Giyilebilir veya implante edilebilir tıbbi cihazlar için piller üretme söz konusu olduğunda dikkat edilmesi gereken birkaç özlellik bulunuyor. Pillerin esnek olması ve bükülürken işlevsel kalması, ideal olarak zararlı kimyasal içermemesi gerekiyor. Bu tip kullanımlar için geliştirilen piller şimdilik ikinci şartı sağlayamıyor ve kimyasal sızıntının insan dokusuyla temasını önlemek için ek sarım materyalleri kullanılıyor. Ancak bu kez de hantal ve kaba bir görünüm elde edilmiş oluyor.

Şimdi sıra otonom uçaklarda!

Yeni nesil giyilebilir piller

Bu ihtiyaçtan yola çıkarak Çin’deki bir araştırma ekibi tehlikeli kimyasallara ihtiyaç duymayan yeni bir pil türü geliştirdi. Ekip, aşındırıcı veya toksik olan elektrolitleri paketlemek yerine, sodyumsülfat gibi sodyum bazlı kimyasallar kullandı.  Yeni kimyasal güçlü sızıntı önlemleri gerektirmediği için pil esnekliğini koruyabiliyor. Ayrıca olası bir sızıntı durumunda ise diğer kimyasallara aynı riskleri taşımıyor.

Ekip, kemer şeklinde model geliştirerek yeni bir tasarım ortaya koydu. Sodyum sülfat elektrolit, test edilen üç çözeltiden en iyi şekilde çalıştı ve işlevsel bakımdan şu anda giyilebilir malzemelerde kullanılan benzer boyutlu lityum iyon piller ile benzer özellik gösteriyor. Kemer şeklindeki modelin performansı, farklı açılarda 100 kez bükülmede bile etkilenmedi.

17-08/12/esnek-giyilebilir-batarya-shiftdelete.jpg

Pilin yapısında sodyumsülfat kullanılıyor olması, sodyum bazlı sıvılardan beslenebileceğini gösteriyor. Yani birkaç yıl içinde giyilebilir cihaz pilleri vücut sıvılarından ve terden güç sağlayabilir. Böylelikle harici bir kaynağa ihtiyaç duymadan cihazlar işlevlerini yerine getirebilir.

:: Pillerin tuzlu su ile çalışabilmesi konusunda ne düşünüyorsunuz?