Yıllardır lityum iyon bataryalara alternatif aranıyor. Bir süredir de gündemde olan farklı ilkelere bağlı batarya teknolojilerine tanınan bir yüzden yeni bir alternatif katılıyor. Samsung yeni batarya teknolojisi ile fark yaratmayı hedefliyor.
Telefon bataryalarının ömrünü uzatacak pil çözümü
Akıllı telefonların pil ömrünün kısa olması herkesin ortak problemi. Belirli süre kullanıldıktan sonra performans kaybeden lityum iyon pillere alternatif geliyor: Potasyum piller.Samsung yeni batarya teknolojisi hamlesini yaptı
Samsung Advanced Institute of Technology yani Samsung Gelişmiş Teknolojiler Enstitüsü konu hakkında yeni bir makale yayımladı. Nature Energy’de yayımlanan makalede daha uzun ömürlü ve ilk kez tamamen katı hal batarya teknolojisine dayanan çalışmanın yapıldığı aktarılıyor.
Bildiğiniz gibi bir elektronik cihazı ne kadar özenli kullanırsanız kullanın o cihazın bataryası bir süre sonra verimli çalışmamaya başlıyor. Bu noktada birçok bilim insanı, ömrü kısalan bataryalar adına alternatif batarya teknolojileri üzerinde çalışıyor. Yine de yıllardır çözülemeyen bu mesele için Samsung cephesinden bir çözüm önerisi geldi.
Samsung’un geliştirdiği batarya teknolojisine göre, katı elektrolit kullanan tamamen katı hal bataryalar, daha yüksek kapasitelerde enerji sunabilir. Günlük hayatta kullandığımız telefonlarımızın da lityum iyon bataryaları sıvı elektrolitler sistemine dayanıyor. Ancak bu sıvı elektrolitler dendrit sorunu ile karşılaştığı için bataryanın ömrünün kısalmasına neden oluyor.
Zaten hali hazırda potasyum piller ile dendrit sorununa çözüm bulunmaya çalışılıyordu. Samsung’un geliştirdiği katı hal batarya teknolojisi ise yine dendrit oluşumuna çözüm buluyor. Dendrit oluşumu ise kısaca katı materyal oluşmadan önce, sıvı katılaşma sıcaklığının altında bir sıcaklıkta soğumaya ve pilin kısa devre olmasına neden oluyor. Samsung da yayımlanan makalede bu soruna çözüm bulduğunu aktarıyor.
Bu bataryaların sıvı hal teknolojisine dayanan bataryalara oranla çok daha güvenli ve çok daha uzun ömürlü olduğu belirtildi. Ekip gümüş karbon kompozit bir tabakayı prototipe dahil ederek, bataryanın güvenliğini artırdığını belirtiyor. Bununla birlikte prototipte tek şarj ile bir elektrikli otomobilin 800 kilometreye kadar seyahat edilmesini sağlayacağı aktarılıyor.
Bunun yanında araştırma ekibine göre bu bataryalar elektrikli araçlar için tahmini 1000 şarjın üzerinde kullanım ömrüne sahip olacak.
ben artık bu teknolojiyi telefonlarda görmek istiyorum bıktım
Telefona gelirse 5-6 yil telefon degistirmezsiniz, o yuzden telefone bir 20 yil daha bu piller gelmez.
Bu boş işleri, boş zamanlarında çalışsınlar. Bataryası değişen cihazlar yapsınlar, ama yapmazlar çünkü tlf satışları düşer.