Koronavirüs aşısı üzerinde binlerce bilim insanı çalışıyor. Farklı ülkelerden farklı sonuçlar gelse de bir tanesi oldukça umut verdi. Geçen günlerde koronavirüs için aşıda başarıya ulaştıklarını duyuran Türk bilim insanaları tüm dünyanın gündemine oturdu. ABD merkezli Pfizer ile birlikte geliştirdikleri koronavirüs aşısında yüzde 90 başarıya ulaştıklarını açıklayan Almanya merkezli BioNTech şirketi, başındaki Özlem Türeci ve Uğur Şahin ile dikkat çekiyor.
Bulunan koronavirüs aşısı umut oldu
Aileleri Türkiye’den Almanya’ya göçmüş Özlem Türeci ve Uğur Şahin tarafından 2008’de kurulan BioNTech, özellikle Alman basınında önemli yer tutuyor. Yapılan duyurunun ardından koronavirüs hakkında konuşan Prof. Dr. Uğur Şahin, aşı hakkında merak edilenleri de cevaplandırmıştı. BNT162b2 adı verilen bu aşının yüzde 90 etkili olması ise herkese umut oluyor.
Avrupa İlaç Ajansı EMA ile Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi FDA’den gelecek onayı bekleyen ekip, dünyada 50 milyonu aşan vaka sayısını artık durdurabilir. Aşı hakkında detaylı bilgiler elimizde şu anlık yok ancak 2021 yılının ilk 6 ayında 300 milyon doz dağıtılması bekleniyor.
Alman basınında geniş yer alan BioNTech şirketinin kurucularından ve aşıyı duyuran Prof. Dr. Uğur Şahin’i ”baba” olarak ilân edildi. Alman aşısı olarak adlandırılan aşının mimarı, Sözcü’den Ali Gülen’in haberine göre, Almanlara özgü bir tanımla ile başlıklara taşındı. Türkler’in ana yurdu kalıbını kullandığımız gibi Almanlar da “Baba yurdu- Vaterland” kelimesini kullanıyor. Bu şekilde Bild gazetesine taşınan aşı, gerçekten de dünyanın gündeminde önemli yer tuttuğunu gösteriyor.
Koronavirüs aşısı ilk olarak kimlere yapılacak?
Şu an aşı için detaylar kesinleşmemiş olsa da Almanya hükümetinin üstünde çalıştığı bir ”acil aşı planı” bulunuyor. Bu plana göre, ilk olarak risk grubu olan yaşlılar, kronik hastalığı olanlar ve kalabalık yaşayan kişiler aşıya ulaşacak. Bunun yanında ilk aşılanacak grup, göçmen kamplarındakiler ve cezaevindeki mahkumların olacağı aktarılıyor. Aşama aşama uygulanacağı söylenen aşı sayesinde 83 milyon kişi aşılanmış olacak.
Dr. Özlem Türeci kimdir?
Aşıyı bulan şirketin kurucularını biraz tanıyalım. BioNTech kurucularından olan ve Almanya’da 1967 yılında doğan Dr. Özlem Türeci, şirketin aynı zamanda yönetim kurulunda bulunuyor. Tıp eğitimini kanser ve immünoloji alanında alan ve uzmanlaşan Özlem Türeci, 2002 yılında Prof. Dr. Uğur Şahin ile evlenmiş ve kanser çalışmalarına devam etmiş.
Başarılı bir kariyere sahip olan Özlem Türeci, çalışma hayatı boyunca toplada 530 patente sahip olmuş ve bunun ötesinde 80’den fazla da bilimsel makale kaleme almış. Ödülleri de bulunan başarılı bilim insanı, şu anda Kanser İmmünoterapi Derneği Başkanlığı görevini üstleniyor. Aşıyı buldukları şirkette ise 2018 yılından beri görevinin başında.
Prof. Dr. Uğur Şahin kimdir?
Eşi Dr. Özlem Türeci gibi BioNTech şirketinin kurucu ve yönetim kurulu üyesi olan başarılı doktor, eşi gibi kanser ve immünoloji uzmanı. Köln, Saarlan, Zürih ve Mainz üniversitelerinde çalışmalar yapan Şahin, 1992 yılından beri kanser araştırmalarını sürdürüyor.
Eşiyle birlikte kurduğu BioNTech SE şirketinde aşılar ve nadir hastalıklar üzerine çalışma yapan ekibiyle dikkat çeken şirket, özellikle kanser tedavileri üzerine odaklanmıştı. Koranvirüsün ortaya çıkmasıyla bu alana yönelen çalışmalar, meyvelerini vermeye başladı. Şirket bu yılın başlarından beri virüs karışısında çalışmalarını sürdürmesiyle birlikte nihai aşının geliştirilmesi sonucuna doğru ilerliyor.
Dünyayı Türkler kurtacak. Boşuna dememişler “Şu çılgın Türkler” diye.
Aga herkes martan beri buluyor lafta 23 nisanda olcadı bişeyler lafı bırakalım da şova geçelim
Turk isimlerin disinda bu sahislarin herhangi bir milliyetci Turk duygulari oldugunu dusunmuyorum, zaten boyle bir duygu asiri gereksiz. Insanlik hayrina yaptiklari bir isi, alman hukumetininde katkilariyla en iyisiyle yapiyorlar, alanlarinda iyiler, eger bu insanlar Turkiyede uygun sartlar olsaydi, bu asiyi buradada gelistirirdi, ama 100 sene gerideyiz her konuda