Yapay zeka ve sağladığı olanaklar günden güne artarken, bir yandan da gelenekçi tarafımız bu önemli teknolojinin etik yönlerini tartışıyoruz. İşin etik yayını bir kenara atarsak, önemli olan firmaların yenilikçi yapay zeka teknolojileri sunarak müşterilerine çok daha iyi hizmet verebilmesi oluyor. Huawei ise telefonlarda yapay zeka dediğimizde aklımıza gelen ilk isim oluyor.
Huawei geliştirdiği yeni nesil cihazlarda ilk sinir ağı işlem birimini devreye soktu ve bu alanda önemli bir iş başardı. Akıllı telefon kavramını, zeki telefon kavramı ile değiştirmeyi planlayan şirket, yapay zeka desteği ile akıllı telefon kullanıcılarına yüksek performanslı bir deneyim sunuyor.
Telefonlarda yapay zeka hangi işlemleri kolaylaştırıyor?
Huawei’nin yeni nesil akıllı telefonlarında bulunan yapay zekanın desteği cihaz kullanıcılarının komutları ve gerçekleştirmek istedikleri görevler dikkate alınarak çalışıyor. Sinir ağı sizin cihazı kullanırken yaptıklarınızı analiz ediyor ve buna uygun bir çalışma gerçekleştiriyor. Kirin 970 ile gelen bu yapay zeka desteği makine öğrenmesi ve geniş bir sinir ağını kapsıyor.
Yapay zeka, kullanıcıların davranışlarını analiz ederek ve ihtiyaçlarını öngörerek, kullanım sırasında eşleşen bilgileri tam da ihtiyaç duyulan zamanda sağlıyor. Veri işleme için sinir ağlarını kullanmak çok verimli bir yöntem sunuyor.
Kirin 970, sinir ağı yardımcı işlemcisi ile dört çekirdekli bir Cortex-A73 kümesine göre 50 kat daha iyi enerji verimliliği ve 25 kat daha yüksek performans elde edilmesini sağlıyor.
Öte yandan yapay zeka, görüntüleri çok yakın bir şekilde seçebiliyor. Veri merkezindeki bilgilerle tam olarak eşleşmese bile temel özelliklere dayanarak onları bir bütün olarak algılayabiliyor. Hatta içeriklerini bile tahmin edebiliyor. Kirin 970 işlemcisi ile donatılmış olan ürünler, en hızlı rakibi olan akıllı telefondan çok daha kısa bir sürede 2 bin görüntüyü tanımlayabiliyor.
Huawei akıllı telefonların son yıllardaki en gözde özelliği olan kamera tarafı da bu yapay zeka desteği ile kullanıcılara ciddi kolaylıklar sağlıyor. Cihaz çevredeki nesneleri tanıyabiliyor ve bu verileri işleyerek çekim parametrelerini ayarlayabiliyor. Sinir ağları, otofokus performansını önemli ölçüde geliştiriyor ve nesnenin kısa süre içinde nerede olacağını tahmin edebildiği için hareketli nesnelerin yüksek kaliteli resimlerinin çekilmesini mümkün kılıyor
:: Sizce akıllı telefonlarda yapay zeka kullanımı arttırılmalı mı?
mırın kırın kirin yapma 😀
Zekanin yapayi olmaz. Zeka zekadir, digerleri zeka degildir. Telefonlarda bu bahsedilen sistem mimarisi, yani programlanmis eylem sistemi ise yaramiyor cok. Zaten de kullanan var mi?
Artık yapay zeka mı dersin, kullanıcı verileri daha rahat ve profesyonelce toplamak mı dersin sana kalmış.