Linkedin’de profil bilgilerimizle ilgili ayarlarımızı gerçekleştirmemizin ardından ilk olarak bağlantılarımızı kurmaya başlamalıyız. Yani başka bir deyişle e-mail adresimizle Linkedin’e bağlanarak ne kadar Linkedin kullanan arkadaşımız var ise eklememiz gerekiyor. (Profil fotoğrafı olmayanlar hariç)

Mail adresimizdeki kişilerimizi eklememizin ardından Tanıyor Olabileceğiniz Kişiler kısmından ortak arkadaşınızın olduğu insanları ve sektörümüzdeki insanları eklemeye başlamalıyız. Çünkü Linkedin’de ne kadar çok bağlantınız olursa o kadar çok kişi profilinizi inceler.

İnsan Kaynakları Uzmanları da eklediğiniz kişilerle arkadaş olacağından sizi fark etme olasılıkları artar. İlk hedefimiz 500’den fazla bağlantı elde etmek olmalı.

500’den fazla bağlantı eklediğimizde Linkedin tam olarak kaç kişi ile arkadaş olduğumuzu göstermiyor yalnızca 500+ olarak sayı veriyor. Bu nedenle sektöre ait kimleri tanıyor, kimleri tanımıyor ya da gerçekten tanınmış biri mi bir İK Uzmanının anlaması daha zor oluyor.

Linkedin’de alanında gerçekten uzman olan herkesin bağlantı sayısı 500+’dır. Yine Linkedin’i Facebook ile karıştırmamamız gerektiğini hatırlatmakta fayda var. Facebook’ta gizlilik ne kadar önemliyse Linkedin’de de dışarıya açıklık önemlidir. Çünkü iş talepleri genel olarak 1. dereceden bağlantılı olduğumuz kişilerden gelecektir.

Gruplara üye olmak gerekiyor

Yüzlerce kişiyi eklediniz ancak birçoğundan dönüş alamadınız ve Linkedin artık daha fazla kişiyi e-mail adresi olmadan eklemenize izin vermiyor. Mesaj kutunuza girip, -gönderilen mesajların içinden erişebileceğiniz- göndermiş olduğunuz davetlerinizi tek tek geri almak durumundasınız.

Dikkat edin mesajları silmeyip davetleri geri almanız gerekiyor. Makul bir sayıya ulaşmanızın ardından tekrar mail adresi vermeden ekleme işlemine devam edebilirsiniz. Bunun dışında ekleyebileceğiniz bağlantı bulmakta zorluk çekiyorsanız adı LION ya da Open Networkers olan onlarca grup var. Bu gruplara üye olup gruplarda paylaşılan mail adreslerini ekleyebilirsiniz. Bu gruplarda paylaşılan kişiler bağlantı sayısını yükseltme amacında olduklarından sizi hemen kabul edeceklerdir.

İletişime geçme vakti

Yeterince bağlantı eklemenizin ardından artık reel bağlantılarınızla iletişime geçmenin vakti geldi. Önceden çalışmış olduğunuz, birlikte okuduğunuz ya da size ders anlatan hocalarınızdan İngilizce tavsiye mektupları istemelisiniz.

Ancak tanımadığınız insanlardan tavsiye mektubu istememenizi öneririm. Sonuçları beklediğiniz gibi olmayabilir. Tavsiye mektupları alırken arkadaşlarınızda sizlerden mektup isteyecektir. Kaç tane tavsiye mektubu yazmış olduğunuz göründüğünden ötürü bu konuda birazcık daha temkinli olmanızda fayda var.

Linkedin’de gizlilik ayarlarınızı dikkatli bir şekilde ayarlamalısınız. Kimlerin profillerini incelediğiniz gibi ayarlar görünür olmalı ki sizin profilinizi kimler inceliyor, sizinle kimler ilgili bunun takibini gerçekleştirebilesiniz.

Gelecek yazımızda da Kişisel Markalaşma konusuna yine Linkedin ile devam edeceğiz.

:: Yazımızı yararlı buldunuz mu?

Yazan: Haydar Özkömürcü