Teknoloji bünyesinde bildiğimiz kadar, bilmediğimiz pek çok yönü de barındırıyor.
Öğrenmeye meraklı insanlar sayesinde oluşan, bu merakını devam ettiren insanlar sayesinde yoluna devam eden teknolojinin bilmediğinizi düşündüğümüz pek çok yönünü sizin için hazırladık.
– Dünyadaki kayıtlı otomobil sayısı 1 milyara ulaşmıştır. Dünya nüfusunun 7 milyar olduğu düşünülürse, ortalama her 7 kişide 1 otomobil bulunuyor.
– Gelmiş geçmiş en büyük bilim insanlarından biri olarak kabul edilen Sir Isaac Newton, zamanının önemli bir bölümünü simya ile uğraşarak geçirmiştir. Yani evrensel kütle çekimini ve hareketin üç kanununu ortaya koyarak klasik mekaniğin temellerini atan ünlü bilim insanı, zamanını değişik maddelerden altın elde etmeye çalışarak geçirmiştir.
– Bilim insanı kavramı ilk kez olarak 1833 yılında İngiliz Filozof ve bilim tarihçisi William Whewell tarafından kullanılmıştır.
– Dünyanın en hızlı trenleri olan Maglevler yaklaşık 600 km/s hızla hareket ederler. Bu hız bir uçağın kalkış hızından fazladır.
– Otomobillerin üretilme aşaması öncesinde İngiltere Londra merkezli olmak üzere, kullanılan at arabaları nedeniyle, yollardaki at pislikleri büyük bir kirlilik sorunu oluşturuyordu. Otomobiller, icadının teori aşamasında “çevreci bir icat” olarak görülmüşlerdir.
– İlk helikopter tasvirini İtalyan ressam Leonardo da Vinci 1480’li yıllarda yapmıştır. İlk modern helikopter ise 1939 yılında Rus asıllı ABD’li bilim insanı Igor Skorksy tarafından yapılmıştır.
– İlk denizaltıyı Hollandalı Cornelius Drebbel yapmıştır. Gelişen teknoloji beraberinde günümüzde kullanılan nükleer enerjili denizaltılar ise 25 yıl boyunca denizaltında kalabiliyorlar.
– Bugüne kadar en yüksek hıza ulaşan uzay aracı, Güneş’in yörüngesinde dönen Helios Uzay Sondası’dır. Aracın saatteki hızı 250.000 km olarak ölçülmüştür.
– En hızlı yayılan iletişim aracı internettir. Radyo yayınlarının 50 milyon dinleyiciye ulaşması 38 yılda gerçekleşmiştir. Televizyon yayınları için bu süre 13 yıldır. İnternetin 50 milyon kullanıcıya ulaşması ise yalnızca 4 yıl sürmüştür.
– 1965 yılında yörüngeye yerleştirilen bir iletişim uydusu üzerinden saniyede 240 telefon konuşması iletilirken, günümüzde bu sayı 100 bin konuşmaya ulaşmıştır.
– Popüler sosyal medya platformu Twitter’ın kuşunun adı “Larry”dir. 1978-1992 yılları arasında ABD Basketbol Ligi NBA’de forma giyen efsane basketbolcu Larry Bird’den gelir.
{pagebreak::1}
– Genellikle soğuk havalarda otomobil kapılarınızdan sizi çarpan elektrik ile biriken durgun elektriğin oluşturduğu yıldırım temelde aynı olayın sonuçlarıdır. Benjamin Franklin 1752 yılında fırtınalı bir günde uçurtmasıyla yaptığı bir deneyde bunu kanıtlamıştır.
– Samuel Morse tarafından 1835 yılında oluşturulan Mors Alfabesi’ne 2004 yılında yeni bir harf eklenmiştir. 24 Mayıs gününde Uluslararası Telekomünikasyon Birliği(ITU) “@” işaretini Mors Alfabesi’ne eklemiştir. “@” işareti AT Commercial kelimesinin baş harfleri olan A ve C harflerinin arka arkaya yazılması ile oluşturulur.
– 1940 yılında ünlü matematikçi Edward Kasner, 9 yaşındaki yeğeni Milton Sirotta’ya, “1’in ardından yüz sıfırın geldiği çok büyük bir sayı düşün. Sence bu sayının adı ne olabilir?” şeklinde bir soru yönelttiğinde Milton “Ancak googol gibi aptalca bir şey olabilir” cevabını vermiştir. Bu terim o tarihten itibaren matematikte kullanılmaya başlamıştır. Larry Page ve Sergey Brin ise 1998 yılında kurmuş oldukları bilgisayar şirketine bu sayıdan esinlenerek “Google” adını vermişlerdir. En büyük sayı, 1 googol = 10 üzeri 100’dür.
– 1971 yılında bilgisayar üreticileri bir elektronik çipe ancak 4 bin transistor sığdırabiliyorlardı. 2015 yılında ise bu sayı 10 milyara ulaşmıştır.
– Elektrik üreten ilk nükleer santral 1954 yılında Rusya, Obninsk’te üretime başlamıştır.Günümüzde ise dünya genelinde 430’un üzerinde nükleer reaktör çalışıyor.
– Buzdolabının geliştiriciliğini, gelmiş geçmiş en büyük bilim insanlarından kabul edilen biri yapmıştır. Evlerde kullanılan ilk buzdolapları 1910’lu yılların başlarında icat edilmiştir. Albert Einstein ile öğrencisi Leo Szilard 1926 yılında özel bir buzdolabı tasarlamış, 1930 yılında buzdolabının patentini almışlardır.
– 1976 yılında ABD’nin casus uçağı SR71 Blackbird saatte 3.500 km’yi aşarak ses hızının 3 katını geçmiştir. Bu, bugüne kadar hiçbir uçağın kıramadığı bir rekor olarak tarihe geçmiştir.
:: Teknolojinin bilinmeyen bazı gerçekleri hakkında daha önceden bir fikriniz var mıydı?
çok yararlı bir haber olmuş bunların devamı gelir umarım devam sdn
– 1971 yılında bilgisayar üreticileri bir elektronik çipe ancak 4 bin transistor sığdırabiliyorlardı. 2015 yılında ise bu sayı 10 milyara ulaşmıştır. O Zaman Apple Eş Başkanının Söylediği Gibi Moore Yasası Bitti PC İşlemcileri Artık Güçlenemeyecek
Kültür açısından güzel bilgiler devamını bekleriz
Tebrik ederim ata çok güzel bir makale olmuş
Çok teşekkürederim bilgilendirme için. Çok başarılı ve gayet öğretici gerçekten. Sağolun.
Teşekkürler yararlı bilgiler için.
Bu tip bilgi paylasimlariniz artarak devam etmesi dilegiyle
Hayır güçlenecek kuantum bilgisayarlar çağ atlatacak…
Daha ilginç ve daha kısa olsun.