zihniyet. Fiyatlar yükselince cebini dolduracam zannediyosunuz. Araç fiyatı yüksekte olsa düşükte olsa alınacak vergi oranı belli. Piyasayı allak bulak eden siz galerici ve bayiilersiniz kendinizi aklamaya çalışmayın. Neler döndüğünü herkes gibi sizlerde iyi biliyosunuz….
Dolarda çok çok az artış oldu. Ama 0 km araçlarda fiyatlar %50 zam geldi. Plazalarin işine geliyor. Devlet ÖTV infirimi yapıp satış sözleşmesi imzalayacak. 1 yıl boyunca satış yapamayacaksin diye. Satarsan ÖTV yi geri ödersin diye. Ozaman fiyatlar küt diye düşer. Galericiler şu anda soğan, patates gibi 0 km araçları karaborsa yaptılar.
Duydugum en mantıklı yorum👏
En mantıklı yorum elmas pırlanta yat gibi normal şartlarda yaşayan vatandaşlar ımızın!!! ömründe göremeyeceği bu ürünler de ÖTV sıfır yata alınan mazot ötevesiz daha neyi tartışıyoruz ki biz halkımız halinden memnun!!!!!
Böyle göstermelik şeylere gerek yok. Bir yasa getirirsin, mesela 2 ay boyunca her aileden 1 kişiye veya her şirket ortağına bu süre boyunca sadece 1 araba alma hakkı verilsin. Gelen tüm malları galericiler yada kiralama firmaları topluyor. Bu şekilde bunun önüne geçilmez
Telefonla aradigim zaman ellerinde istedigim aracin olmadigini fakat liste fiyatinin 20-30 bin uzerinde ucret odemem dahilinde arac bulabileceklerini soyleyen cakal firmalar gelmisler galericileri ve bireyleri sucluyolar
Bayi fiyatından fazla fiyat yazan şahıslara ceza yazılmalı bâyi fiyatı honda 202 bin lira iken 240 fiyat yazanlar var bunlar incelenmeli..
Maden fiyatlar uctu ikinci elde o zaman vergileride fiyatlarina gore devlet belirlesin ornegin 100 bin liralik aracin vergisi 5 bin yapilsin