İnternette korsan içerikle mücadale etmek için çıkarılmak istenen ve kısa adı SOPA olan (Stop Online Piracy Act – Online Korsanlığı Durdur) yasa taslağı ile içerik sağlayıcılara yasadışı materyallerin bulunduğu sitelere erişim yasağı getirme yetkisi veriliyor. ABD’de görüşülen tasarı kanunlaşırsa internete dünya çapında ciddi bir sansürün geleceği iddia ediliyor.  

Bir dönem ülkemizde de yaşanan bu durumun benzeri ABD‘deki tasarı yasalaşırsa aynen yaşanabilecek. Üstelik kanun sadece ABD‘deki değil ülke dışındaki sitelere de müdahale etme imkanı veriyor.

Film ve müzik sektörü tarafından desteklenen yasa aralarında Google, Facebook, Yahoo, Wikipedia, PayPal, Linkedin, Mozilla, eBay ve AOL gibi şirketler tarafından ‘sansür getireceği‘ endişesiyle eleştirilmişti.

Ancak ABD’de bu yasa tasarısını destekleyenler de var. Örneğin Go Daddy isimli domain şirketi SOPA‘yı desteklediğini açıklamıştı. Bu açıklama sonrasında internet kullanıcıları şirkete tepki göstermiş ve 100 bine yakın domain başka firmalara transfer edilmişti.

SOPA NEDİR?

Kanunun yasalaşması halinde neyin legal neyin illegal kabul edileceği konusunda ciddi endişeler var. Buna göre YouTube’da paylaşılan bir video bile yasadışı kabul edilebilecek. Kullanıcıların itiraz ettiği nokta ise bu kanunun istismar edilebileceği ve isteyenin istediği siteyi kapattırabileceği endişesi.

Öte yandan SOPA’ya tepki gösteren Wikipedia bugün İngilizce sayfalarını erişime kapatacak. İnternette birçok blog da benzer tepkiler vererek sitesini bir günlüğüne erişime kapatıyor. Türkiye’de tasarıya karşı çıkanların kurduğu http://internettutulmasi.com/ sitesi de benzer protestolar yapmaya hazırlanıyor. 

::SOPA hakkında siz ne düşünüyorsunuz?