Lityum iyon bataryalar, temel olarak iki tarafında elektrik iletkenleri veya elektrot bulundurmaktadır. İyonlar bir elektrottan diğerine geçtiğinde batarya şarj ve deşarj olur. Orta bölümdeki elektrolitler, iyonların hareket etmesine yardımcı olur.
Bu elektrolitler, genellikle kolayca alevlenebilen organik kimyasallardan yapılır. Maryland Üniversitesi’nden mühendisler, patlamayan, organik elektrolitlerle aynı gerilimde çalışan ve dört volta ulaşabilen, su bazlı elektrolit içeren lityum iyon piller geliştirdi.
Su bazlı batarya
Daha önce üç voltta çalışabilen su bazlı elektrolit geliştiren ekibin çalışmasında, enerjinin tutulamaması nedeniyle elektrotlardan biri bozulmuştu. Geliştirme çalışmaları sonucunda elektrotları bozulmaya karşı koruyan katı bir kaplama ile su bazlı bir elektrolit geliştirildi.
Organik elektrolit içeren lityum iyon bataryalarda kimyasallardan bazıları, ilk şarj esnasında elektrot yüzeyinde katı ve koruyucu bir katmana ayrışır. Bu tabaka “katı elektrolit fazlar” (SEI) olarak adlandırılır.
Su bazlı elektrolitler genellikle bir SEI’ye sahip değildir. Çünkü parçalanan su katı katmanı oluşturmak için herhangi bir kimyasal madde oluşturmaz.
Ekip çok yüksek bir tuz konsantrasyonuna sahip su bazlı bir elektrolit oluşturduktan sonra bir SEI oluşturabildi. Böylelikle bataryanın daha fazla enerji tutabilmesi sağlandı. Ancak çalışmanın önünde aşılması gereken bir problem daha var.
Geliştirilen batarya sadece 70 şarj-deşarj dönügüsüyle çalışabiliyor. Ekip geliştirmeleri çalışmaları ile bunu en az 500’e çıkarmayı hedefliyor.
:: Su bazlı, patlamayan bataryalar hakkında ne düşünüyorsunuz?
Bu kağıt parçası patlamıyor!
Çok fazla link konmuş bu ne ve
android ve zamzonk onu da patlatır
Verimin düşük olacağını düşünüyorum
Samsung görmesin sakın 🙂