Türkiye’deki tüm kamu kurumlarının yerli işletim sistemi Pardus’a geçiş çalışmaları sürüyor. TÜBİTAK tarafından yürütülen çalışmalar tüm hızıyla devam ederken, Trend Micro cephesinden Pardus desteği açıklaması geldi. Şirket, TÜBİTAK tarafından geliştirilen Debian GNU/Linux altyapısını kullanarak oluşturulan açık kaynak kodlu Türkiye’nin milli işletim sistemi Pardus desteğini resmi olarak duyurdu.
Trend Micro, Pardus desteğini duyurdu
Trend Micro Global PartnerTrend’s 2020 Etkinliği’nde, Pardus 19 için Trend Micro Deep Security Desteği açıklandı. Konuyla ilgili açıklama yapan Trend Micro MEDI Bölgesi Başkanı Yakup Börekçioğlu şunları söyledi:
“TUBİTAK tarafından geliştirilen ve öncelikli tüm devlet kurumlarında kullanımı hedeflenen milli işletim sistemi Pardus’a Türkçe dil desteği ile birlikte Trend Micro olarak Deep Security desteği veriyoruz”
Şirket ayrıca, Pardus 19 ile ilgili hazırlanan webinarlar ve eğitimlerle de destek olmayı sürdürecek.
Deep Security Debian 10, Linux tabanlı açık kaynaklı işletim sistemi olan Pardus 19 sürümünün tüm işlevleri resmi olarak doğrulandı ve şirketin, Anti-Malware, web repütasyon hizmeti(Web Reputation Service), güvenlik duvarı(Firewall) ve izinsiz girişi önleme sistemi (Intrusion Prevention System) ve Türkçe yerel ayarları ile destekleniyor.
pardusun tüm bilgisayarlarda yaygınlaşması hepimizin hayali. ama trend micro nunda bu platforma destek vermesi ayrıca sevindirdi bizi.
artik rahatca kullanalim su sistemi
Aferin 😉
Pardus e steam kurup GTA 5 oynayabilirmiyiz?
evet. youtube daki benchmarklara bakabilirsin. Performans farkı neredeyse yok. Linuxta, windowsta oynadığın çoğu oyunu oynayabilirsin. Biraz araştırma yap.
ya arkadaş debian tabanlı sistem zaten trend micro anlayacağın ekstra bir iş yapmamış =)
Pardus vb. sistemler komut sistemiyle çalıştıkları sürece Windowsla başedemezler. Başlat,next,next olması çok mu zor..
Linux sizin bildiğiniz linux değil bir hayli mesafe aldı. Başlangıç ve orta seviyede linux esaslı bilgisayar kullanan (örneğin Pardus) biri komut satırını kullanmadan da işini yapabiliyor artık. Ben yaklaşık 10 yıldan beri birçok linux dağıtımı kullandım. Hiç bir zorluğu yok. Abartmadan söyleyeyim 10 yaşındaki bir çocuk bile bilgisayarına linux bazlı bir sistemi rahatça kurar. Windows mu?! kaçak göçek, crack, aktivasyon uğraş dur.
Tamamen yerli diyebilmemiz için işletim sisteminin tüm elemanları ülke içinden olmalı ?!
Hiçbir ürün yerli değil o halde haksız mıyım?? iphone amerikada üretiliyor ama parçaları çinden basit ve klasik örnek:D
Linux kamu lisanslı bir sistemdir. Parayla satılmaz. Dağıtımlar (Örneğin Pardus) kodları alır, derler, gerekirse yeni masaüstü arayüzleri oluşturur. Gerekirse kullanıcıya özgü yeni programlar yazar depoya koyar. Siz de onu gönül rahatlığı içinde kullanırsınız. Pardus TÜBİTAK ın malıdır. Devletindir. Size onu kullanmanızı tavsiye eder. Sizden kar beklentisi de yoktur.
Hayret… Yerli değil bu sistem diyenler çıkmamış sahaya…
Tabi tabi yereldir. Bizde bunu yedik. Alt yapisi fedora core ye ait linux kodlari kullanan cakma yerli isletim sistemi xD yersen
linux’un ne olduğunu bilmeyen çomarlar da gelmiş. hadi siz şuradaki kum havuzunda diğer çocuklarla oynayın, büyükleriniz mühim meseleler konuşacak, anlamazsınız.
Önce Pardus’u başlangıçdaki gibi çekici ve kullanılabilir yapılsın güvenlik zaten bir şekilde yapılabilir.
Kamuda trend Micro aktif olarak kullanılıyor muhtemelen Pardus ün entegrasyonu sağlanacak
Bildiğim kadar debian linux kullanıyor yani yerli bisi uretilmemis
Sıfırdan işletim sistemi yazmak var açık kaynaklı sistemi geliştirmek var dostum sonuçta altyapısı yabancıların olsa da Türkler geliştiriyor yani yerli sayılabilir.
altyapısı yabancılara ait değil. Linux, özgür yazılım lisansı altında açık kaynak olarak geliştiriliyor. Yani kimsenin tekelinde değil veya birine ait değil, aksine insanlığın ortak malı diyebiliriz. Biz de bunu aldık ve üzerine birşeyler koymaya başladık. Tekerleği yeniden icat etmeye gerek yok.
Bir linux programını açın. Yadın sekmesine tıklayın. O programı yazan, test eden emek veren herkesin ismi dökülür. Çünkü o açık kaynaktır ve insanlığın malıdır. Onu parayla alıp satamazsın. Windows ve Mac yazılımını parayla satın alırsın ilgili firmaya güvenmek zorundasınızdır. Çoğu zaman şirket kendi bilgisayarına girer. Senin haberin bile olmaz. Yazılımı korsan kullanıyorsunuz der. Ya pamuk eller cebe ya da korsan aktivasyon işlemleri…
millet güneş enerjisini cama depalıyo biz hala telefon nerde diyoruz…
abi niye yorumu siliyosun
Trend Micro Güvenlik yazılımlarını açık kaynak kodlu mu ekleyecek tüm devlet vs kurum bilgisayarlarımızın sistemlerine? Yoksa sizi koruyoruz deyip arkakapı yerleştirip üstüne bir de milletimizin parasını mı indirecek cebe? İyi işmiş!