Bakteriler tarafından çalıştırılan piller, elektriğe erişimin kolay olmadığı yerlerde önemli bir avantaj sağlıyor. Binghamton Üniversitesi araştırmacılarının son geliştirdiği pil tasarımı, yalnızca vücut sıvılarını ve bir damla tükürük kullanarak bir LED ışığını çalıştırmayı başardı.

Yalnızlıktan ölebiliriz!

Mikrobiyal yakıt hücresi kullanıldı

Bakteri bazlı bu tür piller, mikrobiyal yakıt hücreleri (MFC’ler) üzerine kuruludur. Bu hücreler, elektron üretmek için moleküller arasında elektronları değiştiren indirgeme / oksidasyon reaksiyonlarını gerçekleştirmek için bakteri kullanır. Reaksiyonu tetiklemek için gereken bakteriyi daha önce idrar ve kirli sudan sağlayan araştırmacılar, bu kez tükürük ile bunu başardı. Bu son nesil kağıt piller, dondurularak kurutulan eksoelektrojenik hücrelerden yapılmış MFC’leri kullanıyor ve tükürük eklendiğinde sadece birkaç dakika içinde güç üretiyor. Dondurarak kurutma tekniğinin cihazın uzun süre kullanılabilir durumda kalmasını sağladığı belirtiliyor.

17-08/09/kagit-pil-shiftdelete.jpg

Ekibin yaptığı test çalışmalarında santimetrekare başına birkaç mikrowattlık güç yoğunluğu elde edebildi. Bu da bir LED ışığı açmaya yetecek kadar güç üretilebildiği anlamına geliyor. Araştırmacılar, cihazın gelişmekte olan ülkelerde tek kullanımlık cihazlara güç sağlamak için kullanılabileceğini ve bu cihazların aynı anda birkaç dakika mikrodalga düzeyinde güç talep edebileceğini umuyor.

:: Tükürük ile çalışan kağıt pil hakkında ne düşünüyorsunuz?