Yerli otomobil için artık son adımların atıldığı bir döneme girdik. Şu anda Gemlik tesisinde 208 robot ile parçalı denemeler yapılıyor. Önümüzdeki Temmuz ayından itibaren de üretim denemeleri başlayacak. Araç ise Avrupa’da Euro NCAP performans ve çarpışma testlerine giriyor. Peki Togg tarafından üretilecek ilk otomobilin yerlilik oranı kaç olacak?
2023’te çıkacak Togg modelinin yerlilik oranı belli oldu!
Gazete Pencere’de yayınlanan Emre Özpeynirci ve Erol Şahin’in haberlerine göre, önümüzdeki yıl Mart ayı civarında satışa sunulacak Togg C-SUV modelinin yerlilik oranı yüzde 51 civarında. Daha sonra takip eden B-SUV ve C-MPV modelleriyle birlikte ise bu oran çok daha yukarıya çıkartılacak.
Özellikle 3 yıllık plana baktığımızda, 2026’ya kadar yüzde 68 seviyesine kadar çıkılması hedefleniyor. Bu hedefte Togg ve Çinli iş ortağı Farasis’in yüzde 50’şer payla kurduğu Siro Energy şirketinin yapacağı üretim de büyük önem arz ediyor.
Siro Energy, Gemlik’teki Togg fabrikasının yanına inşa etmeye başladığı yerli lityum pil üretim tesisini 2023 yılına yetiştirmeyi hedefliyor. Tam kapasite ile faaliyete başladığında ise yıllık 15 GWh’lik pil üretimi yapabilecek.
Buna ek olarak, paylaşılan haber içerisinde Türkiye’de üretim yapan diğer markaların da yerlilik oranının paylaşıldığını görüyoruz. Binek otomobilde en yüksek seviye yüzde 66 ile Hyundai Bayon’da iken, ticari tarafta en yüksek oran yüzde 84’ü geçen bir oranla Ford Cargo modelinin elinde.
Listenin baktığımızda, Hyundai yüzde 51 ila 66, Renault yüzde 41 ila 51, Fiat yüzde 51 ila 58 ve son olarak Toyota’nın da yüzde 42 ila 55 arasında bir yerlilik oranıyla üretim yaptığını görüyoruz. Genel ortalama itibariyle ise yüzde 56 oranında yerlilik ile üretim yapıldığını söyleyebiliriz.
Yani Togg bu oranın altında başlayacak gibi gözüküyor. Fakat belirttiğimiz gibi 3 yıllık plan doğrultusunda Türkiye’nin yerlilik oranı en yüksek binek otomobili olmayı hedefliyor. Gelecek diğer modellerde de bu çıkışın devam edeceğini varsayabiliriz.
Tabii yerlilik oranı ile fikri ve sınai mülkiyet haklarının birbirleriyle sıkça karıştırıldığını görüyoruz. Bu hakların yüzde 100’ü Türkiye’ye ait olduğunu söyleyelim. Yani yerlilik oranı düşük veya yüksek olsa bile tamamı Türkiye’ye ait milli bir otomobil oluyor.
Togg’un satışa çıkacak modeline en yakın halini aşağıdaki video bağlantısına tıklayarak izleyebilirsiniz.
İlk önce %100 yerli ve milli dediler. Sonra %56’ya düştü. Şimdi de %51 olmuş.
5 yıla kalmaz satarlar
Hala hazımsızlık yapanlar var bi bitmediniz
Sen arabayı al bakalım önce de hazımsızlık yapsın be…. Kendi vatandaşın alamayacak arabayı…. Hazımsızlıkmış… peh
Saçmalamaktan hiç bikmiyonuz diymi
Bir kere de gurur duyun lan. Biraz milli olun milli. Bu arabanın yerlilik oranını sorgulayacağınıza şimdiye kadar Türkiyede neden bir araba üretilemedi onu sorgulayın.
Gercekten komiksiniz. Dünyada kaç tane %100 yerli üretilmiş araba var. Ülkede zaten işler yolunda gitmiyor arada sırada böyle haberler çıkıyor. Onun bile üzerini karalıyorsunuz.
Artık şu muhabbeti bırakın yahu. Tamamı yerli otomobil yapmamak o ülkeler için bir tercih meselesi. Tamamen maliyetler ile alakalı. Bizim ülkemizde ise zorunluluk. Çünkü biz Y A P A M I Y O R U Z. Aradaki farkı anlayabiliyor musun kardeşim. Bu da bizi bağımlı hale getiriyor. Döviz kaybı anlamına geliyor.
