Sosyal medya artık herkesin içinde bulunduğu ikinci bir dünya halini aldı. Eğer hayatınızda gerçekleşen önemli bir gelişmeyi sosyal medyada paylaşmamışsanız reel hayatınızdaki birçok insan bu gelişmelerden habersizdir. Çalıştığınız kurumda terfi almış olmanıza rağmen diğer çalışanların bundan haberdar olmadığını düşünsenize. Artık sosyal medyada paylaşmadığınız olaylar neredeyse gerçekleşmemiş gibi karşılanır oldu.
Sosyal medyayı kullanarak kendinizin pazarlama sorumlusu olmanız gerekmekte. Sizinle aynı bölümü bitiren biri sizden kat be kat daha iyi bir işe giriyorsa bu durumu yalnızca ben kendimi pazarlayamıyorum diyerek aşamazsınız. Kendi kişisel markanıza yatırım yapmanız gerekmekte. İsminiz ile ilgili algı yönetimini ne kadar iyi gerçekleştirirseniz networkünüzde bulunan insanlar da sizi o kadar iyi tanırlar. Algı yönetimi işi birkaç saatte çözülecek bir mesele değildir. Tüm sosyal medya yaşamınızı oluşturmak istediğiniz algıya yönelik olarak düzenlemelisiniz. Yoksa bir iş fırsatını tek bir paylaşımınızdan ötürü kaybedebilirsiniz.
Kişisel marka olma yolunda attığınız adımları düzenli olarak ölçümlemelisiniz. Klout, Kred, Peerindex gibi araçlarla en azından haftalık olarak ilerleyişinizi not etmeli duruma göre stratejilerinizi güncellemelisiniz.
Başarılı ve Güçlü Bir Kişisel Marka;
- Değerinizi dış dünyaya yansıtır.
- Rekabet içerisinde farklılaştırır.
- Duygusal bağlantılar oluşturur.
- Daha iyi ücret için kapılar açar.
- Size olan talebi artırır.
- Kötü zamanları kolay atlatmanızı sağlar.
- Sizi takip eden değil, takip edilen yapar.
Çok sık yapılan yanlışlardan biri de kendi kişisel markanız yerine başka biri gibi görünmeye, paylaşmaya çalışarak marka yerine taklitçi olmanızdır. Unutmayın siz sektörünüzün liderisiniz. Başkalarını taklit etmektense başkalarına vizyon çizmeniz daha güzel etkiler bırakacaktır. Bu amaçla özgün olmanız her şeyden önemlidir.
Eğer kişisel marka olmaya karar verdiyseniz başlangıç olarak bir SWOT analizi yapmanızı tavsiye edebilirim. Güçlü ve zayıf yanlarınız, bu yolda karşınıza çıkabilecek fırsatları ve tehditleri bir kağıda yazarsanız stratejinizi daha güzel bir şekilde çizebilirsiniz.
Özgün olun ancak her mecrada her şeyi dile getirmemeye gayret edin. Instagram kullanıcıları ile Blogunuzu ziyaret edenler aynı kafa yapısına sahip olmayabilirler. Her mecra için takipçi kitlenize uygun içerikler üretmek daha etkili olacaktır. Belirlediğiniz strateji doğrultusunda kendiniz için bir takvim hazırlayın ve bu takvime uyacak şekilde içerik üretiminizi gerçekleştirin.
Her mecra için uzak durmanız gerekenler aslında basit. Spam yapmayın, sinirli iken yazmayın, alıntı yapmayı abartmayın, monolog bir profile dönüşmekten kaçının, bilişim güvenliğine dikkat edin ve yasalara uyun.
11 bölümde sosyal medyayı kullanarak nasıl kişisel bir marka olabiliriz konusunu inceledik. Sizlerin de ekleyebileceğiniz fikirleriniz var ise yorum olarak yazabilirsiniz.
Bir önceki yazımızı okumak için tıklayınız.
:: Sosyal medya kullanıyor musunuz?
Yazan: Haydar Özkömürcü
Resimlere baktığımda nasıl kurumsallaşırız onu yazmışsınız sandım.