F-35 / S-400 krizinde Türkiye S-400 hava savunma sistemini tercih etti. Teslimat sürecinin başlamasının üzerinden kısa süre geçerken, Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı, Türkiye’nin F-35 programından çıkarılacağını resmen açıkladı. Bu açıklamadan hemen sonra Rusya’dan SU-57 hamlesi geldi.

Rusya Başbakan Yardımcısı Yuriy Borisov, Rus yapımı savaş uçaklarının F-35 programından çıkarılan Türkiye’ye satılabileceğini belirtti. Rus medyasının bu konuda beşinci nesil avcı uçağı Su-57’yi gündeme getirmesi oldukça ses getirdi.

Türkiye’nin yerli silah teknolojileri!

Türkiye’nin yerli silah teknolojileri!

Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından kullanılan ve tamamı yerli teknoloji ürünü olan silah ve ekipmanları bir araya getirdik. İşte ülkemizde geliştirilen yerli silahlar ve araçlar!

Bu kapsamda akıllara gelen ilk soru: SU-57 mi F-35 mi? İşte Rus SU-57 mi Amerikan F-35 mi daha güçlü? sorusunun cevabını verdiğimiz: SU-57 ve F-35 özellikleri karşılaştırması

SU-57 özellikleri

Her iki uçağın 5. nesil bir savaş uçağı olduğunu belirttikten sonra Rus yapımı SU-57 veya diğer adıyla T-50 ile başlayalım. Zira, bu uçak uzun bir süre T-50 olarak anıldı. ABD’nin F-22 savaş uçağına rakip olarak gösterilen SU-57, Sukhoi tarafından Rusya Hava Kuvvetleri’nin ihtiyaçlarını karşılamak üzere geliştirildi.

İlk uçuşunu 29 Ocak 2010 tarihinde yapan uçak her yıl geliştirilmeye devam edildi ve bugüne kadar 6 öncül üretim gerçekleştirildi. Rakiplerine kıyasla çok yüksek bir manevra kabiliyetine sahip olan SU-57, aktif faz dizili radar ve sensör füzyonu gibi gelişmiş aviyoniklere sahip bir hayalet uçak olarak tanımlanıyor.

F-35 özellikleri

Karşılaştırmaya geçmeden önce son olarak F-35’i özetlemek gerekirse: Özellikle son 1 yıl içerisinde ülke gündeminden düşmeyen bir savaş uçağı olan F-35, Lockheed Martin firması tarafından geliştirilen çok maksatlı bir uçak.

F-35A modeli geleneksel bir şekilde kalkış ve iniş gerçekleştiriyor. F-35B ise kısa mesafede kalkış gerçekleştirebilirken, dikey olarak inebiliyor. F-35C ise uçak gemileri için tasarlanan model. SU-57 ile benzer şekilde tek kişilik bir uçak olan F-35 motor söz konusu olduğunda ise aynı yapıda değil.

İlk Türk F-35 savaş uçağı

SU-57’de çift, F-35’de ise tek motor yer alıyor. Tasarımı ve gövde içerisine alınan silah istasyonları sayesinde hayalet uçak olarak tanımlanan F-35’in geliştirme sürecine Türkiye, Temmuz 2002’de yedinci uluslararası partner olarak katıldı.

ABD’nin Türkiye’nin S-400 alımı halinde yaptırım uygulayacağına dair tehditleri sonrasında Türkiye’nin tercihi S-400’den yana oldu. Bu kapsamda 2019’un Temmuz ayı itibariyle Türkiye’nin programdan çıkarılacağı açıklandı.

Gelin, şimdi her iki uçağın teknik özelliklerini kıyaslayalım. Bunun için bir sonraki sayfaya geçiş yapmanız gerekiyor.