Yüzde yüz değil yüzde binde olsa mutlaka eksiklik bulmaya çalışan ve bulanda olur bizim millet olarak pis yönümüz bu
Slm haklısın
Sen bu konuda H İ Ç B İ R Ş E Y B İ L M İ Y O R S U N!
O nasıl alacak çok yüksek zekalı insan? Mesela çiplerin çoğu uzak doğu da üretilirken. Saygınız olsun sadece saygınız.
Bi git yapamıyor muşuz
O zaman lansman yaparken popülist söylemler söylemeyecekler. Fikri mülkiyeti bizim, en önemlisi bu. Ama %100 yerli ve milli denilince yanıltıcı ifade olmuş oluyor. Dilerim ki çok başarılı olur, elde edecekleri gelir ile yatırım yapıp üretimdeki yerlilik oranını arttırırlar. Ama bu ekonomide en çok destekleyecek olan kendi halkı bile bu aracı alamayacak. Biz ciğere bakar gibi bakarız. Yurtdışında rekabetçi olur da popülerlik yakalar tek temennimiz o.
Ne oldu hacı gerçekler neden seni bu kadar çok rahatsız etti
Yukarıda yazılı, Türkiye de üretim yapan yabancı menşeli araçların %100 nü kendi ülkelerinde yapabilecek teknik teçhizat ve yeterliliği sahipken önce kendi ülkelerinde deneme üretip sonrasında maliyet avantajları için üretimlerini bir kısmını başka ülkelere kaydırıyorlar. Buyrun size acı gerçek; YETKİNLİK ve bundan elde edilecek uzun vadeli KAZANIM.
Ben mersedes fabrikasına çalışıyorum hiç bir parçada made in germany görmedim romanyadan tut Türkiye dünyanın her yerinden parça gördüm nerdeyse almanyada birlestiriliyor sadece
Ben de boştayım.
Arkadasim oncelikle fabrikasinda calistigini iddia ettigin markayi dogru yazmayi dene ki, inandiriciligin olsun.. Yol ver..
Bunlar ayıp olmasa kanlarının yerliligini sorgulayacaklar araştırmak okumak yerine klavyeden yapılan her şeye kin kusuyorlar yapılan heykeller hariç kravatlı eşek heykelini çok benimsediler
En başında beri yüzde 51 dediler. Ama senide anlıyorum. Liderlerinizden kimisi çıkar niye elektrikli araba yaptınız mazotlu araba daha çok satılıyor der. Kimisi çıkar biz niye yerli araba yapmaya çalışıyoruz bizim ztn yerli arabamız var ksksksksksjdjd der. E ben de senin gibi bunların peşine takılsaydım böyle saçma yorumlar yazardım.
Dünyada tamamen yerli hiçbir emtia olamaz.
ayenn 😃😃
Arkadaşlar biz de isteriz ülkemiz kalkınsın herşey dört dörtlük olsun fakat muhalefet arkadaşlarıma hak veriyorum çünkü hükümet her işe başlarken yalan ile başlıyor doğruyu konuşmak çok zor değil abi hani bi tatktör projesi vardı 1 yıla kalmaz çiftçiye ücretsiz felan uyguna verilecekti abi herşey den önce çiftçiye ve üreticiye destek olmak gerekli üretimci olup dışa bağımlılığı azaltmalı abi Konya ovası bomboş neden destek yok pis beğenmediğimiz Fransa bile üretimciye tam destek verip mazot tohum ve su için çiftçisinden vergi almıyor yeterli üret diyor biz samanı bile dışardan alıyoruz
Hangi ülkenin ürettiği otomobil %100. Öyle bir ülke yok. Boş laf yapmayın. Sadece işiniz laf ebeliği. İcraatınız laf üretmek. Boş boş konuşmak.
Sanki dünyanın en markaları hepsi milli.. Patent bizde o yeterli
Laf kalabalığı yapmayın Hangi ülke Bir aracı %100 yerli üretiyor bunu söyleyin
Global Dunyada hicbir ulke %100 yerli uretim yapmiyor. Buna gerek de yok. Mesela bircok elektronik parca, uzmanlasmis firmalar tarafindan cok kaliteli ve ucuz olarak uretiliyor, herkes o firmalardan alip kullaniyor. Bu konuda asagilik kompleksine kapilmaya gerek yok. Onemli olan “Katma Deger”. Zamanla ithal edilen parcalari yerli ureten firmalar kuruldukca, yerlilik orani artar. Bugun Mercedes, VW, Renault, vs… gibi buyuk firmalar bile %100 yerli uretim yapmiyor.
