Spotify ve Apple Music dışında bazı platformlar, İngiliz Parlamentosu tarafından araştırılacak. İngiltere Parlamentosu, bu iki popüler medya ağı dışında belli başlı yayın hizmeti sunan platformlar için de telif haklarına dair attıkları adımları araştırma kararı aldı.
RTÜK, Spotify hakkında kararı açıkladı!
RTÜK Spotify hakkında kararı ile alakalı bir açıklama yaptı. Biliyorsunuz 72 saat süre tanınmıştı ve Spotify'dan adım atması bekleniyordu.Spotify ve Apple Music başta olmak üzere araştırma gelecek ay başlıyor
Yeni yapılan duyuruya göre Britanya Parlamentosu, yayın hizmetleri noktasında sanatçılara adil bir şekilde ödeme yapılıp yapılmadığı hakkında bir soruşturma başlatıyor. Bu soruşturma kapsamında Spotify, Apple Music, Amazon, Google Play ve diğer hizmetler mercek altına alınacak.
BBC’ye göre, Dijital, Kültür, Medya ve Spot departmanının komite başkanı Julian Knight, akış hizmetlerinin büyümesinin “yetenekli ve daha az tanınan sanatçılar olmasaydı olamayacağını” söylüyor. Bu kararın alınmasının asıl sebebi ise, İngiltere’deki bu platformların, geçen yıl 114 milyar içerik ile 1 milyar eurodan fazla kâr ettiğini ancak bu kârın yalnızca yüzde 13’ü kadar ödeme yapıldığı aktarılıyor.
Yapılan duyuruya göre, 16 Kasım’da başlayacak bu araştırma bazı başlıklara odaklanıyor. Bunlar arasında;
1) Müzik hizmeti sunan platformların baskın iş modelleri nelerdir?
2) Oluşturulan çalma listelerinin algoritmik olarak derlenmesi, tüketici alışkanlıklarını, zevklerini vb. etkileyen akış platformlarıyla ilişkili yeni özellikler var mı?
3) Sanatçılar, plak şirketleri, plak dükkanları vb. dahil müzik endüstrisinin, ekonomik etkisi ve uzun vadeli sonuçları neler oldu?
4) Hükümet, endüstriyi artan müzik hırsızlığı gibi etkilerden nasıl koruyabilir?
5) İngiltere’nin Telif Hakkı Direktifinin eşdeğerine ihtiyacı var mı?
6) Alternatif iş modelleri var mı? Politika nasıl daha adil iş modellerini destekleyebilir?
gibi başlıklar yer alıyor.