Son araştırmalara göre siber suç gelirleri, ülkelerden daha büyük bir ekonomi oluşturmaya başlamış durumda. Dünya çapında yılda 1.5 trilyon dolardan fazla para, siber suç işleyenlerin kasalarına gidiyor.
Bir dakikada 35 bin siber saldırı gerçekleşiyor!
Güvenli İnternet Hizmeti 7. yılını kutlarken, BTK Başkanı Ömer Fatih Sayan da önemli veriler paylaştı. İnternette bir dakikada olanlara inanamayacaksınız!Siber suç gelirleri ülkelere meydan okuyor
Bromium tarafından yayınlanan bir raporda, bir bütün olarak siber suçun her yıl Rusya’dan daha fazla para kazandığı belirtiliyor.
Nitekim, siber suçların tamamı bir ülke olsaydı, siber suç faaliyetlerinden elde edilen toplam GSYİH (gayri safi yurt içi hasıla), dünyanın 13. sırasına yerleşirdi.
Yasadışı siber suç pazarları yılda 860 milyar dolar kazanıyor. Bunu ticari sırların hırsızlığı (500 milyar dolar), veri ticareti (160 milyar dolar), siber suç yazılımları (1.6 milyar dolar) ve fidye yazılımları (1 milyar dolar) ile takip ediyor.
Çevrimiçi suçlar, çevrimdışı suçlara fon aktarıyor
Raporda ayrıca, siber suçluların yasadışı faaliyetlerden elde ettikleri fonları kullandıkları, çoğu zaman dijital alemin ötesine geçen ve “çevrimdışı dünyaya” karışan diğer yasadışı faaliyetlere fon sağladıkları da belirtiliyor.
Böylelikle, yüzde 20 fon, uyuşturucu üretimi, insan ticareti ve terörizm içeren başka suçlara yeniden yatırılıyor. Rapora göre bu faaliyetlere her yıl 300 milyar dolar aktarılıyor.
Etkisini kat kat arttırarak ilerleyen yeni siber suçlar, ileride dünyanın başına çok daha büyük dertler açacağa benziyor.
:: Siber suçlar sizce dünyanın kaderini belirleyen unsur mu olacak?