Neyin hesabını yapıyorsunuz anlamadım. Ülkemizde üretilsin yeter. Kimse senin dediğin yüzeyi demedi…..!!!!!
Sen olayı çok yanlış anlamışsın. Okuman yazman da yok. Sen yediğin ekmeğe bir bak bakalım %100 yerli mi?
Kardeşim cahillik etme lütfen
Beyin önemli bir organ kullanmayınca sıkıntı tabi. Neden %100 yerli değil demedim sürekli farklı bilgi veriliyor. Belliki biri yalan söylüyor. Her yalana inanarak vatansever olunmaz. Şimdi herkes kendi kıt anlayışına gülebilir.
Beyin önemli doğru söylüyorsun ve bunun en çok sıkıntısını sen çekiyorsun. Muhtemelen sende kalpde yok
2 veya 3 yıl gibi kısa bir sürede boyle bir otomobil üretiyoruz..yapandanda sebep olandanda Allah razı olsun….ülkeme kazandırilan her proje gururumuzdur…
Burda en önemlisi fiyatı ne olacak?? Benzinli araçlara göre fiyatı çok yüksek kalırsa yerlilik amacina ulaşamaz. Artık ÖTV sıfır olmalı. Türkiye’de bütun şehirlerde en az her 10km uzaklıkta bir şarj istasyonu kurulmalı buna baslanmadi. Batarya üretim hatları rekabet acisinda tek yerde tek fabrikada olmamalı. Travis ago her şehirde sağlanmalı. Bu şartlar henüz hazır değil.
1.000.000 olması planlanıyor ama başlangıç fiyatı (2020) 500,600bin olması planlanıyordu
%51 manidar olmuş… yarısından çoğu yerli diye bilmek için.
Elektrikli otonun % 70′ i bataryadır zaten, bu durumda yerlilik % 20 demek yanlış olmayacaktır..
Batarya için fabrika kurduk.
Fiyatı önemli, devlet ötv almadan satacaksa alınır. Yoksa yerli milli diye almam. Burda hükümetin bi karar vermesi lazım. Halkıçımı yoksa capitalistmi davranacak. Seçimlerin olduğu bir süreçte yerli otomobil fiyatı belirleyici olmasada, etki yaratacak konu başlıklarından olacağı kesin
Yerlilik oranına niye bu kadar takılıyorsunuz ki ? Yerlilik oranımız %51 ise ithal edilen %49. Ve bunun içinde pahada yüksek olan pil ve motor da var. Ayrıca ithal ettiğimiz şeyler Dolar/Euro cinsinden. Yani bizim para birimimizden 17 kat daha değerli olan paralar ile ödeme yapılıyor. Bmw Mercedes ile kıyaslıyorlar… Ama onların gene kendi para birimleri ile ödeme yaptıkları gerçeğini arka planda bırakıyorlar.
Paramızın değersizlik seviyesi sebebiyle üretilen araç maalesef yüksak rakamlara mal oluyor…
Her zamanki gibi ülkenin 10/1ne hitap edeceği için benim ovunecek birseyim yok ister yapsınlar ister yapmasinlar
+ Ne kadar yerlisiniz?
– Camlarını falan kendimiz siliyoruz.
Yav arkadaş sebzemiz yani domates bile %100 yerli değil, tohumu israil, gübreyi başka bir ülkeden alıyoruz sadece toprak bizim
Yani togg yerli drğil doğrumu r
Platformun hakları seninse istediğini değiştirirsen 100/100 yerlidir. Siz kalkıpta tüm parçaları yerli olacak derseniz, tekerleği baştan icat etmen lazım. atalarınız bol bol heykel dikip bira fabrikası açacağına teknolojik sanayisel fabrikalar açsaydıda bugün nimetlerinden faydalansaydık.
90 a gitmiş, bu akılla endüstri 4.0 da ıskalayacağız. Devrim otomobillerini az araştırın.
