İyonya’lıların Dünya literatürüne armağan ettiği tekne bilimi, günümüze kadar pek çok alanda insanlara hizmet verebilecek endüstriyel ürünler meydana getirdi.

:: Bilinmeyen Mucitler

Kullandığımız, kullanamadığımız pek çok teknoloji harikası ürün, piyasada kullanıcılara sunulmak üzere mevcut durumda.

:: Bilinmeyen Mucitler #2

Fakat, insan ırkına has özelliklerden biri olan merak duygumuzu bastırıp, birçok mevcut çözümün mucitlerini öğrenmiyoruz. Görünenin ardındaki görünmeyenleri size aktarmak amacıyla oluşturduğumuz bilinmeyen mucitler serisinin üçüncüsü ile sizi baş başa bırakıyoruz.

1- Mikroçip

Mikroçip teknolojisi, günümüz itibariyle akıllı telefonlar, bilgisayar sistemleri, robotik teknolojiler, insansız hava araçları vb. neredeyse akla gelebilecek tüm elektronik sistemlerde kullanılıyor.

Söz konusu teknolojiyi ise, Geoffrey Dummer adlı İngiliz Mühendis, 1952 yılında gerçekleştirilen bir mühendislik kongresinde tanıtıyor.

Tarih boyunca pek çok mucidin ve icadın başına gelenlere benzer olarak Dummer’ın projesi kongredeki hiçbir mühendis tarafından kabul görmüyor.

İşin peşini bırakan Dummer’ın ardından 6 yıl sonrasında, Texas Instruments adlı bir şirket, mikroçip teknolojisinin patentini alma yoluna gidiyor.

Oldukça şaibe kokan olayın ardından, 6 yıl öncesinde Dummer’ın olan mikroçip projesi, günümüze kadar Texas Instruments patenti ile geliyor.

16-05/29/maxresdefault.jpg

{pagebreak::1}

2- Tetris

90’lı yıllar çocuklarının vazgeçilmez oyun konsollarından biri olan Tetris, 7’den 70’e herkese hitap ediyor, her evde en az bir adet bulunuyordu.

Yıllar geçtikçe değişen teknoloji sonrasında evin bir köşesinde eskimeye hapsolan Tetrisler, adı duyulduğu anda hala eski kullanıcıları mutlu etmeye devam ediyor. Elbette, hayatımızın bir döneminin en büyük eğlencesinin bir numaralı kahramanının kim olduğunu bilmiyoruz.

Rus Bilgisayar Mühendisi Alexey Pajitnov, 1985 yılında Dmitri Pavlovski ve Vadim Gerasimov’un katkılarıyla Moskova Bilimler Akademisi’nde ilk tetrisi meydana getirir.

Fakat işin ilginç tarafı ise, Pajitnov’un ilk yıllarında Tetristen hiç para kazanmamış olması. Nitekim SSCB’nin dönem komunist politikaları gereği Pajitnov’un ürettiği oyuncak topluma ait olarak kabul edilir. TetrisDoğu ülkeleri ve Sovyetler Birliği’nde ücretsiz olarak dağıtılır.

1991 yılında ABD’ye göç eden Pajitnov, ülkede Henk Rogers ile birlikte Tetris Company’yi kurar. 1996’da Microsoft için çalışmaya başlayan Rus Mühendis, MSN Games ve Xbox 360 için çeşitli oyunlar tasarlar. Kendisi günümüz itibariyle WildSnake Software’de puzzle oyunlarını kullanıcılara sunuyor.

Evet, artık çocukluğumuzun naçizane eğlencelerinden biri için kime teşekkür edeceğimizi biliyoruz.

16-05/29/alexey.jpg

{pagebreak::2}

3-Hareketli Resim

Çoğumuzun aklına günümüz getirilerinden biri olan “GIF”in geldiğini tahmin edebiliyoruz. Fakat, bahsedilen hareketli resimler, ilk film örneklerini kapsıyor.

Thomas Edison’un yıllardır ilk hareketli resim icadında bulunduğu herkes tarafından kabul görmüştür; fakat asıl mucit Fransız bilim insanı Louis Le Prince’den başkası değildir.

