Ferrari, Abarth Dodge ve Jeep gibi birçok çok uluslu markanın sahibi olan otomotiv şirketi Stellantis CEO’su Carlos Tavares’in istifası, sektörde ve finans piyasalarında şok etkisi yarattı. Tavares’in görevden ayrılmasının ardından şirketin hisseleri resmen dibe çakıldı. Bu kararın ardında yatan sebepler, hem yönetim kuruluyla yaşanan fikir ayrılıklarına hem de mali zorluklara dayanıyor. İşte detaylar…
StellantisCEO’su neden istifa etti?
Stellantis cephesinden gelen resmi açıklamaya göre, Carlos Tavares 1 Aralık Pazar akşamı itibarıyla görevinden ayrıldı. Şirketin kıdemli bağımsız direktörü Henri de Castries, yaptığı açıklamada, “Şirketin kuruluşundan bu yana süregelen uyum son haftalarda bozuldu ve bu durum, CEO ile yönetim kurulunun bu kararı almasına neden oldu” şeklinde konuştu.
Normal şartlarda, Tavares’in görev süresinin 2026 yılında sona ermesi bekleniyordu. Buna karşın gelen bu bu ani istifa, şirketin piyasalardaki hisse değerini sarstı. Gelen bilgilere göre, Stellantis yönetim kurulu ve Tavares, şirketin geleceğine yönelik stratejik kararlar konusunda fikir ayrılığı yaşadı. Tavares’in kısa vadeli çözümler üzerinde yoğunlaştığı, buna karşın yönetim kurulunun uzun vadeli çıkarları savunduğu iddia ediliyor.
Tavares’in istifasının, Stellantis’in mali tablolarında yaşanan büyük düşüşle doğrudan bağlantılı olduğu söyleniyor. Şirketin özellikle ABD pazarındaki satışları ciddi oranda geriledi. Yılın üçüncü çeyreğinde Jeep, Dodge ve Ram gibi güçlü markalarındaki satışlar yüzde 17 düşerken, yüksek stok seviyeleri ve 2023 model araçların bile satılamaması krizin boyutunu gözler önüne serdi.
AIDS’i tedavi eden ilaç geliştirildi: İşte fiyatı!
ABD'li ilaç şirketi Gilead, AIDS'i tedavi eden bir ilaç geliştirdi. İşte geliştirilen mucizevi ilaca dair detaylar ve fiyatı...Tavares’in istifa haberinin ardından Stellantis hisselerinde yüzde 8’lik bir düşüş yaşandı. 2024 yılı genelinde toplam değer kaybı yüzde 45’e ulaşan şirket, yatırımcıların güvenini tekrar kazanmak için çabalıyor. Bu durum, Stellantis’in uzun vadeli sürdürülebilirliği konusunda da soru işaretleri yarattı.
Yeni CEO’nun 2025’in ilk yarısında duyurulması planlanırken, geçici yönetim görevi John Elkann liderliğinde yürütülecek. Ancak analistler, bu kadar büyük bir şirketin CEO’suz bırakılmasının da fazlasıyla riskli bir karar olduğunu iddia ediyor.
Peki, siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Stellantis, bu çalkantılı dönemi nasıl aşabilir? Yorumlarınızı bizimle paylaşın!