Bazılarının amma zoruna gitmiş. Heykel dikip alkol almaktan başka bir şey düşünemeyenler zoeujuza gitmesin. Toggun tb2nin atamın hürjetin heykelini bile yapsanız dizi tebrik ederdik, heykellerini bile yapamazsınız…
Yüzde kaçı yerli ben anlamam benim alabileceğim fiyata verilebilirmi belirleyici olan budur orta sınıf altorta sınıf bu aracı kullanabilirmi yerlilik bana bunu ifade ediyor yüzde kaç olduğu değil. Bu piyasa koşullarında devlet kendi arabasını kendi vatandaşına verebilecekmi sorun bu dilerim verebilir
Yerli oşmayanticari bile %84 yerli iken yerli araç %50 lerde yerli ciddikomik
Arkadaşlar,
Yorumları okuyunca çok rahatsız oldum. Dünyanın en büyük donanım firmaları;
Örnek Apple mesela, Telefonlarında, tablet yada Notebook karda yada PC lerde.
Yine Dell, Lenovo vs. Sizce % kaç yerliler?
Bilemediniz mi? Ben söyleyeyim. Apple daha geçen 2-3 sene öncesine kadar %0 dı. Şimdi değer olarak %10-20 arası. Diğerlerinin durumu da benzer %0-20 arası. Dünyada %30 bile bulamazsınız. O sektörde.
Gelelim Lucket Martin’e F35’e yada Tesla otomobillere…
Burda % kaç zannediyorsunuz?
Yine ben söylüyorum. F35 projesinde 20+ ülke var. Bizde vardık. Çıktık.
Tesla otomobillerde? % kaç Amerikan?
Araştırın.
Uzun lafın kısası içinizde ki aşağılık kompleksini bir kenara bırakın artık
Onlar maliyeti düşürmek için başka ülkelerde yaptırıyor
İstese yapamazlar mı
Bizimkisi mecburiyetten
Teknik olarak parçalarının tamamının yerli olmasından ziyade Markanın(Mercedes, Fiat vs.gibi dünyaca bilinen) YERLİ olması önemli.
Banane kardeşim yerlimi değilmi yerliyse yüzde kaçı yerli bunlar boş işler asıl bu aracı bu ülkenin vatandaşı alabilecek mi fakir fukara alabilecek mi öyle tahmin ediliyorumki bunu zengin kodamanlar alacak öyleyse banane bana faydası olmayacak kilisenin papazını ne edeyim.
madem öyle çalış zengin ol kardeşim gelip burda boş yapma
Fiyat en az 550-600 olur alınırmı orası muamma
Önemli olan markanın yerli olmasıdır. Neredeyse hiçbir firma %100 markanın sahibi olan ülke tarafından üretime sahip değildir, en basit örneğiyle yukarıda yazdığı gibi Fiat, Toyota, Hyundai gibi markaların bazı araçları %50’nin üzerinde Türkiye’de üretilmekte ancak bu onları Türk malı yapmaz, bu her zaman böyledir, örneğin Apple, Amerikan malı olmasına karşın üretim olarak çoğu yüzdesi farklı ülkelere ait ama önemli olan markanın Amerikan olması. Elbette ki Togg’un tamamını biz üretelim istiyoruz ama bunun mümkün veya gerekli olduğunu düşünmüyorum, çünkü bu işler böyle yürümüyor, önemli olan markanın kime ait olduğudur, çünkü kazandıran şey markadır.
KKTC, İran ve Gürcistanin bile otomobil ürettiği bir dünyada baya geri kalmışız.
Neden acaba?
Ucuza satmaları gerekir yoksa alman arabası almak daha mantıklı
Yuzde 51 demek arabanin turk mali olmadığı anlamina geliyor… o zaman be anlami var sadece ismi turk patenti gerisi bos
İyi de yerlilik demek: motoru ve teknolojisini kendin icat edip, üretmektir. Yoksa motoru ve bataryayı başkası icat etmiş yani patenti başkasında ama sen burada üretiyorsun, işte o mili olmuyor. Sen chipini, sensörünü kendin icat ediyor musun ? Hayır Beyin denilen kısmı kendin mi tasarlayıp, üretiyorsun ? Hayır Aynı şey İhalar da, yerli denen uçak vb.. geçerli. Buna rağmen iyi bir şey yaptıkları, en azından istihdam yaratılmış oldu ve üretim gerçekleşiyor, hiç olmamasından iyi, hakkını da verelim, doğru yoldayız.
İyi olur İnşallah
Bu aracın sadece isminin bile yerli olması yetmez mi ?birseyide beğenin be kardeşim