Fransız bilim insanı, ilk hareketli resim örneklerini 1888 yılında İngiltere’nin Leeds şehri sokaklarında kaydetmiştir.

1890 yılında bir trene binen Le Prince, son derece şaibe barındıran olaya hitaben, bir daha görülmemiştir.

Büyük tartışmaların odağında olan olay sırasında, Thomas Edison hareketli resmin patentini alarak, Dünya tarihine geçen bir buluşun daha sahibi olarak günümüze kadar gelir.

Demek ki Edison’dan tek şikayetçi olan deha Nikola Tesla değilmiş.

#video_12051#

{pagebreak::3}

4-Bulaşık Makinesi

Günümüz ev hayatındaki kullanım alanı göz önünde bulundurulduğunda, son derece önemli aletlerden biri olan bulaşık makinesi, vazgeçilmezlerimizden biri olarak konumlanmış durumda.

Kaderin cilvesidir ki, kadınların bulaşık yıkamaya en çok yeltendiği günümüzde, bulaşık makinesinin icadını da bir kadın yapmıştır.

Josephine Cochraine adındaki ev hanımı, rivayetlere göre hizmetçisinin çok sevdiği porselenleri kırması üzerine, bu tip bir makinenin icadında bulunmaya karar vermiş.

Bu uğurda ilk önce bulaşıkların boyutunu ölçen Cochrane, sonrasında tel bölmeleri meydana getirir. Her biri özellikle çay tabakları, kahve fincanları, yemek takımları vb. eşyaların sığacağı şekilde tasarlanan tel bölmelerin düz yüzeyleri, bakır kazan içerisindeki bir kazanın içerisine yerleştirildi.

Motor, sıcak sabunlu su kazanının dibinden yukarıya fışkırırken, bulaşıkların üzerine dökülüyor ve tekerleği döndürüyordu.

Illinois genelinde yayılan bu icat, bulaşık yıkamaya en çok ihtiyaç duyulan restoran, otellerde kullanılmaya başlandı.

1893’te Chicago’da düzenlenen Dünya Colomb Fuarı’nda icadını gösteren Cochrane, Bulaşık Makinesi ile ödül kazandı.

WhirlPool şirketi tarafından yapılan KitchenAid aletlerinin başında gelmeye başlayan bulaşık makinesi, Garis-Cochrane Üretim Şirketi’nin piyasada var olmasına neden oldu.

Evet, kendisi sık sık partilere ev sahipliği yapan zengin bir ev kadınıydı.

16-05/29/ilk-bulasik-makinasi.jpg

{pagebreak::4}

5-Benzin

Günümüz teknolojisi beraberinde otomobillerde çevreye duyarlı elektrikli otomobil sistemleri üretilmeye başlasa da, mevcut otomobillerin hala en önemli enerjisini benzin oluşturuyor.

Thomas Midgley Jr. adlı ABD’li kimyager, Dünya tarihinde atmosfere en çok zarar veren icadın mucidi olarak niteleniyor.

Kurşunlu benzin, kloroflorokarbon gazını bulan Midgley Jr., çalışmalarına devam ettiği sırada kurşun zehirlenmesi geçirerek felç olur.

İnsanlık tarihine hem faydalı, hem de aynı oranda en zararlı icadı bırakan mucit, felçli haliyle kendini yataktan kaldırabilecek düzeneği geliştirmesinin ardından düzenekteki aksaklık nedeniyle boğularak hayatını kaybetti.

Olay, elektrikli otomobil çözümlerinin önemini daha iyi ortaya çıkarıyor. Öyle, değil mi?

16-05/29/3304486268_95bc64a119_o.jpg

Bazıları kendi yaptıkları icat yüzünden hayatlarını kaybederken, bazıları başkalarının yaptığı icatlar sayesinde hayat standartlarını arttırdılar.

Bazıları başkaları sayesinde tarihe adını altın harflerle yazdırırken, bazıları görünenin ardındaki görünmeyenleri inceleyen bizler için umut kaynağı oldu. Yapımda ve yayında emeği geçen herkese teşekkür ederiz.

:: Söz konusu icatların mucitlerini biliyor muydunuz?